Wat is er te doen?

Tentoonstelling

Groot Geweld in Kleine Dorpen

De expo gaat over de periode na de 80-jarige oorlog. Het einde van die oorlog is de Vrede van Munster. Maar het was voor onze dorpen in De Kempen helemaal geen vrede.

Brabant wordt aan alle kanten belaagd: Den Haag vraagt hoge belastingen, de protestantse religie wordt staatsgodsdienst. Lodewijk XIV, zint op gebiedsuitbreiding en ook de Spanjaarden zijn nog aanwezig. De verdediging door Holland schiet volstrekt te kort, en is niet serieus gericht op bescherming van de bevolking. De bewoners van de dorpen in De Kempen zijn vooral op zichzelf aangewezen.
Woningen worden leeggeroofd, mensen gegijzeld, zelfs complete dorpen worden in de as gelegd. Niet zelden ook verkrachting, moord of doodslag. Van Reusel, de Mierden, Bladel tot en met Bergeijk. Van Knegsel, Steensel, Duizel, Hapert en Postel tot Wintelre en Vessem. Onze voorouders en bewoners van De Kempen uit die tijd, is werkelijk niets bespaard gebleven. Eén ramp is nog te boven te komen, maar een reeks van verwoestingen niet. De streek is door oorlog en plundering uitgeput. Het grootste deel van de inwoners verkeert in nood en vervalt in uitzichtloze armoede. De inwoners van de Kempen betalen steeds de tol. Soms met hun leven, altijd met verlies van huis en haard. En dikwijls meer dan eens.
Amper 350 jaar geleden, wat zijn de effecten geweest van deze periode voor de huidige Kempen? Zoeken we het vaker zelf allemaal wel uit?
 De tentoonstelling is te zien tot en met 11 december.

Titel Expo

Groot Geweld in Kleine Dorpen

De titel van de nieuwe tentoonstelling
GROOT GEWELD IN KLEINE DORPEN
is ontleend aan de gelijknamige publicatie van drs. H.J.A.C.M. van der Heijden, Hapert 1983.


Deze publicatie was een belangrijke bron van inspiratie bij het samenstellen van deze tentoonstelling.

Consnertmiddagen

18 december en 29 januari

Op veler verzoek worden deze winter in het Smokkelkot van ons museum Consnertmiddagen gehouden.

De muziekmiddagen afgelopen zomer in de tuin vielen bij het publiek zo goed in de smaak dat veel bezoekers zich afvroegen of het niet mogelijk is om in de winter ook iets met muziek in het museum te doen. Aan hun verzoek werd gehoor gegeven in de vorm van zogenoemde Consnertmiddagen.

De optredens tijdens deze middagen hebben een intiem karakter en de deuren zijn geopend vanaf 14.00 uur. De optredens beginnen om 14.30 uur. Uiteraard kan een kop snert daarbij niet ontbreken.
Zondag 18 december zorgt Em en Em, bestaande uit Martien Naus en Mariette Kroon, voor de muziek. Op hun repertoire staan vrolijke en mooie nummers van Nederlandse en Vlaamse liedjesschrijvers.
Omdat het Smokkelkot niet meer dan zo’n zeventig bezoekers kan herbergen moet vooraf een plek worden gereserveerd. Dat kan per e-mail (receptie@kempenmusem.nl) en telefonisch (0497-515649). Entree is 3 euro.
Helaas kon door ziekte van hun zangeres het optreden van Mrs. P. Rules en daardoor de eerste middag niet doorgaan. Uiteraard gaat het optreden van Mrs. P. Rules alsnog op een nader te bepalen datum door.

Foto’s en video opnames op het museumterrein.

U zult begrijpen dat tegenwoordig bijna iedereen foto’s en videootjes maakt (en deelt). Tijdens een evenement kunnen dus (ook door derden) foto- en/of video-opnames worden gemaakt. Bij het betreden van ons museumterrein, doen bezoekers automatisch afstand van het portretrecht en geven bezoekers stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze sfeeropnames te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Heb je moeite met een sfeerfoto die wij hebben gepubliceerd, stuur even een mailtje; dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.


Entree

Volwassenen: € 6,50
Jongeren (12-18): € 2,50
Jeugd (<12): Gratis (onder begeleiding van een volwassene)
Museumkaart: Geldig
Meer informatie?Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur.
Zaterdag en zondag 13:00 -17:00 uur
Tijdens Feestdagen geopend vanaf 13:00 uur.
Gesloten met Carnaval op zaterdag, zondag en maandag. Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.


Nieuwsbrief

U kunt ook even bellen zodat wij u aan de lijst toevoegen.


Kempenmuseum
De Acht Zaligheden | Kapelweg 2 | 5521 JJ Eersel | www.achtzaligheden.nl  | receptie@kempenmuseum.nl   Tel: +31 (0)497 51 56 49