Skip to main content

Wat is er te doen?

Tentoonstelling

Volgende patiënt

Onze nieuwe tentoonstelling heeft de veelzeggende titel: Volgende patiënt!
Je kunt zien hoe de medische zorg in de Kempen zich heeft ontwikkeld.

Elke periode in de geschiedenis van de mensheid is op eigen wijze hiermee bezig geweest. De oudste mensen speurden naar planten en kruiden die verlichting van pijn of genezing van een kwaal konden geven. Hippocrates (ca 400 v. Chr.) dacht, dat sappen in het lichaam de gezondheid bepalen: bloed, slijm en zwarte en gele gal. Lang is daarin geloofd. Aderlating was hét middel om weer gezond te worden. Bloedzuigers of echelen waren daarvoor bij uitstek geschikt. Ze werden op ruime schaal in echelenkuilen in de Kempen gekweekt en tot ver in de 19de eeuw ook verhandeld.

Zeker tot het midden van de 19de eeuw is er geen sprake van overheidszorg voor de zieke mens. Kwakzalvers en zgn. chirurgijns trokken door het land en boden hun medicijnen aan. Addergif en paddenbloed hielpen tegen elke kwaal. Ook de kerk had heiligen die men kon aanroepen of waar men in bedevaart kon heengaan.

Als na 1815 geleidelijk Nederland gaat ontstaan, komt er ook regie. Wetten en maatregelen bij epidemieën, goed opgeleide mensen als dorpsdokter, hygiëne en aandacht voor moeder en kind. Alles bijeen leidde dat tot het fijnmazige netwerk aan zorg nu.

Wegens groot succes verlengd t/m zondag 24 maart 2024.

Tentoonstelling

De magie van de fotograaf en zijn camera

Van 30 maart t/m 6 oktober viert Kempenmuseum de Acht Zaligheden het honderdste geboortejaar van fotograaf Gaston Remery door zijn prachtige zwart-wit beelden in het museum te laten zien.

Een goede fotograaf laat gewone zaken bijzonder worden. Remery was zo’n fotograaf. Zijn foto’s zijn onmisbaar voor het in beeld brengen van het Brabantse landschap en plattelandsleven. Hij fotografeert tal van belangrijke momenten uit het leven van de mensen in de Kempen en omgeving. Steeds opnieuw raakt hij betoverd als in zijn donkere kamer zijn opnamen tevoorschijn komen.
Gaston Remery raakt al als twintiger een deel van zijn long kwijt door de ziekte tuberculose en kan daardoor zijn gepland beroep als banketbakker vergeten. Door zijn buurman, fotograaf Sjef Simons, is hij als jongen reeds enthousiast gemaakt voor de fotografie en maakt daarom van de nood een deugd en wordt fotograaf.
Op de fiets – en later met een brommer – struint hij de omgeving af en legt het Brabantse boerenleven vast. In 1957 vestigt hij zich als eerste fotograaf in Eersel. Naast de vele pasfoto’s, trouwreportages, kinderportretten en foto’s van communicanten, legt hij ook allerlei religieuze hoogtijdagen en jaarlijkse festiviteiten vast. Van 1959 tot 1989 heeft hij samen met zijn vrouw Corry Bekx een fotozaak aan de Dijk.
Remery’s inspiratiebronnen zijn schrijver Antoon Coolen en fotograaf Martien Coppens. Hun liefde voor het landschap, het geloof en het tonen van emoties zijn hem altijd bijgebleven. Die bewondering dateert al van zijn jeugd toen hij veel ziek op bed lag en veel las. “Wat Antoon Coolen schrijft, kan ik fotograferen”.
Gastons motto: “Aan de mooie dingen moet je niet zomaar voorbijgaan”.

Lezing door Jan van de Ven

Steensel door de eeuwen heen

In 2013 is er met een aantal mensen het Stinsels Archief opgericht, een werkgroep hangend onder de dorpsraad. Het doel is aandacht schenken aan geschiedkundige wetenswaardigheden van het dorp Steensel; de geschiedenis levend houden.

Heemkunde van een klein dorp in de Kempen met de algemene kenmerken van het leven op de schrale zandgronden, van thuiswerkers, de sigarenindustrie en onder de rook van Eindhoven. Maar zoals elk dorp heeft het ook zijn eigen bijzondere historie. Het gewaardeerde oud-lid Harrie Huijbers (+2003) van de heemkundige studiekring De Acht Zaligheden en Steenselnaar in hart en nieren heeft een uitgebreid archief achtergelaten. Vijfentwintig dozen vol met kopieën van archiefstukken, zelfgeschreven teksten, krantenknipsels, foto’s en uitgaven van dorps- en verenigingsbladen. Stinsels Archief bewaart dit alles, heeft het gedigitaliseerd en publiceert erover. De geschiedenis van Steensel hangt aan St Lucia, aan de oude toren, de Stevertse watermolen, de pier, bijzondere gebeurtenissen en enkele bekende namen. Stinsels Archief neemt u mee in een verhaal over Steensel door de eeuwen heen.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze.

Tentoonstelling

Tafelstukken

De cursisten Keramiek, onder leiding van Rianne Schaaf binnen Volksuniversiteit de Kempen in Eersel, laten vanaf 4 maart keramisch werk zien dat zij de afgelopen maanden hebben gemaakt. 

De werken zijn een ode geworden aan de tijd van onze opa’s en de oma’s. De tijd toen de kruik nog in bed werd gelegd om ’s avonds warm onder de dekens te kruipen.
Deze warme waterkruik was de basis waaruit de cursisten verder de ideeën gingen uitwerken om een tafelstuk te ontwerpen.
De een maakte van de kruikvorm een moderne vaas en de ander een presenteerschaal als een oester. Deze stukken zijn beide te zien zijn op foto’s. Naast deze twee foto’s zijn er natuurlijk ook de stukken in werkelijkheid te zien.
Stukken zijn te zien waarin het Brabants landschap verwerkt zijn of de kruik die zich transformeerde naar een oude kinderwagen uit de tijd van weleer, een eivorm bewerkt met bloemen in reliëftechniek, geborduurde keramische deksel met de verbeelding van opa’s moestuin, een stilleven waarin een melkkan verwerkt is, een zwembad en een plantenschaal gevuld met bloemen. Meerendeel is zeer kleurrijk geworden en
Iedere cursist heeft zijn eigen inspiratie gevonden om een chique tafelstuk te maken met een verwijzing naar wat ooit was.
De inspiratie is ontstaan vanuit wat er in Kempenmuseum als vast collectie te zien is en wat er opgeslagen is in het depot van het museum. De keramische werken die vanaf 4 maart te zien zijn, zijn van:
Monique Bierens
Lisette van Gemert
Manon Kemps
Wil Adriaans
Liesbeth Hendrikx
Marion Menting
Francien Jansen

Kunst-en Curiosamarkt

Zondag 21 april 2024

Zondag 21 april 2024 is onze museumtuin wederom het decor van de gezellige Kunst- en Curiosamarkt. Op deze dag kunnen bezoekers kennismaken met de wonderlijke wereld van kunst, in de breedste zin van het woord.

We gaan wederom proberen om ruim 40 leuke kramen te presenteren. Je kunt ook weer diverse kunstenaars live aan het werk zien en de kruidentuin is opgesierd met prachtige beelden. In de museumboerderij loopt dan een unieke expositie over het werk van de bekende Eerselse fotograaf Gaston Remery. 
De museumbakkers bakken heerlijke broodjes en de kookgroep zorgt voor heerlijk eten.
Krankjorum en de Trom treden deze dag enkele malen op.
De poorten van het museum zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur open en de entree is € 3,-. Fietsen kunnen worden gestald op het voorplein en voor het museum. De auto kan men parkeren op het terrein achter het gemeentehuis. Vanaf daar is het een korte wandeling tot het museum.

Lijkt het jou leuk om ook mee te doen? Stuur even een mail naar evenementen@kempenmuseum.nl voor meer info. De kraamhuur is slechts € 30,00.

Foto’s en video opnames

Op ons museumterrein

U zult begrijpen dat tegenwoordig bijna iedereen een foto of video (en deelt). Tijdens een evenement kunnen dus (ook door derden) foto- en/of video-opnames worden gemaakt. Bij het betreden van ons museumterrein, doen bezoekers automatisch afstand van het portretrecht en geven bezoekers stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze sfeeropnames te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Heb je moeite met een sfeerfoto die wij hebben gepubliceerd, stuur even een mailtje; dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.