Evenement details:

  • za
    08
    sep
    2018
    zo
    06
    jan
    2019

    Wat de Pot Schaft!

    Eten en drinken in De Kempen.
    De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt.
    Eten we vandaag Pasta, eten we Chinees, eten we Japans of pakken we eten uit andere exotische culturen? Of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven?. Alles is mogelijk tegenwoordig.
    In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
    In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
    Voor het vlees werd het varken gemest tot het genoeg gewicht had om geslacht te worden. De melk kwam van de koeien en niet uit de supermarkt zoals de jongere generatie soms denkt.
    De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het inwecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.
    De mensen in die tijd waren heel het jaar door dagelijks bezig om te bereiden met wat "De Pot Schaft”.