Skip to main content

Wat is er te doen?

Tentoonstelling

Gaston Remery

Van 30 maart t/m 6 oktober viert Kempenmuseum de Acht Zaligheden het honderdste geboortejaar van fotograaf Gaston Remery door zijn prachtige zwart-wit beelden in het museum te laten zien.

Een goede fotograaf laat gewone zaken bijzonder worden. Remery was zo’n fotograaf. Zijn foto’s zijn onmisbaar voor het in beeld brengen van het Brabantse landschap en plattelandsleven. Hij fotografeert tal van belangrijke momenten uit het leven van de mensen in de Kempen en omgeving. Steeds opnieuw raakt hij betoverd als in zijn donkere kamer zijn opnamen tevoorschijn komen.
Gaston Remery raakt al als twintiger een deel van zijn long kwijt door de ziekte tuberculose en kan daardoor zijn gepland beroep als banketbakker vergeten. Door zijn buurman, fotograaf Sjef Simons, is hij als jongen reeds enthousiast gemaakt voor de fotografie en maakt daarom van de nood een deugd en wordt fotograaf.
Op de fiets – en later met een brommer – struint hij de omgeving af en legt het Brabantse boerenleven vast. In 1957 vestigt hij zich als eerste fotograaf in Eersel. Naast de vele pasfoto’s, trouwreportages, kinderportretten en foto’s van communicanten, legt hij ook allerlei religieuze hoogtijdagen en jaarlijkse festiviteiten vast. Van 1959 tot 1989 heeft hij samen met zijn vrouw Corry Bekx een fotozaak aan de Dijk.
Remery’s inspiratiebronnen zijn schrijver Antoon Coolen en fotograaf Martien Coppens. Hun liefde voor het landschap, het geloof en het tonen van emoties zijn hem altijd bijgebleven. Die bewondering dateert al van zijn jeugd toen hij veel ziek op bed lag en veel las. “Wat Antoon Coolen schrijft, kan ik fotograferen”.
Gastons motto: “Aan de mooie dingen moet je niet zomaar voorbijgaan”.

Expo beelden

het Hakhok

Bij ons museum is de geurige kruidentuin getransformeerd tot een betoverende tentoonstellingsruimte. Deze unieke expositie brengt kunst en natuur samen.

De museumtuin nodigt bezoekers uit om te dwalen door een oase van groen en te genieten van diverse beelden, zorgvuldig geplaatst tussen de aromatische kruiden en bloeiende planten. De tentoonstelling biedt een rustgevende en inspirerende ervaring voor alle bezoekers.

In de bossen tussen Veldhoven en Steensel ligt “het Hakhok”.
Een ruimte voor beeldhouwers om hun hobby uit te oefenen, met als grote inspirator Toot van Dijk. Op verschillende dagdelen zijn zij daar actief met beitel, rasp en het schuurpapier.
Zo ook op woensdagavond. Het Kempenmuseum heeft aan deze groep gevraagd om een aantal beelden te exposeren in de kruidentuin.
Omdat niet alle beelden geschikt zijn om buiten te plaatsen nemen niet alle leden deel aan de expositie. Vanaf heden, tot eind augustus, zijn de beelden te zien.
Vanwege de Familievakantieweken is in juli en augustus de museumtuin gratis te bezoeken!

Kindermiddagen

zomervakantie

Tijdens de zomervakantie is onze tuin wederom het decor van speciale kindermiddagen met als thema WERELDREIS.

De kindermiddagen zullen een scala aan leuke en educatieve activiteiten omvatten die speciaal zijn ontworpen voor kinderen van de basisschool. Hoogtepunten zijn onder meer:

• Workshops: Kinderen kunnen hun creatieve vaardigheden ontdekken en ontwikkelen door deel te nemen aan leuke knutselactiviteiten.
• Speurtocht
• Activiteiten circuit
• Voor ieder is er een lekkere versnapering

Deze gezellige middagen worden georganiseerd op 10 juli, 24 juli en 7 augustus telkens van 13:30 uur tot 16:30 uur. Toegang is voor zowel de kinderen als begeleiders slechts € 3,00.

Dus kom langs, samen met je broertjes, zusjes, (groot) ouders, vrienden, ooms en tantes en doe ook mee aan één van deze leuke kindermiddagen, waar fantasie en creativiteit tot leven komen te midden van onze prachtige museumtuin!

Muziekmiddagen

Zomer

Ook komende zomermaanden zijn er weer een aantal muziekoptredens in onze sfeervolle tuin. Om er een extra tintje aan te geven is dit jaar gekozen voor drie thema’s, te weten een Spaanse-middag, een Rock-a-Billy-middag en een Folk-middag. De bands beginnen om 15.00 uur, maar het publiek is al vanaf 13.30 uur welkom. Entree is 5 euro.

De eerste muziekmiddag, op zondag 9 juni, was een groot succes. Into FM bestaande uit zangeres Myrinke van Werkum en gitarist Frank van Gerwen, zorgden voor een gezellige Spaanse sfeer. Ook de lekkere borrelplankjes waren uitverkocht!

Van Cherry Red, de band die zondag 21 juli in de tuin van het Kempenmuseum speelt, komen de leden uit de regio Eindhoven. Zij staan voor lekkere rock-a-billy uit de vijftiger jaren met af en toe een uitschieter naar recenter werk.

Op de derde en laatste zomerse muziekmiddag in het Kempenmuseum op zondag 11 augustus komen de Mannen Met Baarden langs. Op hun repertoire staan vooral Americana, country en folk. 

Foto’s en video opnames

Op ons museumterrein

U zult begrijpen dat tegenwoordig bijna iedereen een foto of video (en deelt). Tijdens een evenement kunnen dus (ook door derden) foto- en/of video-opnames worden gemaakt. Bij het betreden van ons museumterrein, doen bezoekers automatisch afstand van het portretrecht en geven bezoekers stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze sfeeropnames te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Heb je moeite met een sfeerfoto die wij hebben gepubliceerd, stuur even een mailtje; dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.