• zo
  04
  sep
  2016

  Backyard Classics

 • zo
  25
  sep
  2016

  Natuurmarkt

 • zo
  02
  okt
  2016

  Smokkelverhalen

 • do
  06
  okt
  2016

  Gratis rondleiding MJK-houders

 • di
  11
  okt
  2016

  Gratis rondleiding MJK-houders

 • zo
  16
  okt
  2016

  Smokkelverhalen

 • do
  20
  okt
  2016

  Gratis rondleiding MJK-houders

 • wo
  26
  okt
  2016

  Smokkeldag

 • zo
  06
  nov
  2016
  do
  24
  nov
  2016

  Solo-tentoonstelling Inke Brugman

 • zo
  20
  nov
  2016

  Hendrik Vertelt ...

 • za
  26
  nov
  2016
  zo
  27
  nov
  2016

  Fotoclub Kemfodia

 • zo
  22
  jan
  2017

  Boerenkool Proeverij

  Smoothie, wraps, chips

  Er valt zoveel te vertellen over boerenkool en het is ook nog eens artistiek toe te passen en daarmee volledig te rechtvaardigen in een museum. Maar... boerenkool dient natuurlijk vooral gegeten te worden. Daarom zijn onze vrijwilligsters thuis aan de gang gegaan met het proberen van recepten. Op deze leuke middag kunt u komen proeven en wordt hun favoriete boerenkoolgerecht met u gedeeld.
  Dus op zondag 22 januari gaan we samen proeven! Chips, smoothies en quiche. U kunt het zo gek niet bedenken of het is van boerenkool te maken. We beginnen om 13:30 uur. De kosten zijn slechts € 6,00, incl. alle hapjes en rondleiding door de tentoonstelling over de Boerenkool.
  Met andere woorden: doe uzelf een plezier en wandel of fiets eens naar het Kempenmuseum. Doe inspiratie op en ga een supergezonde boerenkolenwinter tegemoet!

   

 • zo
  05
  feb
  2017
  zo
  02
  apr
  2017

  Alles heeft z'n Verhaal

  De Collectie Van Hedel in het Kempenmuseum

  Weet u waar de uitdrukking ‘De pijp uit gaan’ vandaan komt? Of ‘Hou je waffel!’? Kempenmuseum De Acht Zaligheden vertelt in de maanden februari en maart deze prachtige verhalen aan de hand van een bijzondere collectie van een unieke verzamelaar.
  Het uitgangspunt van De Collectie van Hedel is dat elk voorwerp zijn eigen bijzondere verhaal vertelt. Het ene verhaal is wat bekender dan het andere, maar juist deze verhalen brengen een voorwerp weer tot leven. Jarenlang enthousiast en gepassioneerd verzamelen, heeft geleid tot een ongelooflijke collectie voorwerpen, die ook nog eens geïllustreerd worden door prachtige Brabantse schilderkunst. Waar het object misschien niet meteen voor zichzelf spreekt, geeft een schilderij de juiste context.
  De rijke verzameling van Van Hedel is er om gezien te worden en daarom is De Collectie Van Hedel de laatste jaren over de Brabantse musea verdeeld, want ’Iedereen moet er van kunnen genieten’.
  Ook Kempenmuseum De Acht Zaligheden heeft een aanzienlijk deel van De Collectie van Hedel in haar collectie mogen opnemen. Nu is het de mecenas zelf die een tentoonstelling heeft ingericht met zijn meest favoriete voorwerpen of beter gezegd: met zijn mooiste verhalen.

 • za
  18
  feb
  2017
  zo
  05
  mrt
  2017

  Zoek de Steek

  De Raad van Elf is in het Kempenmuseum geweest. Ze zijn alleen iets verloren. Komen jullie ons helpen zoeken?
  De carnavalsvakantie staat alweer voor de deur. Van 18 februari t/m 5 maart is er daarom een speciale activiteit voor de jeugdige bezoekers. De Raad van Elf heeft namelijk vergaderd in het museum en zijn toen hun Caranavalssteek vergeten. Nu zijn de hoedjes nergens meer te vinden. Het museum is op zoek naar gespecialiseerde speurneuzen die alle elf de steken weten te vinden. Als je ze allemaal vindt wordt je uiteraard gekroond tot prins of prinses van de dag!
  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes en (groot)ouders mee naar het museum voor een knotsgekke speurtocht!

 • zo
  19
  mrt
  2017

  Verhalen uit de Kempen

  Op zondag 19 maart a.s. vertelt Hendrik van der Aalst in de koffieschop van het museum verhalen over dorpen en hun bewoners in vroeger tijden in de Nederlandse en Belgische Kempen.
  Over bedevaartsplaatsen. Heiligen waren immers de specialisten. Voor ieder kwaal was er wel een heilige. Over Monulphus en Gondulphus, over Elisabeth, Gerardus, Pancratius enz.
  Hendrik vertelt ook anekdotes over legendarische dorpsfiguren zoals Mie Moors, Pottekes Mieke en Franske en Trees in Arendonk. Ook de monumentjes op de dorpspleinen krijgen de aandacht, zoals de Contente Mens en de Hapertse Goaper en de betekenis ervan.
  Al deze verhalen vertelt hij, zoals u van hem gewend bent, in het prachtige dialect van de Kempen. Op die manier komen de verhalen pas echt tot hun recht.
  Wilt u genieten van een gezellige middag kom dan op zondag 19 maart naar het museum.
  U kunt dan ook nog de bijzondere tentoonstelling bezichtigen met als titel “Alles heeft zijn verhaal” uit de collectie van Van Hedel. Ook deze tentoonstelling neemt u mee terug naar het leven wonen en werken van de Kempische mens in vroeger tijden.
  Het verhaal van Hendrik van der Aalst begint om 14.00 uur.
  Entree incl. kopje koffie/thee € 4,00.

 • wo
  05
  apr
  2017
  zo
  30
  apr
  2017

  Kunstenaars geïnspireerd door De Stijl

  Diverse kunstenaars uit de Kempen tonen hun mooiste kunstwerken, allen geïnspireerd door De Stijl. De tentoonstelling bestaat uit de prachtigste beelden en schilderijen van deze creatievelingen.

 • zo
  09
  apr
  2017

  Kunstmarkt

  Kunst(enaars), Rietveld en asperges

  Op zondag 9 april wordt opnieuw de jaarlijkse kunstmarkt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden georganiseerd. Een variatie aan kramen met schilderijen, sieraden, bloemen en meer neemt de museumtuin in beslag. Daarnaast kunt u verschillende kunstenaars live aan het werk zien! Zo wordt er geschilderd op zijde en brengen enkele beeldhouwers hun hamer en beitel met zich mee.
  De kunstmarkt staat dit jaar in het teken van '100 jaar De Stijl'. In en om het museum komt u overal de primaire kleuren en strakke lijnen, die deze kunstbeweging typeren, tegen. Er is een speciale tentoonstelling met werken van Kempische kunstenaars geïnspireerd op De Stijl. Beelden, schilderijen, gedichten en grafiek passeren de revue.
  Ook de vrijwilligers van het museum hebben zich laten inspireren. Er werd tuinmeubilair gemaakt om u in 'Stijl' te laten genieten van een heerlijk drankje of een stukje Mondriaancake. Ook soep, van de eerste asperges van het seizoen of aardperen uit eigen moestuin, staat op het menu.
  U bent van harte welkom op zondag 9 april van 11u tot 17u. Parkeren kunt u bij het gemeentehuis. Daar is ruim voldoende parkeerplaats en een korte wandeling brengt u bij het museum.
  Entree € 4,00 p.p., kinderen t/m 14 jaar gratis toegang

  Heeft u een unieke activiteit of iets leuke te verkopen of te demonstreren, wat bij deze markt past? Neem contact met ons op via evenementen@achtzaligheden.nl

 • zo
  23
  apr
  2017

  Proeven van Loes Smolders en Raapsteeltjes

  De bloesem tiert al welig in de museumtuin, de tulpen steken hun hoofd uit het zand en de eerste lentegroenten zijn gereed om te oogsten.
  Tussen al deze bedrijvigheid door groeit er ook kunst in de prachtige kruidentuin van ons museum.
  Met andere woorden, tijd om te genieten en te proeven! Zondag 23 april wordt de Beeldentuin geopend en is er een heuse Raapstelen Proeverij.
  In 2016 ontwierp Loes Smolders het staatsieportret van Koning Willem Alexander voor de Gemeente Bergeijk. Een bronzen profiel met daarin het Wilhelmus verwerkt. Brons is echter niet het enige materiaal waar Loes gebruik van maakt. Uiteenlopende materialen en kleuren, onbeteugelde lijnen en vlakken, frisse verschijningen die prachtig combineren met de ontluikende lentetuin... De figuren van Loes zijn ongedwongen en vrolijk.

  Fris, ongedwongen en vrolijk zijn ook de raapsteeltjes uit de moestuin . Je komt ze wel eens tegen in een salade en een enkeling maakt er occasioneel een stamppotje mee, maar bij het grote publiek is deze bijzondere lentegroente een beetje uit beeld geraakt en dus op niet al te veel plekken meer te koop. Wij vinden raapsteeltjes om van te smullen en dat is een goede reden om ze in het zonnetje te zetten! Maar welk deel kun je eigenlijk eten? En hoe verwerk je ze tot een heerlijke wrap, cake of soep? Ontdek het zelf tijdens de Raapstelen Proeverij!
  Kom proeven en laat je verwonderen, want Loes en de Raapsteeltjes staan garant voor een heerlijk middagje in de Museumtuin. Zeker als we er nog een beetje live muziek aan toevoegen en een prachtig ‘Rietveld’-terras met bijzondere thee en Belgisch bier.
  Al dit heerlijks start om 14.00 uur en we stoppen pas als alle raapsteeltjes hun bestemming hebben bereikt.
  Tot zondag 23 april!

   

   

 • zo
  30
  apr
  2017

  Lezing over " De Stijl "

  Zondag 30 april geeft Martin van der Velden in ons museum een lezing over '100 jaar De Stijl’.
  Van der Velden vertelt een prachtig verhaal over de opkomst en ontwikkeling van de meest vooraanstaande kunstenaars van deze beweging: Mondriaan, Rietveld, Van Doesburg en van der Leck.
  Dit mooie historische overzicht wordt aangevuld met enkele smakelijke details en anekdotes over de onderlinge scrupules. Een dergelijke groep kunstenaars zit gek genoeg nooit helemaal op één lijn …
  30 april is tevens de laatste kans om de tentoonstelling van een aantal regionale kunstenaars te bezoeken die zich hebben laten inspireren door ‘De Stijl’. Martin van der Velden heeft hier zelf ook aan bijgedragen met een ode aan Rietveld, De Ploeg en Victory Boogie Woogie. Anderen als Netti Henselmans, Jeannette Koster en Jos van der Aalst wisten ook prachtig de meest opvallende kenmerken van ‘De Stijl ‘ in hun beelden en schilderijen te verwerken.
  Reden genoeg om zondag 30 april nog eens naar ons museum te togen. We starten om 13.30 uur. Van der Velden heeft zijn messen (en zijn tong) geslepen en de kunstwerken worden nog eens opgeblonken voor een prachtig laatste weekeinde van deze tentoonstelling!
  U vindt het Kempenmuseum aan de Kapelweg 2 te Eersel. Entree € 4,00.

 • wo
  03
  mei
  2017

  Boerderijdag

  Op woensdagmiddag 3 mei staat alles in het teken van  " de Boerderij " en hieraan zijn tal van leuke activiteiten gekoppeld.
  Wat dacht je van, een Boerderij parcours waarbij je als boer of boerin wordt verkleed, je gaat zaklopen of stokpaard rijden, hoefijzers gooien en een kruiwagenrace.
  Daarnaast zijn er tal van activiteiten en spellen. Denk daarbij aan de koe melken, een bloempot knutselen en inzaaien met een zonnebloempit, een hanengevecht houden, boerderijgeluiden raden, een leuke boerderijvertelling en je mag een kippenei lekker opmaken en met een lekker drankje opeten.
  Er is ook een echte tractor aanwezig.
  Zonnepit zaaien; Je ontvangt uitleg hoe je, je gezaaide zonnepit het best kunt laten groeien. Je mag dan tot uiterlijk 19 juli een foto opsturen van jouw zonnebloem met vermelding van de lengte. De langste en mooiste ontvangt dan een prijs.
  Opsturen naar; info@achtzaligheden.nl
  Als je alles hebt gedaan, ontvang je een mooi boerderijdiploma.
  We starten om 13.30 uur tot 16.30 uur. Voor kinderen is de entree slechts € 2,50. Volwassenen € 4,00.

   

 • zo
  18
  jun
  2017

  Zalige Zondag

  Kettingzagen en bier proeven voor Vaderdag

  Zondag 18 juni organiseert ons museum voor het eerst de Zalige Zondag. De prachtige museumtuin staat hierbij centraal. Er wordt gedanst, muziek gemaakt, gepicknickt en nog veel meer. Uiteraard besteden we op deze Vaderdag extra aandacht aan de papa’s. En waar worden papa's blij van? Precies, van kettingzagen en bier!

  Om deze reden zullen de dans van Sidanza en de muziek van Quo Vadis regelmatig onderbroken worden door het kettingzaaggeweld van Arjan van Hout die prachtige houtsculpturen maakt. Daarnaast kunnen onder deskundige begeleiding van een biermeester enkele heerlijke Kempische bieren worden geproefd. Het lijkt er namelijk sterk op dat elk Kempisch dorp opnieuw een eigen bierbrouwer zal krijgen, zoals dat meer dan 100 jaar geleden ook al het geval was.

  Voor € 5,00 kunt u deelnemen aan een bierproeverij. Het zaaggeweld houdt de hele dag aan dus om dat mee te maken is iedereen tussen 11:00 en 17:00 van harte welkom. Uiteraard geldt dat ook voor de picknick, het kunstwerk, de kruidenaardigheden en het optreden van Ad van Aart & Zn. Maar check ook even de facebookpagina van het museum want wie kan raden wat voor staaltje techniek hier wordt getoond, mag het zondag 18 juni zelf, gratis en voor niks live uitproberen én proeven.

  Klik hier voor het complete programma. Entree € 5,00

 • wo
  19
  jul
  2017

  Stijldag

  Schilderen als Mondriaan, meubels ontwerpen als Rietveld en vooral heel veel plezier met rood, geel en blauw.

  Wij organiseren deze zomervakantie wederom drie speciale kindermiddagen (19 juli, 2 en 16 augustus). Het thema deze zomer is De Stijl.
  Rechte lijnen en primaire kleuren vormen de rode draad. Een eigen Mondriaan schilderen mag dan natuurlijk niet ontbreken en er zullen grimeuses aanwezig zijn om kindergezichten in Stijl te beschilderen. Ook door de meubels van Rietveld laten we ons inspireren. Hout, hamers en spijkers liggen klaar voor alle jonge meubelmakers in de dop om hun eigen ideeën leven in te blazen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagende spellen in primaire kleuren zoals een reuze Twisterspel waarvan je wel eens danig in de knoop zou kunnen raken en een verzameling rechte lijnen die nodig ontward moeten worden.

  Met andere woorden, er is deze zomervakantie weer van alles te beleven voor de kinderen. Woensdagmiddag 19 juli en 2 en 16 augustus zijn ze van harte welkom vanaf 13u30. Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes, iedereen moet mee, want het worden weer drie zalige middagen in de museumtuin!

  Uiteraard zijn de (groot)ouders ook van harte welkom. Voor hen is er een speciale tentoonstelling over ’t Spectrum. Topdesign met een aantal bijzondere voorwerpen van onder meer Gerrit Rietveld.

  Deze leuke middag begint om 13:30 uur en eindigt rond 16:30 uur. De entree is slechts € 2,50 (volwassenen € 4,00 ).

 • za
  22
  jul
  2017
  za
  30
  sep
  2017

  't Spectrum

  Ploegstoffen zijn alom bekend. Ook Weverij de Ploeg in Bergeijk geniet de nodige bekendheid. 

  Maar wist u dat hier ook de oorsprong ligt van een aantal wereldberoemde meubelen? Meubelen van Martin Visser, Constant Nieuwenhuijs en zelfs van Gerrit Rietveld? Museum De Acht Zaligheden vertelt samen met Spectrum Design en met een beetje hulp van Rietveld een bijzonder Kempisch verhaal.

  In het hele land wordt volop aandacht besteed aan het ontstaan van De Stijl 100 jaar geleden. Ook in de Brabantse Kempen wordt dit gevierd. Met name Weverij De Ploeg staat volop in de aandacht. Deze monumentale fabriek van Gerrit Rietveld werd afgelopen jaar prachtig gerestaureerd en is opnieuw te bezoeken.
  De Weverij kende echter ook mindere jaren. Zeker in de Tweede Wereldoorlog toen er amper grondstoffen waren om te kunnen weven. Daarom werd er een dochtermaatschappij opgericht die meubelen en allerhande gebruiksvoorwerpen ging produceren. Poppen met kleertjes van Ploegstoffen, lampenkappen, tasjes van geperst papier en nog veel meer. Alle registers werden open getrokken om de werknemers van Weverij De Ploeg aan het werk te kunnen houden en zo te voorkomen dat ze in Duitsland tewerk gesteld werden.
  Na de oorlog ging ’t Spectrum, zoals de meubelfabriek werd genoemd, op deze voet verder en groeide uit tot een serieuze meubelproducent. Zeker met de komst van Martin Visser en in zijn gevolg ontwerpers als Hein Stolle en Constant Nieuwenhuijs groeide ’t Spectrum groter en groter.
  Enkele iconische meubelen werden in deze topjaren ontwikkeld. In de jaren ’70 ging het echter bergafwaarts. Toch wist ’t Spectrum zware tijden te overleven en nu is Spectrum Design opnieuw een bedrijf met internationale allure.
  Vanaf 22 juli t/m 30 september wordt een speciale tentoonstelling aan ’t Spectrum gewijd in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Visser, Nieuwenhuijs, Bataille en Ibens zullen zeker niet ontbreken. Maar ook Gerrit Rietveld draagt zijn steentje bij! Vanaf het begin was hij bij ’t Spectrum betrokken, ontwierp later ook enkele meubels en zelfs nu nog heeft hij een vinger in de pap. Zeker de moeite waard om te komen ontdekken en om van te genieten!

   

 • wo
  02
  aug
  2017

  Stijldag

  Schilderen als Mondriaan, meubels ontwerpen als Rietveld en vooral heel veel plezier met rood, geel en blauw.

  Wij organiseren deze zomervakantie wederom drie speciale kindermiddagen (19 juli, 2 en 16 augustus). Het thema deze zomer is De Stijl.
  Rechte lijnen en primaire kleuren vormen de rode draad. Een eigen Mondriaan schilderen mag dan natuurlijk niet ontbreken en er zullen grimeuses aanwezig zijn om kindergezichten in Stijl te beschilderen. Ook door de meubels van Rietveld laten we ons inspireren. Hout, hamers en spijkers liggen klaar voor alle jonge meubelmakers in de dop om hun eigen ideeën leven in te blazen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagende spellen in primaire kleuren zoals een reuze Twisterspel waarvan je wel eens danig in de knoop zou kunnen raken en een verzameling rechte lijnen die nodig ontward moeten worden.

  Met andere woorden, er is deze zomervakantie weer van alles te beleven voor de kinderen. Woensdagmiddag 19 juli en 2 en 16 augustus zijn ze van harte welkom vanaf 13u30. Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes, iedereen moet mee, want het worden weer drie zalige middagen in de museumtuin!

  Uiteraard zijn de (groot)ouders ook van harte welkom. Voor hen is er een speciale tentoonstelling over ’t Spectrum. Topdesign met een aantal bijzondere voorwerpen van onder meer Gerrit Rietveld.

  Deze leuke middag begint om 13:30 uur en eindigt rond 16:30 uur. De entree is slechts € 2,50 (volwassenen € 4,00 ).

 • zo
  06
  aug
  2017

  Proef de zomer

  De moestuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden staat vol heerlijke, zomerse groenten. Er is van alles te snoepen en te smullen. Daarom wordt er op zondag 6 augustus een speciale vakantie-proefmiddag in het museum georganiseerd. U heeft dan tevens de mogelijkheid om de verrassende tentoonstelling  ’t Spectrum, Van Rietveld tot Wilcke te bekijken.

  We kennen natuurlijk allemaal komkommer, tomaten en rabarber. De mogelijkheden zijn legio, van chutney en taart tot crumble en jam. De vrijwilligers van het museum hebben uitgebreid geëxperimenteerd met deze heerlijke groenten en de resultaten waren onweerstaanbaar. Vandaar deze speciale proeverij.
  Op zondag 6 augustus is iedereen uitgenodigd voor deze vakantie proefmiddag vanaf 14:00 uur. Verschillende versnaperingen zullen klaar staan. Dit alles voor maar zes euro per persoon. Dus poets uw smaakpapillen op en bereid ze voor, want deze middag zullen ze nog lang heugen!

 • wo
  16
  aug
  2017

  Stijldag

  Schilderen als Mondriaan, meubels ontwerpen als Rietveld en vooral heel veel plezier met rood, geel en blauw.

  Wij organiseren deze zomervakantie wederom drie speciale kindermiddagen (19 juli, 2 en 16 augustus). Het thema deze zomer is De Stijl.
  Rechte lijnen en primaire kleuren vormen de rode draad. Een eigen Mondriaan schilderen mag dan natuurlijk niet ontbreken en er zullen grimeuses aanwezig zijn om kindergezichten in Stijl te beschilderen. Ook door de meubels van Rietveld laten we ons inspireren. Hout, hamers en spijkers liggen klaar voor alle jonge meubelmakers in de dop om hun eigen ideeën leven in te blazen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagende spellen in primaire kleuren zoals een reuze Twisterspel waarvan je wel eens danig in de knoop zou kunnen raken en een verzameling rechte lijnen die nodig ontward moeten worden.

  Met andere woorden, er is deze zomervakantie weer van alles te beleven voor de kinderen. Woensdagmiddag 19 juli en 2 en 16 augustus zijn ze van harte welkom vanaf 13u30. Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes, iedereen moet mee, want het worden weer drie zalige middagen in de museumtuin!

  Uiteraard zijn de (groot)ouders ook van harte welkom. Voor hen is er een speciale tentoonstelling over ’t Spectrum. Topdesign met een aantal bijzondere voorwerpen van onder meer Gerrit Rietveld.

  Deze leuke middag begint om 13:30 uur en eindigt rond 16:30 uur. De entree is slechts € 2,50 (volwassenen € 4,00 ).

 • za
  19
  aug
  2017
  di
  31
  okt
  2017

  Beeldentuin

  De geurige kruidentuin van ons museum is wederom verfraaid met prachtige beelden.
  De enthousiaste dames Lieke Bartels - Verberne, Lies de Werdt en Bea Goorman - van Nunen hebben hieraan meegewerkt.
  Kom er ook van genieten ! Dit kan nog t/m eind oktober.

 • zo
  03
  sep
  2017

  Backyard Classics

  De zomer is aan het eind, de dagen worden korter en de de vakantie is alweer bijna vergeten.
  Tijd voor nog een mooi afsluitend feest. Zondag 3 september wordt in onze gezellige museumtuin voor de 9de keer Backyard Classics georganiseerd.
  De muziek is herkenbaar en oorspronkelijk: classicrock, blues, soul, country. Alle optredende bands komen uit de regio, het bewijs dat je voor kwaliteit en originaliteit niet ver hoeft te zoeken.

  Het programma :

  - Toon Muziekgroep
  - Wanted Men
  - Mrs. P. Rules
  - gOn
  - King Gussie
  - Earplugs for sale

  Naast het muzikale vermaak is de boomgaard van ons museum een fijne plaats om op een zondagmiddag te verblijven.
  Er is voldoende te eten en te drinken. Niet alleen de tuin, ook het museum zelf is toegankelijk. De entree is € 5,00 en we beginnen om 15:30 uur.
  Onze speciale tentoonstelling 't Spectrum, van Rietveld tot Wilcke is dan zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

 • zo
  24
  sep
  2017

  Natuurmarkt

  Zondag 24 september staat de jaarlijkse Natuurmarkt van ons museum weer op het programma. Allerhande natuurproducten worden aangeprezen en uiteraard is er ook weer het nodige te proeven uit de museumtuin. Nog wat muzikale ondersteuning en een aantal laagvliegende roofvogels staan garant voor een heerlijk dagje in de mooiste boomgaard van Eersel.

  Vanaf 11.00 uur zal de geur van verse koffie en appelgebak – met appels uit eigen tuin – u tegemoet komen. Een prachtige start om daarna de vele marktkramen te ontdekken. Kaas, wijn, olijfolie en honing, maar ook prachtige creaties van kurk, wol, vilt en nog veel meer. In uw zondagse kleren kunt u ook nog even op de foto met een machtige uil of valk.  Deze roofvogels zullen hun kunsten tonen tijdens enkele spectaculaire demonstraties. Dat geldt overigens ook voor de leden van Krankjorum en Smiep. Gedurende de dag demonstreren zij verschillende malen hun muzikale talenten.

  Proeverij

  Uiteraard wordt er ook gedacht aan de innerlijke mens. De museumbakkers staan klaar om heerlijke broodjes te bakken, er is savooikoolsoep en pompoensoep uit eigen tuin en ook de pannenkoeken met appels en honing zijn sterk aan te bevelen. Nieuw dit jaar is de Uitzonderlijke Herfstproeverij waaraan u deel kunt nemen. Groenten uit de museumtuin vormen de basis voor enkele niet (meer) alledaagse gerechten. Zo kunt u proeven van verschillende groentepasta’s, ‘roze soep’ en moet u ook zelf aan de slag om uw culinaire sensatie te vervolledigen. Neem overigens gerust uw kinderen of kleinkinderen mee. Voor hen is er een speciaal Kabouterpad kriskras door de kruidentuin. De beste speurneuzen worden rijkelijk beloond.

  De Natuurmarkt start zondag 24 september om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Rond de klok van 12.30 en 14.15 zijn de roofvogelshows. De entree is slechts € 4,- en kinderen jonger dan 15 jaar zijn helemaal gratis. Hetzelfde geldt voor onze trouwe donateurs en museumkaarthouders.
  Fietsen mogen voor het museum geplaatst worden en zoekt u nog parkeerplekje? Achter het gemeentehuis is ruimte genoeg. Borden wijzen u de weg naar de prachtige en heerlijke tuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2 te Eersel. Mis het niet!

 • zo
  01
  okt
  2017

  Filmpremière; 't Spectrum, meer dan meubels

  Wat een ongelooflijke impact heeft meubelfabrikant ’t Spectrum de afgelopen decennia gehad in de Brabantse Kempen! De een werkte er zijn hele carrière, de ander kocht er een uniek prototype en een derde spaarde juist jarenlang voor die tijdloze en degelijke meubels. Ook Willeke Poeliejoe en Myrna van Oosterhout raakten geïnspireerd door deze verrassende geschiedenissen. Gewapend met hun camera en een heleboel goede moed gingen zij op zoek naar de verhalen en de mensen erachter. Zondag 1 oktober presenteren zij hun film voor het eerst. Een prachtig slot van de zeer succesvolle tentoonstelling Spectrum Design: van Rietveld tot Wilcke.
  In het voorjaar van 2017 deed Kempenmuseum De Acht Zaligheden een oproep: ‘Wij zijn op zoek naar meubels uit de beginperiode van ’t Spectrum voor een tentoonstelling over deze onderneming die voortkomt uit Weverij De Ploeg.’ De reacties waren overweldigend. Niet alleen talloze meubels werden ter bruikleen aangeboden bij het museum, ook ontelbare persoonlijke verhalen werden naar het museum gestuurd, gemaild of werden persoonlijk en tot in detail overgebracht. Hieruit bleek de enorme impact die ’t Spectrum de afgelopen zeventig jaar heeft gehad op de levens van vele verschillende Kempenaren.
  Willeke Poeliejoe is een van hen. Zij kwam naar het museum met een prachtig krukje uit de beginperiode van ’t Spectrum. De verhalen van haar oma over Martin Visser en haar werkzaamheden bij ’t Spectrum waren echter zeker zo mooi. Zo ontstond het idee voor een film. Samen met Myrna ging Willeke aan de slag. Ze snuisterden door oud beeldmateriaal en lokten diverse ‘getuigen’ naar het museum voor een interview.
  Het resultaat? Een grote verrassing! Zondag 1 oktober bent u vanaf 14.00 uur van harte welkom in Kempenmuseum De Acht Zaligheden om het resultaat te bewonderen. Tevens de allerlaatste kans in het allerlaatste weekend om de prachtige tentoonstelling over ’t Spectrum te bekijken! Spijtig genoeg vertrekken Rietveld, Visser, Nieuwenhuijs en zelfs Wilcke om ergens anders vast en zeker weer te stralen!

 • zo
  08
  okt
  2017
  di
  05
  dec
  2017

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Zondag 8 oktober opent er een nieuwe tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Deze keer over ‘baronnen’ met kastelen, Kempische valkeniers en stiekeme stropers. Oftewel een tentoonstelling over eeuwenlang jagen in de Kempen. 

  Van oudsher hoort de jacht bij ons. Jaagde de prehistorische mens puur om te overleven, in latere tijden eigenen vorsten en edelen zich het alleenrecht toe om te jagen. In de middeleeuwen moeten ze dat recht ook geven aan de rijke burgerij van de opkomende steden. De gewone man mocht dan wel niet meer jagen, strópen deed hij des te meer. Levensnoodzaak uit pure armoe.

  De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat aspecten zien van stroperij èn van de jacht. Allereerst het jagen met de valk. Bijna twee eeuwen geleden – ruwweg tussen 1650 en 1850 – waren in de Kempen valkeniers actief. In Valkenswaard vooral, maar Eersel had er ook. De uitgestrekte heidevelden leenden zich uitstekend voor het africhten van deze vogels. Door samenwerking met het Valkerijmuseum in Valkenswaard zijn er afbeeldingen en een aantal interessante voorwerpen te zien die met deze vorm van jagen te maken hebben.

  In het midden van de 19de eeuw ontdekken rijke bankiers en vooraanstaande burgers de Kempen als een ideaal jachtgebied. Ze pachten duizenden hectaren van de kleine boeren en laten er zelfs echte jachthuizen bouwen: in Duizel en in de buurt van Postel. Beide zijn helaas verdwenen, maar het museum is erin geslaagd heel wat wetenswaardigs naar voren te halen. Vooral van het omstreeks 1965 verdwenen “kasteeltje van Duizel” en zijn laatste eigenaar, baron Cartier de Marchienne is veel te zien in foto’s en documenten. Zeker oudere Eerselnaren zullen zich dit kasteeltje nog goed kunnen herinneren.

  De stroperij krijgt aandacht in klemmen en strikken van allerlei slag. Deze komen veelal uit eigen bezit van het museum. Zelfs processen-verbaal uit de oude tijd liggen er. Je kunt ze lezen en misschien ontdek je nog een voorouder? Met opgezette dieren is er ook voor kinderen iets te zien.

  De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden is op vanaf zondag 8 oktober tot en met 28 januari te bezichtigen.

  Ook zijn er allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

 • wo
  18
  okt
  2017

  Jagersdag

  Aankomende herfstvakantie bruist het Kempenmuseum weer van de activiteit. Zoals jullie ondertussen wel gewend zijn wordt er ook weer een speciale middag voor kinderen georganiseerd. Woensdag 18 oktober staat helemaal in het teken van jagen in de Kempen!

  Vroeger waren het de beroemde Kempische valkeniers en later de Belgische ‘baronnen’ die in de Kempen op allerlei wild jaagden. Nu zijn jullie aan de beurt. Kunnen jullie op een jachthoorn blazen? Weten jullie alle sporen van de dieren te raden? En kunnen jullie een wildzwijn vangen met een speer? Er is van alles te doen in het museum, maar pas op! Er loopt ook een boswachter rond die op vossenstaartjes jaagt. Blijf wel uit de klauwen van deze gemene groene meneer. Spannend!

  Trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten. De dapperen onder jullie kunnen woensdag 18 oktober ook nog een echt Jagersdiploma in de wacht slepen!

 • zo
  19
  nov
  2017
  zo
  31
  dec
  2017

  Wij zijn op zoek naar Kunst

  In menig Kempische huiskamer is wel enige vorm van kunst terug te vinden. En dan bedoelen we niet uw vakantiefoto's of de prachtige knutselwerken van uw (klein)kinderen. Nee, echte kunst. Kunst van professionele kunstenaars, kunst met een grote K. Een enkeling heeft deze wel eens gezien bij de buren toen hij of zij daar uitgenodigd werd voor de koffie. Meestal blijven deze beroemde kunstwerken echter aan het oog onttrokken. Daar wil Kempenmuseum De Acht Zaligheden graag verandering in brengen.

  Daarom stellen wij een wel zeer ondeugende vraag: Mogen wij alstublieft uw mooie kunstwerk, voor maar heel even, lenen en tonen in ons mooie museum? Zo kunnen we er allemaal even naar kijken en zuchten van verwondering en verbazing om vervolgens verrukt, vrolijk en geïnspireerd huiswaarts keren, wetende dat er zoveel mooie Kunst een thuis heeft in de Kempen.
  Vrijwilligers van het museum stonden, enthousiast als ze zijn, al in rijen voor de deur met hun kunstwerken onder de arm. Echte Kunst zat hier natuurlijk niet bij, die hangt veilig bij u thuis. En daarom hebben we uw hulp nodig! We zijn opzoek naar Kunst van gekende kunstenaars en kunstbezitters die dit willen delen met hun mede-Kempenaren. Hieruit maakt een jury een selectie voor de tentoonstelling in het museum tijdens de Nationale Museumweek in april 2018. Het thema van deze museumweek is ons Echte Goud.
  Wilt u uw ‘Goud’, uw kunst met een grote K, met ons allen delen, neem dan contact op met het museum. Telefonisch of per mail: 0497-515649 of kunst@kempenmuseum.nl. Uiteraard draagt het museum zorg voor de verzekering en bescherming van uw kunstwerk en persoonlijke gegevens.

  Hopelijk krijgen we veel reacties voor een adembenemende tentoonstelling!

 • zo
  17
  dec
  2017

  Christmas Happenings

  Kerst staat weer voor de deur. Kerstbomen moeten versierd worden, kerstdiners uitgedacht en kerstverhalen opgezocht. Kempenmuseum De Acht Zaligheden doet vast een voorzetje met Christmas Happenings op zondag 17 december.

  Met een waterballonnetje, olijfzeep en een beetje wol maakt u in een vloek en zucht een prachtige, unieke kerstbal. Tenminste … met enige oefening tijdens een heuse workshop, anders blijft u misschien steken in het vloeken en zuchten wat op zich weer minder geschikt is voor de kerstperiode.
  Ondertussen kunt u genieten van een kerstproeverij. Als u nog inspiratie nodig heeft voor het kerstdiner of simpelweg culinaire behoeftes voelt, bent u de 17e op de juiste plek in het museum. Zes verschillende proeverijen staan op u te wachten waaronder de eerder aangekondigde fruitcake. Tot slot wordt u ook nog voorzien van enkele kerstgedichten en –verhalen. Kunt u bij de kerstboom nog eens flink uitpakken met een literair Kempisch hoogtepunt…
  Laat u verleiden en inspireren, zondag 17 december vanaf 13u00. Workshoppen, proeven en luisteren voor slechts € 6 ,- en dat is inclusief materiaal en heerlijkheden!

 • zo
  24
  dec
  2017
  zo
  28
  jan
  2018

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Onze huidige tentoonstelling staat helemaal in het teken van Jagen in de Kempen!

  Vroeger waren het de beroemde Kempische valkeniers en later de Belgische ‘baronnen’ die in de Kempen op allerlei wild jaagden. Nu zijn jullie aan de beurt.
  Speciaal voor de kinderen is er in de kerstvakantie een leuke activiteit. Er zijn namelijk allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

 • za
  03
  feb
  2018
  di
  03
  apr
  2018

  ons Ruwe Goud

  Onder deze titel is vanaf 3 februari tot en met 3 april 2018 in het Kempenmuseum te Eersel beeldend werk te zien van onderbouw-leerlingen van het Rythovius College te Eersel.

  In de onderbouw van het Rythovius College volgen alle leerlingen mee rdere kunstvakken. Binnen deze kunstvakken ligt de nadruk op het ontwikkelen van een nieuwsgierige, kritische en open houding ten opzichte van de wereld om ons heen (een van de zogenaamde 21th Century Skills).
  Deze houding draagt bij aan de vorming van leerlingen tot volwassenen die in staat zijn de maatschappij waarin ze leven te begrijpen, daarin te leven en daaraan mede vorm te geven.
  De lessen van de beeldende vakken hebben natuurlijk ook het doel om vaardigheden te ontwikkelen die gericht zijn op het verbeelden,het vormgeven: waarnemen, het verwerven van vaardigheden als tekenen, schilderen en plastisch vormen, daarbij gebruikmakend van uiteenlopende materialen en technieken. Dit alles in een setting waarin: samen leren, samen werken en samen creëren centraal staan.
  Het werk dat in de tentoonstelling is te zien is een kleine greep uit het werk dat dit schooljaar tot nu toe in de lessen in de onderbouw is gemaakt.
  Leerlingen uit de onderbouw zijn ons Ruwe goud. En het is een kans voor het Rythovius College om juist haar leerlingen in de onderbouw uit te dagen, te prikkelen, te ondersteunen en te stimuleren zodanig dat er een goede basis voor de ontwikkeling in de rest van hun schoolloopbaan en verdere leven wordt gelegd.

   

   

 • za
  10
  feb
  2018
  zo
  04
  mrt
  2018

  Masquerade

  Optochten, verkleedpartijen, dansen en feesten. Binnenkort staat de Kempen weer op z’n kop tijdens het jaarlijkse Carnavalsfeest. Het Kempenmuseum haakt hierop in met een leuke activiteit speciaal voor de kinderen.
  Het is een traditie om tijdens het carnavalsfeest in de meest wonderbaarlijk kostuums ten tonelen te verschijnen. Maskers spelen hierbij van oudsher een belangrijke rol.
  Het Carnaval vindt zijn oorsprong in 1296, waarin alle sociale klassen met elkaar konden feesten. Het dragen van een masker bood de unieke mogelijkheid om je anoniem te kunnen bewegen, zodat afkomst, leeftijd, geslacht of religie niet belangrijk was in deze feestperiode. Het onderscheid tussen adel en het gewone volk verdween voor even.
  In de 17de eeuw was het dragen van een masker een statussymbool, maar had strikte regels. Het was bijvoorbeeld verboden om maskers buiten de Carnaval periode of ander specifieke feesten te dragen. Vanuit Italië sloeg het feest over naar de buurlanden Spanje en Frankrijk, waarna het zich langzaamaan over de rest van Europa verspreidde. Het Carnaval vindt ieder jaar plaats, vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten. Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking Carne Vale, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent.

  In het Kempenmuseum zijn 9 verschillende maskers ‘verstopt’. Elk masker draagt een letter. Probeer met deze letters de Carnavals activiteit te ontdekken. Na afloop krijg je een super leuke (knutsel) attentie. Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen moet het lukken om alle maskers te vinden! Van 10 februari t/m 4 maart.

   

   

   

 • zo
  25
  feb
  2018

  Rondje Eersel

  “Bè Fonse op den hoek bè kerk der lee ne platte kaai”.
  Zo begint het verhaal dat oud conservator Hendrik van der Aalst op zondag 25 februari op veler verzoek vertelt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, over Eersel in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. 

  Met verhalen en foto's van straten, gehuchten en legendarische mensen die er woonden, beleeft men het Eersel van toen in al zijn facetten.
  Voor de oudere generatie een feest van herkenning, voor de jongere generatie en voor de inwoners van Eersel die van elders hier zijn komen wonen, een mooi stukje geschiedenis van ons dorp.
  Om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om te komen kijken en luisteren, vertelt Hendrik zijn verhaal tweemaal, zowel om 13.30 uur en om 15.00 uur.
  Natuurlijk is er ook de gelegenheid om het museum en de tentoonstelling te bezoeken; kunt u meteen genieten van de creativiteit van enkele leerlingen van het Rythoviuscollege!

  U ben van harte welkom op 25 februari. Entrée slechts € 5,00 (incl. kopje koffie / thee ).

 • zo
  08
  apr
  2018
  ma
  21
  mei
  2018

  KUNST van bij de buren

  De lente staat weer voor de deur, de zon prikt door de wolken en de eerste bloemetjes steken hun hoofd boven de grond. Ook Kempenmuseum De Acht Zaligheden komt dit voorjaar en deze zomer extra tot bloei met een spectaculaire tentoonstelling. In april en mei sieren een hele reeks internationale topstukken de voor de gelegenheid extra grote expositieruimte.
  Karel Appel, Anton Heyboer, Willem Maris en Fabergé zijn enkele van de toonaangevende kunstenaars die vanaf april in het Kempenmuseum te bewonderen zijn. Deze kunstwerken worden aangevuld met middeleeuwse handschriften, 17e eeuwse Italiaanse meesters en enkele toppers van het Amerikaanse continent. Een ware reis door de kunstgeschiedenis met verrassende contrasten. Uniek ook aangezien deze werken allen uit Kempische privécollecties komen en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit de Kempische huiskamers naar het museum verhuizen. Een onverwachte rijkdom aan internationale topstukken die zeker op de agenda moet!

  Wilt u meer info over de kunstwerken en de kunstenaars? Klik hier voor meer info.

   

 • zo
  15
  apr
  2018

  KUNSTMARKT

  Gruwelijk om te zien, maar tegelijkertijd te mooi om te stoppen met kijken. Met andere woorden ‘gruwelijk mooi’. Zondag 15 april wordt opnieuw de Kunstmarkt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden georganiseerd. Grootser dan ooit, maar ook indrukwekkender dan ooit.

  Bezoekers van de Kunstmark in Kempenmuseum de Acht Zaligheden worden deze keer via een speciale ingang ontvangen tijdens de grote finale van de Nationale Museumweek. Een ontmoeting met de indrukwekkende beeldengroep van Karel Gomes is daarbij welhaast onontkoombaar. De kans dat u vervolgens gegrepen wordt door de bijzondere werken van andere bekende kunstenaars is misschien wel even groot, zo niet groter. En als u zich dan los weet te maken van deze unieke tentoonstelling, staan er meer dan 40 kraamhouders te trappelen om hun werk te tonen in de prachtige museumtuin. Alsof dat niet genoeg is zijn er diverse kunstenaars live aan het werk!

  Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de innerlijke mens met heerlijke hapjes en drankjes. Het speciale Belgische bier van het museum vindt al gretig aftrek in de omgeving en voor de niet alcoholische drankjes is nu ook een extra inspanning gedaan, evenals voor heerlijk waterijs. Als extra slok op de borrel zal KrankJorum voor muzikaal vertier zorgen. Ze bestaan dit jaar alweer 25 jaar en hebben beloofd dit spetterend te vieren tijdens de Kunstmarkt.

  Om 11u00 gaan de poorten open, de entree bedraagt slecht € 2,- en als het weer dan ook nog een beetje meezit wordt het een heerlijke dag die u niet mag missen.

  Uw fiets kunt u parkeren voor het museum en uw automobiel achter het gemeentehuis.

 • wo
  02
  mei
  2018

  Kunst voor en door kinderen

  Op woensdagmiddag 2 mei vinden er in het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel activiteiten plaats voor kinderen van de basisschool, waarbij Kunst centraal staat.
  Wat kan er die middag zoal worden gedaan?
  Je kunt die middag fijnschilderen met fijne penseeltjes en vergrootglazen op plankjes en maakt zo afbeeldingen van schilderijen op prentbriefkaartformaat. Of je maakt zandschilderijen, die je daarna gaat fotograferen en op de site van het Museum zet. Of als je liever gaat kleien kan dat ook. Het onderwerp hierbij kun je zelf kiezen.
  Er is een heuse kruiwagenrace waarbij je “gestolen” kunstvoorwerpen gaat transporteren. Verder zijn er rondleidingen door de huidige tentoonstelling Kunst van bij de Buren. Vertel wat jij het mooiste kunstvoorwerp vindt. En als je bent geïnspireerd door die mooie tentoonstelling ga je zelf iets prachtigs maken.
  Tijdens deze middag worden ook nog verhalen verteld over Kunst en natuurlijk is er ook wat lekkers om te eten en te drinken. Zoals flensjes, die je zelf mag versieren met natuur producten.
  Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum op woensdagmiddag 2 mei tussen 13.30 uur en 16:30 uur en kom genieten van de Kunst maar ook om vooral zelf Kunstig bezig te zijn.
  Entrée voor kinderen is slechts € 2,00.

 • zo
  03
  jun
  2018
  zo
  02
  sep
  2018

  Wrijving

  Wol wordt Kunst, Mode en Design.

  Het Kempenmuseum komt deze zomer extra tot bloei met een spectaculaire tentoonstelling; Wrijving!
  In de 19e eeuw bevolkten vele kuddes schapen de Kempische heidevelden. Ondertussen zijn zowel de heide als de schapen grotendeels verdwenen.
  Toch duikt de wol van deze schapen de laatste tijd weer op in het landschap. En wel op een manier die de schaaphoeders van toen absoluut niet hadden kunnen bevroeden.
  Kunst, mode en design van schapenwol, meer bepaald van vilt. Mirjam Rullman en Carla van Iersel hebben vilten tot een kunst verheven!

 • zo
  17
  jun
  2018

  Zalige Zondag

  Dans, muziek en meer…..

  Zalige Zondag in Kempenmuseum De Acht Zaligheden.
  Ook dit jaar viert het museum de opening van het tuinseizoen met een Zalige Zondag.
  Laat u verrassen met dans, muziek en meer op zondag 17 juni vanaf 12.00 tot 17:00 uur.

  De tuin ligt er prachtig bij en is het aanzien meer dan waard. Prachtiger wordt deze nog als Sidanza uit Steensel haar choreografieën, speciaal ingestudeerd voor het museum, in de tuin uitvoert. Zij openen al dansend het tuinseizoen.
  Het dansen wisselen we af met muziek van Ibiza Breeze. Ruud op gitaar en Bianca met zang brengen vooral Spaans en Zuid-Amerikaans repertoire. Van Flamenco tot Rumba, van Bolero tot Bossa Nova en zo af en toe een mooi popsong of jazzstandard. Dit wordt zomers en zalig genieten.
  In de kruidentuin staan de Beeldhouwwerken van Ton de Kort. In het museum de steenmannetjes van de tentoonstelling Wrijving! De dames van Wrijving, Mirjam Rullman en Carla van Iersel hebben vilten tot een kunst verheven. Zij zullen in de tuin het verven van wol met natuurlijke kleurstoffen demonstreren en vertellen over het procedé.
  Onze eigen huisspinster Joke laat zien wat je nog meer met wol kunt doen!
  Natuurlijk is er op Vaderdag speciaal aan de vaders gedacht. Bij Paul van bierbrouwerij Amai uit Lommel kunnen ze proeven en de smaken onderscheiden van diverse soorten bier. En dit onder het genot van eveneens smakelijke verhalen over alles wat met bier te maken heeft.
  De medewerkers van het museum zorgen er voor dat ook de inwendige mens niets te kort komt. Van heerlijke huisgemaakte appeltaart tot verse hapjes en overheerlijk biologisch fruitsap. Allemaal zalig om te proeven.

  Dus wilt u ook dans, muziek en meer…? Kom dan op zondag 17 juni naar het Kempenmuseum De Acht Zaligheden.

 • wo
  25
  jul
  2018

  Vilt = Vet !!

  Stenen vilten, schaapjes tellen, kruiwagenraces………. en nog veel meer!

  Tijdens de zomervakantie bruist Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer van de activiteit!
  Zoals jullie ondertussen gewend zijn worden er weer speciale middagen voor kinderen georganiseerd. Woensdag 25 juli en 8 augustus staan dan ook helemaal het teken van wol, vilt en schapen. Want Vilt = Vet!

  Woensdag 11 juli hebben reeds 50 kinderen deelgenomen aan deze leuke activiteit.
  Wil jij schaapsherder ook wel eens in actie zien?
  Ook gaan we met zakken wol en kruiwagens aan de slag. Misschien kom je onderweg nog wel een klein schaapje tegen.
  Wat je allemaal van schapenwol kunt maken is te zien tijdens de rondleiding door de vette tentoonstelling. Maar prik je niet aan het spinnenwiel, want dan …….
  Natuurlijk kun je ook zelf van alles maken zoals stenen vilten, herdersstokken versieren, haken en vlechten.
  Na zoveel inspanning heb je vast wel trek in popcorn met chocolademelk en ga je voldaan weer naar huis met een kei gaaf diploma op zak.

  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het mooie museum en je vakantie kan niet meer stuk. We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts. Kinderen betalen slechts € 2,00 p.p. Voor begeleiders gelden de normale toegangsprijzen.

   

 • wo
  08
  aug
  2018

  Vilt = Vet!

  1:30 pmMuseumtuin

  Stenen vilten, schaapjes tellen, kruiwagenraces………. en nog veel meer!

  Tijdens de zomervakantie bruist Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer van de activiteit!
  Zoals jullie inmiddels gewend zijn, worden er weer speciale middagen voor kinderen georganiseerd. Woensdag 8 augustus staat dan ook helemaal het teken van wol, vilt en schapen. Want Vilt = Vet!
  Wil jij de hond van de schaapsherder ook wel eens in actie zien?
  Ook gaan we met zakken wol en kruiwagens aan de slag. Misschien kom je onderweg nog wel een klein schaapje tegen.
  Wat je allemaal van schapenwol kunt maken is te zien tijdens de rondleiding door de vette tentoonstelling. Maar prik je niet aan het spinnenwiel, want dan …….
  Natuurlijk kun je ook zelf van alles maken zoals stenen vilten, herdersstokken versieren, haken en vlechten.
  Na zoveel inspanning heb je vast wel trek in popcorn met chocolademelk en ga je voldaan weer naar huis met een kei gaaf diploma op zak.
  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het mooie museum en je vakantie kan niet meer stuk.

  We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts.

  Kinderen betalen slechts € 2,00 p.p. Voor begeleiders geldt de normale entréeprijs, Museumjaarkaart is geldig.

  #dagjeweg #kinderactiviteit #eersel #ravotten #knutselen

 • zo
  02
  sep
  2018

  Backyard Classics

  10de editie van Backyard Classics

  Zondag 2 september organiseert stichting Bibberblues Eersel voor de 10de keer Backyard Classics. Het eendaagse muzikale festival dat in de tuin van ons Kempenmuseum gehouden zal worden.  Al bijna een decennium staat het festival bekend om zijn intimiteit, toegankelijke muziek en gezellige ambiance. De muziek is herkenbaar en oorspronkelijk: classicrock, blues, soul, country. Het festival heeft sinds het grote succes van vorig jaar ook een binnenpodium waar in een kleinere setting meer intieme optredens plaatsvinden. Het festival is er een voor jong en oud en kan de laatste jaren genieten van lekker weer om te genieten van een hapje en een drankje. Mocht het toch regenen, dan is het voor de organisatie mogelijk het grootste gedeelte te overdekken zonder in te korten aan de sfeer van het festival.
  Naast het muzikale vermaak is de boomgaard van het museum een fijne plaats om op een zondagmiddag te verblijven. Er is voldoende te eten en te drinken. De organisatie heeft het assortiment aan eten en drinken uitgebreid en natuurlijk zullen de speciaalbieren ook vertegenwoordigd zijn.
  Niet alleen de tuin, ook ons museum zelf is toegankelijk.  Backyard Classics begint zondag 3 september om 14.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur. Klik Hier voor het leuke programma!

                                

   

 • za
  08
  sep
  2018
  zo
  06
  jan
  2019

  Wat de Pot Schaft!

  Eten en drinken in De Kempen.
  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt.
  Eten we vandaag Pasta, eten we Chinees, eten we Japans of pakken we eten uit andere exotische culturen? Of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven?. Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  Voor het vlees werd het varken gemest tot het genoeg gewicht had om geslacht te worden. De melk kwam van de koeien en niet uit de supermarkt zoals de jongere generatie soms denkt.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het inwecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.
  De mensen in die tijd waren heel het jaar door dagelijks bezig om te bereiden met wat "De Pot Schaft”.

 • zo
  09
  sep
  2018

  Open Monumentendag

  Zondag 9 september is Kempenmuseum De Acht Zaligheden vanwege Open Monumentendag gratis toegankelijk. Dat niet alleen, er is ook nog eens van alles te beleven.

  Appels persen, penalty schieten, muziek en een puzzel van 32.000 stukjes!
  De appel- en perenbomen in de prachtige museumtuin zijn kaal geplukt door de vrijwilligers. Dus tijd voor appelsap! 9 September komt de Sap-pers naar Eersel om de vele appels te verwerken tot smakelijk appelsap. Ook jij bent van harte welkom met je eigen oogst. Je kunt je hiervoor nog opgeven t/m donderdag 6 september via receptie@kempenmuseum.nl

  Wat gaan we nog meer doen? Heel veel…. Onder leiding van een gids kun je de nieuwe tentoonstelling: Wat de Pot Schaft, over allerlei culinaire Kempische gebruiken, bezichtigen. Hendrik vertelt meerdere keren over ….. Pannenkoeken! In de bruisende tuin, met muziek, is een minimarkt waarbij onze vrijwilligers diverse demonstraties verzorgen zoals, broodjes bakken (uit de houtgestookte oven) hout draaien, spinnen en kantklossen. Lukt het jouw om de getrainde keeper passeren? De jeugd kan los gaan met penalty schieten en er is een leuke speurtocht “Zaden op reis”. Onze vrijwilligers staan gereed om de heerlijkste pannenkoeken te bakken. Om 13:00 en 15:00 is er een workshop Pilates. Je kunt je hiervoor inschrijven via info@pilatespremiumplace.nl

  Heb je het verhaal over Jacob Brussee ook gelezen in het ED? Hij is 15 maanden bezig geweest met de 32.000 stukjes tellende puzzel van de skyline van Manhattan. Afmeting: vijfenhalf bij twee meter. Jacob is ,samen met zijn puzzel, ook present op deze dag. Deze moet je gezien hebben!
  Dus de gehele dag is er volop bedrijvigheid. Kom ook en Geniet!
  De poorten staan open van  11:00 tot 17:00 uur.

 • di
  09
  okt
  2018

  Gratis Proeverij voor Museumkaarthouders (=Volgeboekt)

  Wat de Pot Schaft
  Eten en drinken in de Kempen

  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt; Pasta, Chinees, Japans of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven? Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het wecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.

  Speciaal voor museumkaarthouders is er een gratis proeverij, die helemaal aansluit op de tentoonstelling “ Wat de Pot schaft”.
  U kunt zich helaas hiervoor niet meer aanmelden. Alle middagen zijn volgeboekt.

   

 • wo
  17
  okt
  2018

  Kinderdmiddag " Wat de Pot schaft! "

  Proeven met je neus, kruidenthee maken, koksmuts knutselen………. en nog veel meer!

  Tijdens de herfstvakantie staat er wederom een super leuke kindermiddag gepland in
  Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Woensdag 17 oktober staat helemaal in het teken van “ Wat de Pot schaft! ”.

  Durf jij je hand in de voeldoos te steken? Kun jij proeven met je neus? Kom je ook frikandellen mee bakken, in de vuurton, en natuurlijk opeten!!
  Dit zijn enkele activiteiten die de vrijwilligers van het Kempenmuseum op touw hebben gezet om er weer een gezellige boel van te maken. Deze middag staat helemaal in het teken van smikkelen en smullen en sluit prima aan op de lopende tentoonstelling “ Wat de Pot schaft! “, over eten en drinken in de Kempen. Maar er zijn ook hapjes uit verre landen zoals Koerdistan, Eritrea, Syrië en Ghana.
  Maak zelf je kruidenthee en bak je eigen appeltjes, nadat je actief bezig bent geweest op het kruiwagen parcours wat we hebben uitgezet.
  Heb je alles gedaan, dan krijg je een mooi diploma.
  De Plus Markt uit Eersel sponsort alle heerlijke en speciale hapjes van die middag.

  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het mooie museum en de herfstvakantie kan niet meer stuk. We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts. Kinderen betalen slechts € 2,00 p.p. Voor begeleiders hanteren wij deze middag de gereduceerde prijs van € 2,00. Museumkaart is geldig.

 • zo
  11
  nov
  2018

  Kempische verhalen.....

  Wat weet u nog van pesjonkelen, hupkesbrood, vetkaaikes en Sint Maarten?
  Dit en nog veel meer kunt u horen en beleven op de feestdag van Sint Maarten op zondag 11 november als oud-conservator, Hendrik van der Aalst, u meeneemt door de maand november zoals die omstreeks 1950 in een Kempisch gezin beleefd werd.
  De tentoonstelling ”Wat de Pot schaft” die in het museum te zien is, past helemaal bij het verhaal van Hendrik.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam aan groente, fruit, vlees en drank en wat voor werk het was om het op tafel te krijgen. Daarbij kunt u tussen de verhalen door proeven wat vroeger de echte betekenis was van “Wat de Pot schaft”.
  Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om de verhalen te horen en lekkere hapjes te proeven, kunt u zowel om 13.30 – als om 15.00 uur aanschuiven voor deze gezellige middag.
  Gelieve u van tevoren hiervoor aan te melden, i.v.m. beperkte ruimte in onze gezellige Koffieschop! Deze middag gelden de normale entreeprijzen, maar dan heeft u wel als extraatje een heerlijke proeverij en een prachtige vertelling. Tot ziens op 11 november!
  Aanmelden via receptie@kempenmuseum.nl of telefonisch via 0497-515649.

 • zo
  18
  nov
  2018

  Opname KempenTV

  Wilt u de opname van het Kempisch Uurtje van Kempen TV ook een keer bijwonen?
  Kom dan op zondag 18 november naar Eersel.
  De opname is gratis bij te wonen in de koffieschop van Kempenmuseum de Acht Zaligheden en begint om 10.00 uur. U moet dan wel zeker om 9.45 uur aanwezig zijn.
  Tijdens de opname is er een optreden van de bekende Eerselse zangeres Simone van den Eertwegh, er wordt een mooi Kempisch verhaal verteld en de kok zorgt voor een lekker soepje.
  Na de opname is er, tegen de normale entree prijs, volop de gelegenheid om het museum en de mooie tuin te bezichtigen. In het museum is de interessante tentoonstelling te zien met de titel
  “Wat de Pot schaft” over eten en drinken in de Kempen in vroegere tijden.
  In verband met het aantal plaatsen dat beschikbaar is moet u zich wel even aanmelden.
  Dat kan per email: receptie@kempenmuseum.nl. of telefonisch: 0497- 515649.
  Tot 18 november !

 • di
  20
  nov
  2018

  De gehele dag gesloten

  Wegens omstandigheden is het Kempenmuseum op dinsdag 20 november de gehele dag gesloten.

 • zo
  09
  dec
  2018

  Kerst in en om het museum

  Vanaf het moment dat u door de poort loopt, voelt u de gezellige kerstsfeer in Kempenmuseum De Acht Zaligheden.
  De vrijwilligers hebben wederom hun beste beentje voorgezet om er iets moois van te maken.

  Naast het neerzetten van een sfeervolle ambiance, is er een gevarieerd aanbod aan stands in de Museumtuin. Zo wandelt u langs diverse gezellige kramen, van hoge kwaliteit en ieder met een eigen, uniek aanbod; kerstkransen, handgemaakte kerstdecoraties, handgeschilderd porselein, ambachtelijke pennen …..nog veel meer!
  Tijdens het struinen verbrandt u de nodige energie die natuurlijk weer opgeladen dient te worden. Dit kan bij de eetkraam, die tal van lekkers biedt. Terwijl u nipt aan een welverdiend glaasje glühwein kunt u smikkelen van de kerstproeverij. Voor de kids worden heerlijke oliebollen gebakken en samen kunt u genieten van een optreden van het Kempisch Kamerkoor. Onder leiding van Cees Wouters verzorgen zij, meerdere malen deze middag, een prachtig, sfeervol kerstoptreden. Natuurlijk mag de Kerstman himself niet ontbreken. Ga met hem op de foto…leuk voor een kerstkaart!
  In het Speulhuis kan er de gehele dag geknutseld worden; kerstballen of theelichthouders vilten, kerstballen pimpen en er kunnen kerststukjes worden gemaakt. Leuk voor jong en oud!
  Altijd al willen weten hoe het lekkerste worstenbroodje van Brabant wordt gemaakt? Kom dan luisteren naar de lezing van de vakman van de First Class Bakery.
  Zoals u ziet, volop activiteiten om in die o zo heerlijke kerstsfeer te komen. Wij zien u graag op 9 december!

  De poorten gaan open om 11:00 uur en we sluiten om 17:00 uur.
  De entree is slechts € 2,00.

 • do
  20
  dec
  2018

  Opening Bibberblues Festival

  Richard van Bergen en Gait Klein Kromhof openen met een zeer muzikale avond het 30e Bibberblues festival in de sfeervolle “Schop” van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Onder het motto: “Spelen wat de song nodig heeft” brengen zij een optreden waarbij zij op zoek gaan naar het gevoel van de muziek. De pijn, eenzaamheid, maar ook de vreugde en het geluk in de blues komen langs.
  Gelouterde muzikanten Richard en Gait zijn twee muzikanten die hun “roots” zeker hebben verdiend. Hun muziek bracht hen o.a. naar Moulin Blues, BRBF en North-Sea Jazz Festival waar zij met verschillende bands hebben gestaan. Gait won 2x de Dutch Blues Award en Richard werd 5x genomineerd als gitarist. Richard zijn band Rootbag won in 2015 de Dutch Blues Award voor beste bluesband.

  Verwacht een avond vol muziek waarbij een veelvoud aan blues stijlen de revue zal passeren.
  Een must voor iedere muziekliefhebber. Het optreden begint om 20:00 uur en de entree is gratis.

 • zo
  13
  jan
  2019
  zo
  31
  mrt
  2019

  Hertogdom Brabant in Kaart en Prent

  Historische landkaarten en prenten tot 1800

  Brabantia Ducatus, het Hertogdom Brabant in Kaart en Prent. Het eerste exemplaar van dit fraaie boek werd in juni aangeboden aan de Commissaris van de Koning.
  Nauwelijks een half jaar later heeft Kempenmuseum De Acht Zaligheden er de primeur mee.
  Er zijn niet alleen unieke kaarten te bewonderen, maar ook boeken en mooie prenten van het oude hertogdom.
  Dit was indertijd een omvangrijk gebied. Het strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen van het huidige Nederland en België.
  Kaarten waren allereerst van belang voor de eigen omgeving, om ermee te reizen. Ze werden gebruikt om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te “bewijzen”, maar ook om er gewoon mee te pronken. Het waren kostbare werken.
  Brabant was in de loop der eeuwen een groot, toen bijna ‘leeg’ gebied geweest. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebied bijgewonnen of . . . verloren.
  Tekenaars en uitgevers pasten zich daarbij aan. Zulke veranderingen zijn in kaarten vaak nauwkeurig af te lezen.
  Voor deze bijzondere expositie werkt het museum samen met de Stichting Historische Cartografie. Het overzicht eindigt met het einde van het zgn. Ancien Regime in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd.
  Een werkelijk buitengewone kans om de soms zeer gedetailleerde kaarten en prenten te bewonderen!

 • wo
  13
  mrt
  2019

  Hertogelijke Rondleiding

  Het hertogdom Brabant was ooit een omvangrijk gebied, veel groter dan nu de provincie. Om te reizen waren goeie landkaarten noodzakelijk. Die gebruikte men ook om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te ‘bewijzen’. En natuurlijk gewoon om ermee te pronken. Het waren kostbare werken. Brabant was in de loop der eeuwen een groot, toen bijna ‘leeg’ gebied geweest. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebieden bijgewonnen of …verloren. Tekenaars en uitgevers pasten zich daarbij aan. Zulke veranderingen zijn in kaarten vaak nauwkeurig af te lezen. In de tentoonstelling Hertogdom Brabant in kaart en prent. Historische landkaarten en prenten tot 1800 kun je unieke kaarten bewonderen naast boeken en mooie prenten van het oude hertogdom. Het eindigt met het einde van het Ancien Regime in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd. Een werkelijk buitengewone kans om de soms zeer gedetailleerde kaarten en prenten te bewonderen!
  Speciaal voor Museumkaarthouders verzorgt Mathieu Franssen op 13, 19 & 28 maart om 14 uur een rondleiding door de tentoonstelling. Hij is één van de auteurs van het in 2018 gepubliceerde Brabantia Ducatus. Geschiedenis en cartobibliografie van het Hertogdom Brabant tot 1795. Hij maakte ook de tentoonstelling, in nauwe samenwerking met Stichting Historisch Cartografie. Gepassioneerd vertelt Franssen over het Hertogdom Brabant van vóór het Ancien Regime. Hij neemt je mee in de wondere wereld van de cartografie. De wereld van Ortelius, Mercator, Hondius en Blaeu, de wereld van Antwerpen, Brussel, Leuven en ’s-Hertogenbosch.
  De rondleiding is telkens om 14:00 uur.

  Woensdag 13 maart = vol
  Dinsdag 19 maart = vol
  Donderdag 28 maart = vol

  Extra dagen:
  Woensdag 20 maart = vol
  Dinsdag 26 maart

  Je kunt alleen komen als je je van te voren aanmeldt: receptie@kempenmuseum.nl of 0497-51 56 49. Neem je geldige Museumkaart mee!

   

 • di
  26
  mrt
  2019

  Hertogelijke Rondleiding

  Het hertogdom Brabant was ooit een omvangrijk gebied, veel groter dan nu de provincie. Om te reizen waren goeie landkaarten noodzakelijk. Die gebruikte men ook om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te ‘bewijzen’. En natuurlijk gewoon om ermee te pronken. Het waren kostbare werken. Brabant was in de loop der eeuwen een groot, toen bijna ‘leeg’ gebied geweest. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebieden bijgewonnen of …verloren. Tekenaars en uitgevers pasten zich daarbij aan. Zulke veranderingen zijn in kaarten vaak nauwkeurig af te lezen. In de tentoonstelling Hertogdom Brabant in kaart en prent. Historische landkaarten en prenten tot 1800 kun je unieke kaarten bewonderen naast boeken en mooie prenten van het oude hertogdom. Het eindigt met het einde van het Ancien Regime in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd. Een werkelijk buitengewone kans om de soms zeer gedetailleerde kaarten en prenten te bewonderen!
  Speciaal voor Museumkaarthouders verzorgt Mathieu Franssen op 13, 19 & 28 maart om 14 uur een rondleiding door de tentoonstelling. Hij is één van de auteurs van het in 2018 gepubliceerde Brabantia Ducatus. Geschiedenis en cartobibliografie van het Hertogdom Brabant tot 1795. Hij maakte ook de tentoonstelling, in nauwe samenwerking met Stichting Historisch Cartografie. Gepassioneerd vertelt Franssen over het Hertogdom Brabant van vóór het Ancien Regime. Hij neemt je mee in de wondere wereld van de cartografie. De wereld van Ortelius, Mercator, Hondius en Blaeu, de wereld van Antwerpen, Brussel, Leuven en ’s-Hertogenbosch.
  De rondleiding is telkens om 14:00 uur.

  Woensdag 13 maart = vol
  Dinsdag 19 maart = vol
  Donderdag 28 maart = vol

  Extra dagen:
  Woensdag 20 maart = vol
  Dinsdag 26 maart = vol

  Je kunt je helaas niet meer aanmelden.

   

 • za
  06
  apr
  2019
  ma
  22
  apr
  2019

  Rembrandts in het Kempenmuseum

  Heeft u ook gehoord dat de oproep van het Rijksmuseum, om mee te doen aan de expositie ‘Lang Leve Rembrandt’, ca. 9.000 inzendingen heeft opgeleverd? Ook Kempenmuseum De Acht Zaligheden heeft een oproep gedaan om de Kempische Rembrandts alvast in de schijnwerpers te zetten met een speciale tentoonstelling tijdens de Nationale Museumweek.

  U heeft het vast al meegekregen 2019 staat helemaal in het teken van Rembrandt. Televisieprogramma’s en speciale tentoonstellingen, maar ook de mogelijkheid om uw eigen werk in het Rijksmuseum te laten schitteren. Ons nationale museum nodigt alle kunstenaars, van amateurs tot professionals, uit om zich in te schrijven voor deze tentoonstelling. De prachtige kunstwerken van Rembrandt zijn hiervoor de inspiratiebron. Het kan vervolgens van alles zijn: een moderne versie van een van zijn werken of een ‘echo’ van Rembrandts kunst zoals zijn kleurengebruik, gevoel voor dramatiek en lichtwerking.

  De Kempische aanmeldingen waren overweldigend. Door een deskundige jury is een keuze gemaakt van ruim 40 inzendingen, als voorproefje voor de grote tentoonstelling in het Rijksmuseum.
  De kunstwerken zijn van 6 t/m 22 april te bewonderen in het Kempenmuseum.

   

 • zo
  07
  apr
  2019
  zo
  25
  aug
  2019

  Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad

  Het Kempenmuseum bestaat 40 jaar en viert dit met speciale activiteiten door het jaar heen èn met een bijzondere tentoonstelling: “Van gesponnen draad tot eigentijds gewaad”.

  In voorbije jaren heeft het Kempenmuseum door zijn vele interessante exposities ruime bekendheid gekregen. Hier, maar ook landelijk. Leidraad is steeds: laten zien, dat er een doorlopende lijn is van verleden naar heden. Die lijn koesteren we en is zichtbaar in veel exposities. Ze blijkt nu in de naam van de nieuwe tentoonstelling “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad”. Na het drukbezochte “Hertogdom Brabant in Kaart en Prent” zal ook deze komende tentoonstelling zeker weer veel aandacht krijgen. In het héle jubileumjaar 2019 zullen er trouwens tal van bijzondere activiteiten zijn.
  “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad” laat zien hoe de arme huisnijverheid van het weven zich ontwikkeld heeft. Begonnen met praktische, huishoudelijke toepassingen ontstonden in koude, lange winteravonden ook fraaie handwerken. Het onderwijs van zo’n 100 jaar geleden speelde erop in met het aanleren van vaardigheden om meisjes linnengoed en eigen garderobe te laten naaien. Als ze gingen trouwen konden ze zo een goedgevulde linnenkast inbrengen.
  De nieuwste technische ontwikkelingen sturen niet alleen moderne naaimachines en 3D-printers aan, maar inspireren ook moderne ‘designers’. Agnes van Dijk is zo’n ontwerper. Van haar zijn een aantal heel bijzondere creaties aanwezig. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur die met wondermooie vormen altijd weer indrukwekkend is.
  Agnes woont en werkt in Eindhoven. Na opleiding in personeels- en maatschappelijk werk volgde ze rond haar veertigste – naast werk en gezin – de Kunstacademie. In 2007 ging ze zich volledig aan de kunst wijden, ontwikkelde zich en startte met ModeKunstFashionArt, een eigen onderneming voor het ontwerpen van kunstzinnige creaties. Met haar creatieve vermogen, fantasie en technische vaardigheden “vertaalt” ze ideeën, die ogenschijnlijk onmogelijk lijken voor o.m. diverse grote producties. Ze werkte mee aan de Dutch Design Week en was enkele jaar hoofd Kostuumontwerp van Lichtstad Revue Theater.
  Een bijzondere expositie in een bijzonder jaar: een overzicht van mooie objecten uit de eigen collectie van het 40-jarige Kempenmuseum, samen met bijzondere hedendaagse creaties.

  Klik hier voor een impressie.

 • zo
  14
  apr
  2019

  Kunstmarkt

  14 april sprankelend begin van het Jubileumjaar!

  Prachtig om te zien en tegelijkertijd te mooi om te stoppen met kijken, o.a. naar een bijzondere tentoonstelling. Zondag 14 april wordt opnieuw de Kunstmarkt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden georganiseerd. Grootser en indrukwekkender dan ooit i.v.m. het 40-jarig Jubileum.

  Bezoekers van de Kunstmarkt in Kempenmuseum de Acht Zaligheden worden  via de speciale ingang ontvangen, tijdens de grote finale van de Nationale Museumweek. Een ontmoeting met de indrukwekkende creaties van kunstenares Agnes van Dijk is daarbij welhaast onontkoombaar. En als u zich dan los weet te maken van deze unieke tentoonstelling, staan er meer dan 50 kraamhouders te trappelen om hun werk te tonen in de prachtige museumtuin. Alsof dat niet genoeg is zijn er diverse kunstenaars live aan het werk! Zo wordt er geschilderd en brengen enkele beeldhouwers hun hamer en beitel met zich mee.

  Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de inwendige mens met heerlijke hapjes en drankjes. De museumbakkers staan klaar om heerlijke broodjes te bakken, er is soep en de pannenkoeken zijn sterk aan te bevelen.  Als extra slok op de borrel zullen KrankJorum en De Trom voor muzikaal vertier zorgen.

  Om 11:00 gaan de poorten open, de entree bedraagt slecht € 2,- en als het weer dan ook nog een beetje meezit wordt het een heerlijke dag die u niet mag missen.

  Uw fiets kunt u parkeren voor het museum en uw automobiel achter het gemeentehuis. Daar is ruim voldoende parkeerplaats en een korte wandeling brengt u bij het museum.

  Kom en geniet!

              

 • wo
  01
  mei
  2019

  KinderKnutselMiddag !

  Er zit muziek in ons museum.
  Tijdens de meivakantie bruist het Kempenmuseum weer van de activiteit! Zoals jullie ondertussen gewend zijn, wordt er ook weer een speciale middag voor kinderen georganiseerd. Woensdag 1 mei staat helemaal in het teken van zelf instrumenten maken. Want er zit muziek in het Museum, dat dit jaar het 40-jarig jubileum viert.
  Kun jij van “afval” een leuk instrument maken? Wat dacht je van een tamboerijn, rammelstok of ratel. Of een trommeltje, een klepper, een schuddebuikje of een regenmaker. Met een klein beetje hulp van de vrijwilligers gaat dit vast lukken. Daarna gaan we met z’n allen optreden…… wordt super gezellig!
  Ook is er een lekker eethoekje met o.a. heerlijke koekjes en drankjes.
  Het motto is ook deze keer weer: neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het museum voor een heerlijke en leuke muzikale middag!
  We starten om 13.30 uur en de middag duurt tot 16.30 uur. De entree is zowel voor de kinderen als de begeleiders € 2,00.

 • za
  11
  mei
  2019

  Kunst en Curiosa

  Altijd al willen weten wat het verhaal achter het schilderij van oma, wat al jaren op zolder ligt, is? Of de juwelencollectie van een oudtante: verkopen of bewaren? De antwoorden op deze vragen kunt u binnenkort krijgen bij de taxateurs op 11 mei van 13.00 tot 17.00 uur in Eersel.
  Initiatiefnemer Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen, heeft KBO Eersel in de hand genomen, om het evenement mee te organiseren. Een leuke locatie hiervoor is het Kempenmuseum geworden.
  Tijdens het Kunst & Curiosa evenement taxeren taxateurs Paul Dumay, eigenaar van kunsthandel Art Dumay, Paul Willems en Karel Greven uw meegenomen kunst- en antiek objecten, waaronder schilderijen en tekeningen, maar ook in boeken, juwelen, porselein en ander kleingoed.
  Maar hoe verloopt zo’n dag nou eigenlijk?
  - De voorbereiding begint bij u thuis, want wat neemt u mee? U mag 3 objecten meenemen om te laten taxeren.
  - Bij binnenkomst krijgt u een nummer, wat wordt afgeroepen door de taxateur wanneer u aan de beurt bent.
  - Dan is het zover, u mag aanschuiven. De taxateurs letten op allerlei details en zij kunnen u meer vertellen over de herkomst, geschiedenis en de waarde van het werk.

  Zijn er ook kosten aan verbonden? Jazeker, slechts € 1,00 per persoon.
  Bovendien is het een jubileumjaar voor het Kempenmuseum, daarom heeft het ook een feestelijk tintje. Komt u met kinderen? Dan zijn er genoeg leuke dingen buiten te doen voor hen.
  Alleen als u ook nog binnen in het museum wilt, dan wordt er wel meer entree geheven.
  Op zaterdag 11 mei beginnen we om 13.00 uur tot 17.00. U hoeft zich niet aan te melden en kunt gewoon met uw objecten naar het museum komen.

 • zo
  02
  jun
  2019

  Zalige Zondag

  Dans, muziek, Kunst in uitvoering en meer…..

  Ook in dit jubileumjaar jaar viert Kempenmuseum De Acht Zaligheden de opening van het tuinseizoen met een Zalige Zondag.
  Laat u verrassen met dans, muziek en meer op zondag 2 juni vanaf 11.00 tot 17:00 uur.

  De tuin ligt er prachtig bij en is het aanzien meer dan waard. Prachtiger wordt deze nog als Sidanza uit Steensel haar choreografieën, speciaal ingestudeerd voor het museum, in de tuin uitvoert. Zij openen al dansend het tuinseizoen.
  Het dansen wisselen we af met muziek van de Hostisingers. In de kruidentuin kunt u genieten van de prachtige, keramische beeldhouwwerken van Carin Schoe. Diverse kunstenaars geven demonstraties in de boomgaard.
  Een bezoek aan de tentoonstelling “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad” alleen al, is uw ritje naar het Kempenmuseum meer dan waard. Zeker nu de Mode ontwerpster Agnes van Dijk u rondleidt langs haar indrukwekkende creaties van o.a. savooienkool en mandarijnschillen.
  De medewerkers van het museum zorgen er voor dat ook de inwendige mens niets te kort komt. Er is heerlijke Raapstelen- en Spinaziesoep. Ook de Lenteproeverij is niet te versmaden.
  Tussen 14:30 en 15:00 uur wordt de rust even verstoord, door ronkende motoren. Leden van “D’n ouwe bromfiets” tonen hun vehicle op het museumterrein.

  Dus wilt u ook dans, muziek en meer…? Het wordt weer Zalig genieten.
  Kinderen t/m 12 jaar en houders van de Museumkaart hebben gratis toegang. Voor de overige bezoekers is de entrée slechts € 2,00.

  Programma:
  11.00 uur - 11.45 uur Generale Sidanza
  12.00 uur Optreden Sidanza
  12.30 uur Hostisingers
  13.00 uur Sidanza
  13.30 uur Hostisingers
  14.00 uur Sidanza
  14.30 uur Oude brommers
  15.00 uur Sidanza
  15.30 uur Hostisingers
  16.00 uur Sidanza
  16.30 uur Hostisingers

 • zo
  02
  jun
  2019

  Kunst in Uitvoering

  Kom ook je kunst maken in de inspirerende, idyllische museumboomgaard!

  Uitbreken uit je atelier en genieten van het en plein air werken in de
  inspirerende museumtuin van het Kempenmuseum? En dat tesamen met een
  aantal collegakunstenaars!

  Dan is hier de ultieme gelegenheid!
  Op zondag 2 juni en zondag 15 september organiseert het Kempenmuseum De
  Achtzaligheden de 'Kunst In Uitvoering'-dagen.
  Diverse kunstuitingen komen in aanmerking.
  Daarbij natuurlijk vanzelfsprekend schilderen en tekenen.
  Maar vergeet ook andere mogelijke kunstvormen niet zoals beeldhouwen,
  textiele werkvormen, glaskunst, muziek maken etc.

  Je kunt vanaf 10.00 uur je benodigdheden al plaatsen via de
  achterpoorten van de museumtuin.
  Vanaf 11.00 uur gaan de deuren van het museum open en zijn
  museumbezoekers in de gelegenheid om ook bij uw werk langs te komen.
  Voor kunstvormen waarbij een tafel noodzakelijk is stelt het
  Kempenmuseum die beschikbaar.

  Deelname is zonder verdere verplichtingen en gratis.
  Wel graag even een mailtje retour bij interesse om mee te doen, zodat
  wij van het museum een indruk krijgen van het aantal deelnemers.
  Voor aanmelding en vragen kun je terecht op het mailadres:
  kunstinuitvoering@kempenmuseum.nl

 • za
  15
  jun
  2019
  vr
  28
  jun
  2019

  Bedevaart naar Werbeeck

  Interessante tentoonstelling over de traditionele bedevaart naar Werbeeck. Het is een extra tentoonstelling vanwege het 40 jarig jubileum van het Kempenmuseum.
  Er worden diverse objecten tentoongesteld welke betrekking hebben op de bedevaart, waaronder oude foto’s, het processiebeeld, processieraam en documenten.
  De bedevaart naar het Belgische Werbeeck is een van de oudste tradities. Vanuit het dorp Eersel trekken pelgrims reeds vanaf het jaar 1661 naar Werbeeck en vanaf 1673 trekken de Veldhovense pelgrims naar genoemde pelgrimsoord, gelegen onder de rook van Retie, zo’n 22 km. over de Nederlands / Belgische grens.
  De bedevaart naar Werbeeck was in het verleden een jaarlijks uitstapje waar men naar uitkeek. Nog steeds trekken er vanuit Eersel zo’n 300 pelgrims de laatste zaterdag van juni naar Werbeeck. Diverse pelgrims gaan te voet en trekken in alle vroegte door de velden en bossen naar België. In het Eersels volkslied wordt de bedevaart naar Werbeeck bezongen, waarmee aangetoond wordt welke belangrijke plaats deze traditie inneemt binnen de samenleving van het dorp.
  Op zondagmiddag 23 juni, het weekend voorafgaande aan de bedevaart, zal in het Kempenmuseum een lezing worden gehouden over de bedevaart door historicus Jacq Bijnen uit Veldhoven. Tevens is ook het mooie boek “Maria’s Werbeek “ te verkrijgen. Op deze zondagmiddag zal het Eerselse Herenkoor Gaudeamus enkele oude Werbeeckliederen zingen.

 • zo
  23
  jun
  2019

  Lezing Over de Bedevaart naar Werbeeck

  Op zondagmiddag 23 juni, het weekend voorafgaande aan de bedevaart, zal in het Kempenmuseum een lezing worden gehouden over de bedevaart door historicus Jacq Bijnen uit Veldhoven.
  Tevens is ook het mooie boek “Maria’s Werbeek “ te verkrijgen. Op deze zondagmiddag zal het Eerselse Herenkoor Gaudeamus enkele oude Werbeeckliederen zingen.
  De lezingen zijn rond 14:00 uur en 15:30 uur.

 • ma
  08
  jul
  2019
  do
  29
  aug
  2019

  Beeldentuin Ann

  Ann Dierckx maakt beelden in klei die in brons of marmerhars worden gegoten, waarbij ze het gietproces nauwgezet volgt. Bij haar werk staan emoties en gezichtsexpressies centraal, ze verbeeldt ze op een krachtige manier met veel aandacht voor detail. Een momentopname als het ware, van een bepaald gevoel of beleving in een mensenleven. Het maakt iets los bij de toeschouwer en er ontstaat een soort interactie en daar is het Ann precies om te doen. De werken krijgen zelden een specifieke titel mee omdat ze dat als een beperking ervaart. Het is verrassend hoe verschillend toeschouwers soms reageren, dat zegt niet enkel iets over de beelden maar ook over de kijker zelf. “Ieder kan en mag de beelden zelf interpreteren met zijn eigen bagage, ervaringen en gemoedstoestand van dat moment.

 • wo
  24
  jul
  2019

  Kinderdagen "Spelen en Doen"

  Schatgraven, zingende knoop …… en nog veel meer

  Tijdens de zomervakantie bruist Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer van de activiteiten!
  Zoals jullie inmiddels gewend zijn, worden er weer speciale middagen voor kinderen georganiseerd.
  Woensdag 10 juli was de aftrap en met 55 deelnemende kinderen een groot succes! Heb je deze gezellige dag gemist? Op woensdag 24 juli en woensdag 7 augustus kun je ook nog komen "Spelen en Doen “.
  Kun jij hinkelen met brits? Misschien ben jij wel de snelste bij het kloslopen ? Kun jij knopen laten zingen? Kom het ook proberen en natuurlijk gaan we ook knutselen, dit keer met hout en stenen.
  Na zoveel inspanning heb je vast wel trek in …. Poeliepek!! Aan het eind van de middag ga je zeker voldaan weer naar huis met een kei gaaf diploma op zak.
  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het gezellige museum en je vakantie kan niet meer stuk. We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts. Voor zowel kinderen als begeleiders is de entrée slechts € 2,00 p.p. Museumjaarkaart is geldig.

 • zo
  28
  jul
  2019

  Smullen uit de Museum(moes)tuin

  Vanaf 13:30 uur staan onze vrijwilligsters weer klaar met overheerlijke hapjes. Zij hebben hun creatieve geest losgelaten in de museum moestuin met een overweldigend resultaat. Voor slechts € 2,00 kunt u komen smullen.

 • za
  31
  aug
  2019
  zo
  08
  dec
  2019

  Jaren die we niet vergeten.....

  Met deze titel is van 31 augustus tot en met 8 december in het Kempenmuseum een bijzondere tentoonstelling te zien. Het zou voor heel Nederland nog ruim een half jaar duren voor de oorlog eindigde, maar Brabant was vrij. Dat wordt gevierd!
  ‘Brabant Remembers’ is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurt dat op 19 september met een manifestatie op de Markt. Voorafgaand daaraan presenteert het Kempenmuseum al de expositie “Jaren die we niet vergeten . . . “.
  De invasie in Normandië op 6 juni 1944 was natuurlijk dé gebeurtenis die toen de gemoederen bezig hield: wanneer zullen ze hier zijn? Het nieuws van luchtlandingen bij Arnhem, maar massaal ook in Brabant (St-Oedenrode/Son) verspreidde zich razendsnel, net als de bevrijding van Valkenswaard en daags erna, ook die van Eindhoven. Toch was het helemaal niet vanzelfsprekend, dat het in Eersel al op 19 september zo ver was. Toeval bepaalt soms wat er gebeurt en dat was voor de bevrijding van Eersel ook zo. Hoe dan? Onder andere dat wordt duidelijk in de presentatie van het Kempenmuseum. Maar ook is er informatie over schaarste en distributie, over onderduik en verzet en vliegtuigcrashes. En natuurlijk ook over de gebroeders Hoeks. In letterlijk de allerlaatste weken voor de bevrijding gaven zij hun leven door moedig en standvastig te zijn en zo levens te redden.
  De tentoonstelling laat een ruime keus aan gebruiksvoorwerpen en militaire objecten zien, die deze jaren weergeven. Inderdaad: Jaren die we niet mógen vergeten!

 • zo
  01
  sep
  2019

  Backyard Classics

  Een uniek muzikaal festival in Eersel
  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Het weerhoudt Stichting Bibberblues Eersel er niet van om op zondag 1 september voor de 11de keer Backyard Classics te organiseren.
  Backyard Classics is een eendaags festival met een intiem karakter.  Net als alle andere jaren vindt het feest plaats in de boomgaard gedeelten van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Een locatie die zich al vaak bewezen heeft als een van de sfeervolste in Eersel.
  Het programma biedt een zeer uitgebreide muzikale mix van rock, pop, indy en blues en is verdeeld over een hoofdpodium en een binnenpodium voor intieme muzikale sessies.

  Programma Backyard Classics 2019
  15:00 - Zoden Aan De Dijk
  15:45 - Bertus Borgers
  16:30 - Chessmasters
  17:15 - Bertus Borgers
  18:00 - Bite the Bullit
  18:45 - Een gitaar van steigerhout
  19:30 - Ray Stepien Trio
  21:00 – Ziedagewegband

  Bertus Borgers
  Een opvallende naam in ons programma is natuurlijk Bertus Borgers. Hij zal samen met zijn broer Ruud optreden in de Schop van het museum.
  Bertus is als zanger/saxofonist vooral landelijk bekend geworden door zijn optredens met Herman Brood en de Golden Earring. Legendarisch zijn de live-concerten met zijn eigen bands de Mr. Albert Show en Sweet d’Buster.
  De laatste jaren maakt hij ook Nederlandstalige nummers die echt de moeite van het beluisteren waard zijn. Luister bijvoorbeeld maar eens naar: Blues in de Kempen (2018). Daarin zingt hij: ‘De blues blijft lang hangen in de Kempen’. Bertus kan het weten, hij is niet voor niets in Vessem geboren.

  Een fijne invulling van de zondag
  Naast het muzikale vermaak is de boomgaard en tuin van het museum een fijne plaats om met de familie of vrienden een zondagmiddag te verblijven. Het assortiment aan eten en drinken uitgebreid en natuurlijk zullen de speciaalbieren ook vertegenwoordigd zijn.
  Niet alleen de tuin, ook het museum zelf is toegankelijk tijdens het festival (tot 17:00 uur). Backyard Classics begint zondag 1 september om 15.00 uur en duurt tot ca 22.00 uur.

  Meer informatie over het programma en het festival is te vinden op www.bibberblues.nl of de facebook pagina van de stichting.

 • zo
  08
  sep
  2019

  Jubileummarkt

  I.v.m. het 40 jarig bestaan van het Kempenmuseum organiseren wijj op 8 september een Jubileummarkt van 11:00 - 17:00 uur. Op deze dag zou de Sappers ook weer naar Eersel komen. Echter omdat de oogst wat later is dit jaar hebben we nog maar weinig aanmeldingen. Vandaar is besloten om de Sappers niet te laten komen. U kunt met uw oogst op 28 september terecht bij het oogstfeest bij Natuurtuin t loo in Bergeijk.
  Op deze dag in Kempenmuseum De Acht Zaligheden van alles te beleven. Een nieuwe tentoonstelling: "Jaren die we niet vergeten..." waarbij we stilstaan bij 75 jaar vrijheid in Europa.
  In de zinderende museumtuin staan ruim 40 kramen met een grote diversiteit. De gehele dag wordt omlijst door gezellige muziek en natuurlijk wordt er ook weer gezorgd voor de inwendige mens met o.a. heerlijke pannenkoeken. Heeft u nog een leuke activiteit die op deze dag zou passen? Neem contact met ons op via evenementen@kempenmuseum.nl of 0497-515649. Deze dag is de entree slechts € 2,00.

 • wo
  16
  okt
  2019

  Spelen in Vrijheid

  In de herfstvakantie staat er weer een gezellige kindermiddag op het programma. Vanaf 13:30 ben je welkom. De vrijwilligers hebben wederom leuke activiteiten op touw gezet. Deze keer helemaal in het teken van de bevrijding. Zo kun je een gaaf legervervoertuig knutselen of misschien maak je liever een vredesduif. De gids maakt op ludieke wijze een rondje door de tentoonstelling "Jaren die we niet vergeten...". Er is een hindernisparcours en we gaan broodkoekjes maken. Dus kom ook meedoen vanaf 13:30 uur tot 16:30 uur. De entrée is slechts € 2,00 voor zowel kinderen als begeleiders. Tot dan !

[responsive-slider id=4935]