Skip to main content

Wat is er te doen?

Tentoonstelling

Gaston Remery

Van 30 maart t/m 6 oktober viert Kempenmuseum de Acht Zaligheden het honderdste geboortejaar van fotograaf Gaston Remery door zijn prachtige zwart-wit beelden in het museum te laten zien.

Een goede fotograaf laat gewone zaken bijzonder worden. Remery was zo’n fotograaf. Zijn foto’s zijn onmisbaar voor het in beeld brengen van het Brabantse landschap en plattelandsleven. Hij fotografeert tal van belangrijke momenten uit het leven van de mensen in de Kempen en omgeving. Steeds opnieuw raakt hij betoverd als in zijn donkere kamer zijn opnamen tevoorschijn komen.
Gaston Remery raakt al als twintiger een deel van zijn long kwijt door de ziekte tuberculose en kan daardoor zijn gepland beroep als banketbakker vergeten. Door zijn buurman, fotograaf Sjef Simons, is hij als jongen reeds enthousiast gemaakt voor de fotografie en maakt daarom van de nood een deugd en wordt fotograaf.
Op de fiets – en later met een brommer – struint hij de omgeving af en legt het Brabantse boerenleven vast. In 1957 vestigt hij zich als eerste fotograaf in Eersel. Naast de vele pasfoto’s, trouwreportages, kinderportretten en foto’s van communicanten, legt hij ook allerlei religieuze hoogtijdagen en jaarlijkse festiviteiten vast. Van 1959 tot 1989 heeft hij samen met zijn vrouw Corry Bekx een fotozaak aan de Dijk.
Remery’s inspiratiebronnen zijn schrijver Antoon Coolen en fotograaf Martien Coppens. Hun liefde voor het landschap, het geloof en het tonen van emoties zijn hem altijd bijgebleven. Die bewondering dateert al van zijn jeugd toen hij veel ziek op bed lag en veel las. “Wat Antoon Coolen schrijft, kan ik fotograferen”.
Gastons motto: “Aan de mooie dingen moet je niet zomaar voorbijgaan”.

Expo beelden

Bart Merkelbach

Bij ons museum is de geurige kruidentuin getransformeerd tot een betoverende tentoonstellingsruimte. Deze unieke expositie brengt kunst en natuur samen voor een onvergetelijke artistieke beleving.

De museumtuin nodigt bezoekers uit om te dwalen door een oase van groen en te genieten van diverse beelden, zorgvuldig geplaatst tussen aromatische kruiden en bloeiende planten. De tentoonstelling viert de schoonheid van zowel artistieke creatie als de natuurlijke wereld, en biedt een rustgevende en inspirerende ervaring voor alle bezoekers.

Vanaf heden kunt u de kunstwerken van Bart Merkelbach ontdekken.
Bart is geboren in Zeelst en blijkt, net zoals zijn vader, ook over een creatieve geest en hand te beschikken. Dit kwam al snel tot uiting in zijn opleiding als glasinstrumentmaker bij een grote firma in het zuiden van ons land.
In de jaren 80 werd hij geconfronteerd met de handvaardigheidslessen op de basisschool van mijn kinderen. Dit was de stimulans om opnieuw zijn creativiteit te uiten.
Hij werkt met natuurlijke materialen zoals marmer, serpentijn en springstone.

Het is ook mogelijk om tegen een gereduceerde prijs de museumtuin, met de beelden, te bezoeken.

Kunstmarkt

Zondag 21 april 2024

Zondag 21 april 2024 is onze museumtuin wederom het decor van de gezellige Kunst- en Curiosamarkt. Op deze dag kunnen bezoekers kennismaken met de wonderlijke wereld van kunst, in de breedste zin van het woord.

Tijdens deze dag kun je gezellig struinen langs ruim 30 leuke kramen. Ook zijn er weer diverse kunstenaars live aan het werk zien en de kruidentuin is opgesierd met prachtige beelden van Bart Merkelbach. In de museumboerderij loopt de unieke expositie over het werk van de bekende Eerselse fotograaf Gaston Remery. 
De museumbakkers bakken heerlijke broodjes en de kookgroep zorgt voor heerlijke soep, hamburgers en verse wafels.
Krankjorum en de Trom treden deze dag enkele malen op.
De poorten van het museum zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur open en de entree is € 3,-. Fietsen kunnen worden gestald op het voorplein en voor het museum. De auto kan men parkeren op het terrein achter het gemeentehuis. Vanaf daar is het een korte wandeling tot het museum.

Kindermiddag

woensdag 1 mei

Tijdens de meivakantie is onze tuin wederom het decor van een speciale kindermiddag KLIK-KLAK in het kader van de tentoonstelling “Gaston Remery de magie van de fotograaf en zijn camera”.

Een aantal leuke activiteiten biedt jonge ontdekkingsreizigers de kans om de wonderen van kunst, cultuur en fotografie te verkennen op een interactieve en boeiende manier.

De kindermiddag zal een scala aan leuke en educatieve activiteiten omvatten die speciaal zijn ontworpen voor kinderen van de basisschool. Hoogtepunten zijn onder meer:

• Workshops: Kinderen kunnen hun creatieve vaardigheden ontdekken en ontwikkelen door deel te nemen aan leuke knutselactiviteiten.
• Rondleiding: Een ervaren gids zal de jonge deelnemers meenemen op een avontuurlijke reis door de tentoonstellingsruimte, waarbij fascinerende feiten en verhalen worden verteld.
• Fotospeurtocht
• Voor ieder is er een lekker cakeje in de vorm van een fototoestel.

Deze gezellige middag wordt georganiseerd op 1 mei van 13:30 uur tot 16:30 uur. Toegang is voor zowel de kinderen als begeleiders slechts € 3,00.
Bij heel slecht weer gaat de middag niet door. 

Dus kom langs, samen met je broertjes, zusjes, (groot) ouders, vrienden, ooms en tantes en doe mee aan deze leuke kindermiddag, waar fantasie en creativiteit tot leven komen te midden van de prachtige museumtuin!

Foto’s en video opnames

Op ons museumterrein

U zult begrijpen dat tegenwoordig bijna iedereen een foto of video (en deelt). Tijdens een evenement kunnen dus (ook door derden) foto- en/of video-opnames worden gemaakt. Bij het betreden van ons museumterrein, doen bezoekers automatisch afstand van het portretrecht en geven bezoekers stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze sfeeropnames te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Heb je moeite met een sfeerfoto die wij hebben gepubliceerd, stuur even een mailtje; dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.