Wat is er te doen?

Kindermiddag

Woensdag 17 aug.

Tijdens de zomervakantie is het weer een gezellige boel in het Kempenmuseum. Zoals jullie van ons gewend zijn worden er weer 3 speciale middagen voor kinderen georganiseerd. De eerste twee zijn inmiddels geweest en was zeer geslaagd.

Deze middagen sluiten aan op de bijzondere expo Op eenzame hoogte. Kun jij zelf een mooie toren timmeren? Wat dacht je van een glas in lood raam maken, of een klepeltje voor de klok vilten?
Met een beetje hulp van de vrijwilligers gaat dit vast allemaal lukken. Ook krijg je een rondleiding door de tentoonstelling van het museum.
Natuurlijk is er ook een lekker eethoekje met koekjes en drankjes. En na afloop krijgt iedereen een echt diploma!
Kom naar het museum voor een leuke en actieve middag. Neem je broertjes, zusjes, (groot)ouders, vrienden, ooms en tantes mee. We starten om 13:30 uur en sluiten om 16:30 uur.
De entree voor zowel kinderen als begeleiders is 3 euro. Bij extreem slecht weer gaat de middag niet door. De actuele info hierover vindt je hier.

Smokkelwandeling

Donderdag 4, 11 en 25 aug.

Gezellige, leerzame inschrijftocht van 4 km. voor jong en oud.

De veelal arme bewoners van de grensstreek in de Kempen maakten dankbaar gebruik van de prijsverschillen in Belgie en Nederland om een centje bij te verdienen. De sfeer veranderde drastisch toe in de jaren vijftig de boteroorlog uitbrak. Loop ook mee en hoor het hele verhaal.

  • Donderdag 4 augustus
  • Donderdag 11 augustus
  • Donderdag 25 augustus

  • Samenkomst om 18:45 uur op de parkeerplaats van Herberg Het Wilde Zwijn, Witrijt 28, 5571 XH Bergeijk.
  • 19:00 vertrek van de wandeling (ca. 2 uur).
  • Aanmelden via receptie@kempenmuseum.nl of bel 0497-515649.
  • Maximaal 15 pers. per groep, 2 groepen per avond vol=vol.
  • Prijs € 5,00 pp. Kinderen t/m 12 jaar € 3,00.
  • Gepast betalen aub., geen mogelijkheid om te pinnen

Zomerse familiedag

Zondag 14 augustus

De laatste muziekmiddag voor deze zomer staat weer voor de deur. Deze gezellige middag heeft voor iedereen, jong en oud, groot en klein, wat wils…..

Tijdens deze middag wordt er een beugeltoernooi georganiseerd. Iedereen kan meedoen voor de titel; Beugelaar Kempenmuseum 2022. Je kunt je hiervoor opgeven via receptie@kempenmuseum.nl of even bellen 0497-515649.
Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten in de boomgaard. Onder leiding van enkele vrijwilligers kunnen er diverse spellen worden gespeeld.
De kookclub zorgt weer dat de inwendige mens niets tekort komt en muzikale omlijsting wordt verzorgd door Wasserij Steensel.
We beginnen om 13:00 uur en de poort gaat om 18:00 weer dicht. De entrée is € 3,00 pp. 

Tentoonstelling

Op eenzame hoogte…..

In de Middeleeuwen werden in bijna alle Kempische dorpjes immense kerken gebouwd. Vierhonderd jaar later blijft daarvan op enkele plekken alleen de toren eenzaam en verlaten achter als stille getuigenis van een lange geschiedenis. Díe geschiedenis zetten we nu opnieuw in het licht. Want hoe bouwden de Middeleeuwse Kempenaren eigenlijk een kerk? En welke functies had de toren?

De vijftiende eeuw was een relatief welvarende periode voor De Kempen. Grote bakstenen kerken schieten in de kleine Kempische dorpjes als paddenstoelen uit de grond. Uniek, want bakstenen gebouwen waren er destijds bijna niet.
Aan het begin van de vorige eeuw worden de kerken te klein door de toenemende bevolkingsomvang. De oude kerken vallen massaal onder de sloophamer. Alleen een eenzame toren markeert in een aantal dorpen nog waar ooit een kerk heeft gestaan.
Deze eenzame torens staan in Eenzame torens in De Kempen in de schijnwerpers bij het Kempenmuseum. Aquarellen van Cees Kraayvanger als ook oude ansichten en tekeningen laten je door de ogen van je (voor)ouders kijken naar de ontwikkeling van deze bijzondere bouwwerken. Deze leuke, interessante expo is te zien vanaf 4 juni t/m 11 september. Tevens is er aan deze expo een fietstocht verbonden die u langs alle torens brengt. Deze is gratis te verkrijgen bij het Kempenmuseum en Visit Eersel.

Backyard Classics

Zondag 4 september

Backyard Classics, het jaarlijkse zomerfestival zal weer plaatsvinden.

Zondag 4 september is het weer tijd om onder het genot van een drankje te genieten van een gevulde dag met rock, soul en blues. Het programma is rond, alles is gereserveerd en samen met Stichting Bibberblues Eersel zijn wij klaar om er weer een mooi festival van te maken

Dit jaar is het programma zeer divers. Rock, Soul, Blues en Folk zal door een 5-tal bands vertolkt worden. Kom genieten van ongekende Santana geluid dat de 9-koppige Santana Tribute Band Fuente del Ritmo ten gehore brengt of ga los op de energie die gevangen zit in de soul van The Flaming Sambucas.
Dit alles vindt plaats in onze boomgaard van 15:00 – 22:00 uur. Entree € 6,50 (inclusief eventueel museumbezoek). Klik hier voor meer info.

Miniatuur Kermis

in het Smokkelkot

Een zweefmolen, bootschommel of zelfs het reuzenrad. Wie is er niet groot geworden met de attracties van de kermis?

Het kermis-virus heeft ook Joep Bullens uit Eersel te pakken gekregen. Na enkele jaren van bouwen heeft hij inmiddels meer dan 50 attracties minutieus nagebouwd. Een groot gedeelte van deze schitterende bouwels zijn nu te zien bij ons museum. Zeker de moeite waard!

Beeldentuin

in de Kruidentuin

De kruidentuin van het Kempenmuseum staat volop in bloei en is een plaatje om te zien.
Momenteel zorgen de beelden van Phil de Hair en Rian Peters voor extra dimensie in het geheel.

Phil de Hair (Hapert) is ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst gaan werken met klei. Al snel werd dat een serieuze hobby met veel uitdaging, experimenteren en mogelijkheden.
Om de technieken goed onder de knie te krijgen heeft zij korte workshops en cursussen gevolgd; o.a. vormgeving, opbouwtechniek en glazuren.
Zij vindt inspiratie en uitdaging in het dagelijks leven en wat zich door de tijd voordoet zoals bv. de seizoenen en de actualiteit.

Ongeveer 30 jaar geleden is Rian Peters (Hoogeloon) besmet met het virus klei / keramiek. Haar eerste kennismaking was een cursus in Bladel. Daarna is zij enkele jaren gestopt maar via de Volksuniversiteit heeft zij het weer opgepakt. Momenteel volgt zij de opleiding Keramiek aan de Kunstacademie in Arendonk.
Haar werk bestaat uit uiteenlopende vormen en voorstellingen en haar voorkeur gaat uit naar ronde vormen, vrouwenvormen en een sierlijke/ strakke afwerking.

Kom ook een kijkje nemen en genieten van al dit moois! Dit kan t/m zondag 21 augustus.


Entree

Volwassenen: € 6,50
Jongeren (12-18): € 2,50
Jeugd (<12): Gratis (onder begeleiding van een volwassene)
Museumkaart: Geldig
Meer informatie?Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur.
Zaterdag en zondag 13:00 -17:00 uur
Tijdens Feestdagen geopend vanaf 13:00 uur.
Gesloten met Carnaval op zaterdag, zondag en maandag. Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.


Nieuwsbrief

U kunt ook even bellen zodat wij u aan de lijst toevoegen.


Kempenmuseum
De Acht Zaligheden | Kapelweg 2 | 5521 JJ Eersel | www.achtzaligheden.nl  | receptie@kempenmuseum.nl   Tel: +31 (0)497 51 56 49