Skip to main content

Over het Kempenmuseum

Het museum

Interactief, rolstoeltoegankelijk

Als u een dagje in de Kempen bent is een bezoek aan het Kempenmuseum meer dan de moeite waard. Wat is het verschil tussen een opkammer en een goei kammer? Ken jij het verhaal achter de Smokkelklomp? Ben jij de beste bij de Oudhollandse Spelen? Ontdek de schuilkelder, kom genieten van de prachtige bloemen- en kruidentuin. Dit gezellige museum laat op interactieve wijze zien hoe het Kempische leven was, tot 1950. Unieke gebruiksvoorwerpen van vroeger vormen de basis voor een bijzondere verzameling Het museum is niet alleen geschikt om individueel te bezoeken, maar ook zeer aantrekkelijk voor groepen als families of vrienden. Er worden diverse arrangementen georganiseerd zoals Grenzeloos Genieten; met een heerlijke lunch van streekproducten, een bezoek aan het Glazen Huis in Lommel (B). Het is ook zeker aan te bevelen om de agenda in de gaten te houden want de prachtige tuin is zeer regelmatig gastheer van allerhande activiteiten. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale dagen voor kinderen van het basisonderwijs, al is er eigenlijk altijd wel wat te beleven. Want beugelen sjoelen en repen is toch voor alle leeftijden……? Dit prachtige museum, in het hart van de Kempen, bestond in 2019 40 jaar.

Unieke trouwlocatie

Zowel binnen als buiten

Binnen trouwen in den Herd of de Goei Kammer of toch liever buiten in de boomgaard? Dit maakt het  Kempenmuseum tot een unieke trouwlocatie in Eersel. Wil je alleen beeldmateriaal maken? Dit kan natuurlijk ook. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Dan kijken wij samen met je wat het museum voor je kan betekenen op deze mooie dag.

Gebouwen en tuin

Authentiek, rustgevend
GEBOUWEN EN TUIN
 • In de monumentale boerderij:
  de Herd, de opkammer en de goei kammer
 • Receptie
 • Buitenschuur
 • Binnenschuur (vaste tentoonstelling)
 • Smokkelkot
 • Schoolklasje ( expo ruimte)
 • Potstal (expo ruimte)
 • Winkeltje
 • Kruidentuin
 • Moestuin
 • Bloemenhof
 • Boomgaard

Historie

40 jaar Kempenmuseum

Het pand, waarin het Kempenmuseum thans is gevestigd, dateert van ca. 1890. In 1910 werd de boerderij door blikseminslag verwoest. Op de fundamenten is een nieuwe Kempische langgevelboerderij gebouwd. Tot 1974 is hier het boerenbedrijf daadwerkelijk uitgeoefend. Op 9 april  1979 werd de Stichting Museum De Acht Zaligheden opgericht. Dit maakte het mogelijk om de collectie, verzameld door Piet Kwinten, onder te brengen in de boerderij aan de Kapelweg 2. Op 19 april 1980 vindt de verhuizing plaats. Uiteraard op traditioneel Kempische wijze. In verschillende fases is het pand uitgebreid en vernieuwd tot wat het nu is. In 2005 is er een verbinding gemaakt tussen de boerderij en de vroegere varkensstal, die tegenwoordig dienst doet als expositieruimte. In 2010 is op het terrein een nieuw gebouw gerealiseerd, met daaronder een depot, dat voldoet aan alle eisen van conservering die een museumcollectie nodig heeft. In 2013 – 2014 is de boerderij zelf gerestaureerd en vernieuwd. Dit biedt de mogelijkheid om de tentoonstellingsruimte van het museum verder uit te breiden, door ook de bovenverdieping toegankelijk te maken voor het publiek. Vanaf 21 juni 2014 is op de bovenverdieping, prima bereikbaar met trap en lift, in beeld en geluid een overzicht te zien en te beleven van de agrarische ontwikkeling van de Kempen van 1900 – 1960, met objecten voornamelijk uit de eigen, rijke collectie van het museum.