HET KEMPENMUSEUM VIERT FEEST!

Niet alleen in eigen streek, maar ook landelijk en daarbuiten is het Eerselse museum heel goed bekend. Unieke gebruiksvoorwerpen van vroeger vormden de basis voor een bijzondere verzameling. In 1978 kwam die in een prachtige boerderij van meer dan een eeuw oud. Heel veel schenkingen droegen bij aan een nu unieke collectie. Bijzondere tentoonstellingen lieten die zien, maar gaven enkele keren per jaar ook ruim baan aan speciale onderwerpen. In de loop der jaren heeft het Kempenmuseum dan ook heel wat prijzen en “Beste Uitje’s” binnengehaald

Dit prachtige museum, in het hart van de Kempen, viert feest! Veertig jaar bestaat het!
Het hele jaar staan er tal van activiteiten op het programma. Ze zijn gevarieerd en gericht op jong en oud. Er zijn diverse muzikale momenten en middagen voor de jeugd, maar ook bijzondere tentoonstellingen. Medio april is dat “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad”. Oude vaardigheden met naald en draad in textiel, gaan er samen met moderne mogelijkheden. Kunstenares en ontwerpster Agnes van Dijk laat op verrassende wijze zien wat de toekomst in dat opzicht kan bieden.

De opening van deze tentoonstelling op 13 april is tevens de start van het jubileumjaar, dat volop doorgaat in de zomer. Meteen in het begin is er al de welbekende Kunstmarkt en daarna volgen er vele zomerse activiteiten.
In september is er aandacht voor ‘Brabant Remembers”. Dan herdenkt Brabant – en ook Eersel – de bevrijding in 1945 op pakkende en passende wijze. Het najaar kent onder meer Open Monumentendag, Sint Maartenviering, een expositie van Schôn Portretten en de afsluiting van het Jaar van het 40-jarig jubileum.

Daarbij staat vast, dat het Kempenmuseum niet alleen maar óp gaat naar 50, maar dat net als hiervoor wil doen samen met en in de Kempen.

HISTORIE

Het pand, waarin het Kempenmuseum thans is gevestigd, dateert van ca. 1890. In 1910 werd de boerderij door blikseminslag verwoest. Op de fundamenten is een nieuwe Kempische langgevelboerderij gebouwd. Tot 1974 is hier het boerenbedrijf daadwerkelijk uitgeoefend. Op 9 april  1979 werd de Stichting Museum De Acht Zaligheden opgericht. Dit maakte het mogelijk om de collectie, verzameld door Piet Kwinten, onder te brengen in de boerderij aan de Kapelweg. Op 19 april 1980 vindt de verhuizing plaats. Uiteraard op traditioneel Kempische wijze. In verschillende fases is het pand uitgebreid en vernieuwd tot wat het nu is. In 2005 is er een verbinding gemaakt tussen de boerderij en de vroegere varkensstal, die tegenwoordig dienst doet als ontvangstruimte en koffieschop. In 2010 is op het terrein een nieuw gebouw gerealiseerd, met daaronder een depot, dat voldoet aan alle eisen van conservering die een museumcollectie nodig heeft. In 2013 – 2014 is de boerderij zelf gerestaureerd en vernieuwd. Dit biedt de mogelijkheid om de tentoonstellingsruimte van het museum verder uit te breiden, door ook de bovenverdieping toegankelijk te maken voor het publiek. Vanaf 21 juni 2014 is op de bovenverdieping, prima bereikbaar met trap en lift, in beeld en geluid een overzicht te zien en te beleven van de agrarische ontwikkeling van de Kempen van 1900 – 1960, met objecten voornamelijk uit de eigen, rijke collectie van het museum.
Voor een impressie van de verbouwing klik hier.

GEBOUWEN EN TUIN
  • In de monumentale boerderij: d’n Herd, de opkammer en de goei kammer
  • Buitenschuur
  • Speulhuis
  • Koffieschop
  • Winkeltje
  • Kantoor en balie
  • Kruidentuin
  • Moestuin
  • Bloemenhof
 • Boomgaard
TROUWLOCATIE

Ons Museum is een unieke trouwlocatie in Eersel. U heeft de mogelijkheid om o.a. te trouwen in “den Herd” of in “d’n Bogerd”. Ook bieden wij de mogelijkheid voor het maken van uw fotoreportage. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Dan kijken wij samen met u wat het museum voor u kan betekenen op deze mooie dag.

[responsive-slider id=4935]