Wij heten u en uw leerlingen graag van harte welkom in ons museum ! Wij bieden 2 schoolprogramma’s aan (Jet & Jan en Museumschatjes), maar uiteraard kunnen wij in overleg met u ook een programma op maat aanbieden. U kunt daartoe telefonisch of via de e-mail contact met op ons opnemen.

JET & JAN

Jet & Jan is een lesproject voor groep vijf van het basisonderwijs ( leeftijd 8-9 jaar.) Het thema van dit project is: “het dagelijks leven in de woonplaats van de leerlingen honderd jaar geleden”.

Lesmateriaal :
In de klas ( 9 lessen ) : Lespakket met docentenhandleiding, werkbladen, tijdsbalk, fotoserie. Dit lespakket wordt door de scholen geleend bij het museum.
In het museum ( 1 les) : Activiteitencircuit. De les in het museum duurt negentig minuten. Begeleiding is in handen van drie medewerkers van het museum, een docent en zes ouders. De leerlingen lopen in zes groepjes een circuit van zes activiteiten, voorafgegaan door een klassikale ontvangst en introductie en afgesloten met een nabespreking.

Onder andere De Leilinde uit Reusel heeft deelgenomen aan het Jet en Jan project . Voor een impressie klik hier

MUSEUMSCHATJES

Museumschatjes is een jaarlijks terugkerend onderwijsproject voor leerlingen van groep 5/6 en groep 7/8 van het basisonderwijs. De leerlingen worden op een leuke manier in aanraking gebracht met museaal erfgoed in de eigen omgeving. Museumschatjes loopt in 2016 van 28 september t/m 20 november. Vanaf 1 september kunnen scholen zich aanmelden bij ons museum. Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. De leerlingen gaan zelf op zoek naar de waarde van museumschatten. Terug in de klas volgen diverse verwerkingsopdrachten.

De voorbereiding in de klas duurt 30-40 minuten, het museumbezoek 60-90 minuten en de verwerking 30-90 minuten. Deelname aan Museumschatjes is kosteloos. Klik hier voor meer informatie.