Wat is er te doen?

Tentoonstelling

Een klik met het verleden

Het Kempenmuseum en Heemkundekring presenteren samen een unieke fototentoonstelling.

Vorig jaar bestond Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden 75 jaar. Dat werd uitgebreid gevierd. Het wordt nu vervolgd met een samenwerkingsproject tussen het Kempenmuseum en de Heemkundekring.

Het Kempenmuseum stelt de afbeeldingen ten toon uit de rijke verzameling van de Heemkundekring.  Een klik met het verleden, met unieke afbeeldingen van personen, gebouwen, gebeurtenissen en straatbeelden, die op aansprekende wijze voor het voetlicht komen.

Daarnaast wordt tijdens de feestelijke aftrap op 4 maart, voor genodigden, het jubileumboek van de Heemkundekring gepresenteerd. In Verleden Gebundeld hebben tien schrijvers hun beste heemkundige artikelen verzameld in een boek.

Deze gezamenlijke presentatie is een eerste stap op weg naar een intensievere samenwerking in een toekomstige nieuwe behuizing.

Kom ook kijken vanaf 5 maart t/m 29 mei.

Optocht Kringgildedag

door de museumtuin

In het weekend van 3 en 4 juni a.s. komen op het gildeterrein, aan de Rosheuvel, gildebroeders- en zusters van ruim 50 gilden bij elkaar voor de 79e Kringgildedag Kempenland.

Op zondag 4 juni is er een indrukwekkende optocht van alle gilden in vol ornaat en enkele gilden met paard. Het is een prachtig schouwspel met o.a. tamboers, vaandels en zilverdragers.
De optocht komt rond 12:00 uur door onze museumtuin. Vrijwilligers zorgen voor mooie podia en een drankje zodat je volop kunt genieten van dit prachtige schouwspel.
Na deze optocht is het ook zeker de moeite waard om op de Rosheuvel te gaan kijken. Daar vindt om 14:00 uur de massale opmars plaats.

Zalige Zomermiddag

Zondag 11 juni

Op deze dag wordt in ons museum de eerste van drie Zalige Zomermiddagen gehouden. Tijdens deze zondagmiddagen worden de bezoekers in de sfeervolle boomgaard van het museum getrakteerd op een afwisselend muziekprogramma.

Zondag 11 juni wordt dat ingevuld door Nooit Te Water en Gewoon Doen.
Nooit Te Water is een uit 35 leden bestaand shantykoor en heeft buiten de voor de hand liggende zeemansliederen ook andere luisterliedjes op het repertoire staan. De koorleden komen voornamelijk uit de Brabantse Kempen en het programma bevat inmiddels zo’n dikke tachtig meerstemmig gezongen liederen.
Ook van de partij zondagmiddag 11 juni is Gewoon Doen uit Lage Mierde. Dit kwartet vrienden dat zichzelf muzikaal begeleidt bezingt de sores van het leven van alledag. De muziek lenen ze van anderen maar de teksten schrijven ze altijd zelf.
Uiteraard zijn er ook heerlijke drankjes en hapjes te krijgen.
Het dubbel-optreden begint om 14.30 uur. De poort van het museum is al vanaf 13.30 uur geopend voor het publiek en de entree is slechts € 3,00.
Op 9 juli komt het duo Borderhouse Neighbours een optreden verzorgen met daarnaast leuke voordrachten en de laatste zondagmiddag op 6 augustus is het thema “gouwe ouwe “ met de band Back tot the roots en met DJ Jeandamo. Noteer deze middagen alvast in je agenda.

Beelden

in de Kruidentuin

Vanaf heden t/m 29 mei zorgen de beelden van Antonette en Fon Sanders voor extra dimensie in de kruidentuin.

Na haar pensioen, als onderwijsadviseur in 2014, wilde Antonette iets gaan doen met haar handen. Werken met mensen is fijn, maar nu iets concreets gaan maken, leek haar een mooie nieuwe uitdaging. Klei leek haar heerlijk materiaal om mee te werken. Via lessen bij de Volksuniversiteit Waalre is ze begonnen met keramiek. Hierbij worden allerlei technieken gebruikt die zij ook heeft toegepast in haar beelden. Zij vindt het leuk om allerlei dingen uit te proberen, want er blijft altijd nog veel te leren!
Toen Fon in 2008 een workshop had was dit zijn eerste kennismaking met beeldhouwen. Voor hem was het een belevenis om in één dag tijd een concreet beeld te maken uit een stuk steen. Er hoefde alleen maar geraspt te worden en er ontstond spontaan een figuur.
In 2011 bezocht hij de expositie van het Hakhok in Veldhoven. Daar werden workshops beeldhouwen aangeboden en na 2 workshops van 6 avonden had hij de smaak te pakken en is lid geworden van het beeldhouwers collectief van het Hakhok.
Hij werkt intuïtief en volgt de contouren van de steen. Naderhand ontstaat uit de wisselwerking van de vorm van de steen en zijn fantasie het beeld dat als eindproduct kan worden beschouwd.

Foto’s en video opnames

Op ons museumterrein

U zult begrijpen dat tegenwoordig bijna iedereen een foto of video (en deelt). Tijdens een evenement kunnen dus (ook door derden) foto- en/of video-opnames worden gemaakt. Bij het betreden van ons museumterrein, doen bezoekers automatisch afstand van het portretrecht en geven bezoekers stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze sfeeropnames te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Heb je moeite met een sfeerfoto die wij hebben gepubliceerd, stuur even een mailtje; dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.


Entree

Volwassenen: € 7,50
Jongeren (12-18): € 2,50
Jeugd (<12): Gratis (onder begeleiding van een volwassene)
Museumkaart: Geldig
Meer informatie?[gtranslate]

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur.
Zaterdag en zondag 13:00 -17:00 uur
Gesloten met Carnaval op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag. 1ste Paasdag, Koningsdag, 1ste Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaarsdag.
2de Paasdag, Hemelvaartsdag, 1ste en 2de Pinksterdag en 2de Kerstdag geopend vanaf 13:00 uur.


Nieuwsbrief

U kunt ook even bellen zodat wij u aan de lijst toevoegen.


Kempenmuseum
De Acht Zaligheden | Kapelweg 2 | 5521 JJ Eersel | www.achtzaligheden.nl  | receptie@kempenmuseum.nl   Tel: +31 (0)497 51 56 49