Wat is er te doen?

Tentoonstelling

Volgende patiënt

Onze nieuwe tentoonstelling heeft de veelzeggende titel: Volgende patiënt!
Je kunt zien hoe de medische zorg in de Kempen zich heeft ontwikkeld.

Elke periode in de geschiedenis van de mensheid is op eigen wijze hiermee bezig geweest. De oudste mensen speurden naar planten en kruiden die verlichting van pijn of genezing van een kwaal konden geven. Hippocrates (ca 400 v. Chr.) dacht, dat sappen in het lichaam de gezondheid bepalen: bloed, slijm en zwarte en gele gal. Lang is daarin geloofd. Aderlating was hét middel om weer gezond te worden. Bloedzuigers of echelen waren daarvoor bij uitstek geschikt. Ze werden op ruime schaal in echelenkuilen in de Kempen gekweekt en tot ver in de 19de eeuw ook verhandeld.

Zeker tot het midden van de 19de eeuw is er geen sprake van overheidszorg voor de zieke mens. Kwakzalvers en zgn. chirurgijns trokken door het land en boden hun medicijnen aan. Addergif en paddenbloed hielpen tegen elke kwaal. Ook de kerk had heiligen die men kon aanroepen of waar men in bedevaart kon heengaan.

Als na 1815 geleidelijk Nederland gaat ontstaan, komt er ook regie. Wetten en maatregelen bij epidemieën, goed opgeleide mensen als dorpsdokter, hygiëne en aandacht voor moeder en kind. Alles bijeen leidde dat tot het fijnmazige netwerk aan zorg nu.

Wegens groot succes verlengd t/m zondag 24 maart 2024.

SnertConcert

Zondag 17 december

Ook komende winterperiode worden weer een drietal SnertConcerten gegeven in het Smokkelkot van ons museum. Vorig jaar werden ze voor het eerst gehouden en dat viel toen zo goed in de smaak dat besloten werd er dit jaar een vervolg aan te geven.

Het duo Em en Em opent zondag 17 december de reeks. Het tweetal bestaat uit Martien Naus en Mariëtte Kroon. Martien speelt gitaar en zingt en Mariëtte speelt accordeon en piano. Op hun repertoire staan Nederlandstalige nummers van onder andere Gerard van Maasakkers, Boudewijn de Groot, Fungus en Cornelis Vreeswijk.
Het eerste Snertconcert dit jaar staat in het teken van de naderende kerst. Zo zullen oud-conservator Hendrik van der Aalst en vrijwilliger Ton van Houtert deze middag ook allebei een kerstvoordracht verzorgen. Em en Em heeft toegezegd ook een aantal kerstliederen te spelen.

Uiteraard kunnen bezoekers een drankje gebruiken en genieten van een kop overheerlijke snert.
Alle Snertconcerten beginnen om 15.00 uur en de entree is 4 euro. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wie ze niet wil missen reserveert vooraf kaartjes.
Dat kan telefonisch (0497-515649) en per e-mail: receptie@kempenmuseum.nl

– Zondagmiddag 14 januari 2024 The Kataphonics

– Zondagmiddag 25 februari 2024 Taksie

Kunst-en Curiosamarkt

Zondag 21 april 2024

Zondag 21 april 2024 is onze museumtuin wederom het decor van de gezellige Kunst- en Curiosamarkt. Op deze dag kunnen bezoekers kennismaken met de wonderlijke wereld van kunst, in de breedste zin van het woord.

We gaan wederom proberen om ruim 40 leuke kramen te presenteren. Je kunt ook weer diverse kunstenaars live aan het werk zien en de kruidentuin is opgesierd met prachtige beelden. In de museumboerderij loopt dan een unieke expositie over het werk van de bekende Eerselse fotograaf Gaston Remery. 
De museumbakkers bakken heerlijke broodjes en de kookgroep zorgt voor heerlijk eten.
Krankjorum en de Trom treden deze dag enkele malen op.
De poorten van het museum zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur open en de entree is € 3,-. Fietsen kunnen worden gestald op het voorplein en voor het museum. De auto kan men parkeren op het terrein achter het gemeentehuis. Vanaf daar is het een korte wandeling tot het museum.

Lijkt het jou leuk om ook mee te doen? Stuur even een mail naar evenementen@kempenmuseum.nl voor meer info. De kraamhuur is slechts € 30,00.

Foto’s en video opnames

Op ons museumterrein

U zult begrijpen dat tegenwoordig bijna iedereen een foto of video (en deelt). Tijdens een evenement kunnen dus (ook door derden) foto- en/of video-opnames worden gemaakt. Bij het betreden van ons museumterrein, doen bezoekers automatisch afstand van het portretrecht en geven bezoekers stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze sfeeropnames te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Heb je moeite met een sfeerfoto die wij hebben gepubliceerd, stuur even een mailtje; dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.


Entree

Volwassenen: € 7,50
Jongeren (13 t/m 18): € 2,50
Jeugd (tot 12): Gratis (onder begeleiding van een volwassene)
Museumkaart: Geldig
Alleen tuinbezoek € 3,00
Meer informatie?Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur.
Zaterdag en zondag 13:00 -17:00 uur
Gesloten met Carnaval op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag. 1ste Paasdag, Koningsdag, 1ste Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaarsdag.
2de Paasdag, Hemelvaartsdag, 1ste en 2de Pinksterdag en 2de Kerstdag geopend vanaf 13:00 uur.


Nieuwsbrief

U kunt ook even bellen zodat wij u aan de lijst toevoegen.


Kempenmuseum
De Acht Zaligheden | Kapelweg 2 | 5521 JJ Eersel | www.achtzaligheden.nl  | receptie@kempenmuseum.nl   Tel: +31 (0)497 51 56 49