Skip to main content
Tentoonstelling

Maand van de geschiedenis

Eureka!

Tijdens deze tentoonstelling is te zien hoe de medische zorg zich heeft ontwikkeld vanaf de 19e eeuw tot 1950.
Diverse onderwerpen komen aan bod. Met het onderwerp Bloedzuigers sluiten wij aan bij de Maand van de geschiedenis.

Bloedzuigers oftewel echelen

Het gebruik van bloedzuigers wordt al meer dan 3000 jaar toegepast.
Omdat de bloedzuiger zo grootschalig werd toegepast waren er op meerdere plaatsen echelenkuilen. Hierin kweekten ze bloedzuigers om te verkopen. In onze regio waren er echelenkuilen in Eersel, Duizel en Hapert.
Waar de kuil in Eersel was, staat op het huis ernaast nog steeds ‘eggelenkuil’. In Hapert lag deze bij Hotel De Kuil.
In Duizel was tot een halve eeuw geleden ook een echelenkuil. Die werd gerund door een echelenboer. Hij verkocht de bloedzuigers destijds aan de artsen en omdat hij ze ook tot ver buiten Nederland verkocht werd hij ‘de echelenteut’ genoemd. In 1950 werd de vijver gedempt.
Tegenwoordig worden bloedzuigers ingezet bij onderzoek naar vermindering van pijn en stijfheid bij artrose (gewrichtsziekte).
Een eenmalige behandeling met lokaal aangebrachte bloedzuigers wordt vergeleken met een 28 dagen durende kuur met diclofenaczalf.
In de 21e eeuw gebruiken we bloedzuigers nog steeds omdat de stoffen die ze afscheiden heel belangrijk zijn. De stof die bloedstolling voorkomt is ook onmisbaar bij transplantaties en microchirurgie. Bij het opnieuw aanzetten van afgesneden of afgerukte ledematen worden echelen of bloedzuigers ingezet om de bloedstroming te bevorderen.
Zo blijkt een oud geneesmiddel herontdekt te worden.

Klik hier voor meer info over de tentoonstelling