• zo
  24
  dec
  2017
  zo
  28
  jan
  2018

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Onze huidige tentoonstelling staat helemaal in het teken van Jagen in de Kempen!

  Vroeger waren het de beroemde Kempische valkeniers en later de Belgische ‘baronnen’ die in de Kempen op allerlei wild jaagden. Nu zijn jullie aan de beurt.
  Speciaal voor de kinderen is er in de kerstvakantie een leuke activiteit. Er zijn namelijk allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

 • za
  03
  feb
  2018
  di
  03
  apr
  2018

  ons Ruwe Goud

  Onder deze titel is vanaf 3 februari tot en met 3 april 2018 in het Kempenmuseum te Eersel beeldend werk te zien van onderbouw-leerlingen van het Rythovius College te Eersel.

  In de onderbouw van het Rythovius College volgen alle leerlingen mee rdere kunstvakken. Binnen deze kunstvakken ligt de nadruk op het ontwikkelen van een nieuwsgierige, kritische en open houding ten opzichte van de wereld om ons heen (een van de zogenaamde 21th Century Skills).
  Deze houding draagt bij aan de vorming van leerlingen tot volwassenen die in staat zijn de maatschappij waarin ze leven te begrijpen, daarin te leven en daaraan mede vorm te geven.
  De lessen van de beeldende vakken hebben natuurlijk ook het doel om vaardigheden te ontwikkelen die gericht zijn op het verbeelden,het vormgeven: waarnemen, het verwerven van vaardigheden als tekenen, schilderen en plastisch vormen, daarbij gebruikmakend van uiteenlopende materialen en technieken. Dit alles in een setting waarin: samen leren, samen werken en samen creëren centraal staan.
  Het werk dat in de tentoonstelling is te zien is een kleine greep uit het werk dat dit schooljaar tot nu toe in de lessen in de onderbouw is gemaakt.
  Leerlingen uit de onderbouw zijn ons Ruwe goud. En het is een kans voor het Rythovius College om juist haar leerlingen in de onderbouw uit te dagen, te prikkelen, te ondersteunen en te stimuleren zodanig dat er een goede basis voor de ontwikkeling in de rest van hun schoolloopbaan en verdere leven wordt gelegd.

   

   

 • za
  10
  feb
  2018
  zo
  04
  mrt
  2018

  Masquerade

  Optochten, verkleedpartijen, dansen en feesten. Binnenkort staat de Kempen weer op z’n kop tijdens het jaarlijkse Carnavalsfeest. Het Kempenmuseum haakt hierop in met een leuke activiteit speciaal voor de kinderen.
  Het is een traditie om tijdens het carnavalsfeest in de meest wonderbaarlijk kostuums ten tonelen te verschijnen. Maskers spelen hierbij van oudsher een belangrijke rol.
  Het Carnaval vindt zijn oorsprong in 1296, waarin alle sociale klassen met elkaar konden feesten. Het dragen van een masker bood de unieke mogelijkheid om je anoniem te kunnen bewegen, zodat afkomst, leeftijd, geslacht of religie niet belangrijk was in deze feestperiode. Het onderscheid tussen adel en het gewone volk verdween voor even.
  In de 17de eeuw was het dragen van een masker een statussymbool, maar had strikte regels. Het was bijvoorbeeld verboden om maskers buiten de Carnaval periode of ander specifieke feesten te dragen. Vanuit Italië sloeg het feest over naar de buurlanden Spanje en Frankrijk, waarna het zich langzaamaan over de rest van Europa verspreidde. Het Carnaval vindt ieder jaar plaats, vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten. Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking Carne Vale, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent.

  In het Kempenmuseum zijn 9 verschillende maskers ‘verstopt’. Elk masker draagt een letter. Probeer met deze letters de Carnavals activiteit te ontdekken. Na afloop krijg je een super leuke (knutsel) attentie. Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen moet het lukken om alle maskers te vinden! Van 10 februari t/m 4 maart.

   

   

   

 • zo
  25
  feb
  2018

  Rondje Eersel

  “Bè Fonse op den hoek bè kerk der lee ne platte kaai”.
  Zo begint het verhaal dat oud conservator Hendrik van der Aalst op zondag 25 februari op veler verzoek vertelt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, over Eersel in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. 

  Met verhalen en foto's van straten, gehuchten en legendarische mensen die er woonden, beleeft men het Eersel van toen in al zijn facetten.
  Voor de oudere generatie een feest van herkenning, voor de jongere generatie en voor de inwoners van Eersel die van elders hier zijn komen wonen, een mooi stukje geschiedenis van ons dorp.
  Om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om te komen kijken en luisteren, vertelt Hendrik zijn verhaal tweemaal, zowel om 13.30 uur en om 15.00 uur.
  Natuurlijk is er ook de gelegenheid om het museum en de tentoonstelling te bezoeken; kunt u meteen genieten van de creativiteit van enkele leerlingen van het Rythoviuscollege!

  U ben van harte welkom op 25 februari. Entrée slechts € 5,00 (incl. kopje koffie / thee ).

 • za
  07
  apr
  2018
  di
  22
  mei
  2018

  KUNST van bij de buren

  In menig Kempische huiskamer is wel enige vorm van kunst terug te vinden. En dan bedoelen we niet uw vakantiefoto's of de prachtige knutselwerken van uw (klein)kinderen. Nee, echte kunst. Kunst van professionele kunstenaars, kunst met een grote K. Een enkeling heeft deze wel eens gezien bij de buren toen hij of zij daar uitgenodigd werd voor de koffie. Meestal blijven deze beroemde kunstwerken echter aan het oog onttrokken. Daar wil Kempenmuseum De Acht Zaligheden graag verandering in brengen.
  Daarom stellen wij een wel zeer ondeugende vraag: Mogen wij alstublieft uw mooie kunstwerk, voor maar heel even, lenen en tonen in ons mooie museum? Zo kunnen we er allemaal even naar kijken en zuchten van verwondering en verbazing om vervolgens verrukt, vrolijk en geïnspireerd huiswaarts keren, wetende dat er zoveel mooie Kunst een thuis heeft in de Kempen.
  Vrijwilligers van het museum stonden, enthousiast als ze zijn, al in rijen voor de deur met hun kunstwerken onder de arm. Echte Kunst zat hier natuurlijk niet bij, die hangt veilig bij u thuis. En daarom hebben we uw hulp nodig! We zijn opzoek naar Kunst van gekende kunstenaars en kunstbezitters die dit willen delen met hun mede-Kempenaren. Hieruit maakt een jury een selectie voor de tentoonstelling in het museum tijdens de Nationale Museumweek in april 2018. Het thema van deze museumweek is ons Echte Goud.
  Wilt u uw ‘Goud’, uw kunst met een grote K, met ons allen delen, neem dan contact op met het museum. Telefonisch of per mail: 0497-515649 of kunst@kempenmuseum.nl. Uiteraard draagt het museum zorg voor de verzekering en bescherming van uw kunstwerk en persoonlijke gegevens.

   

 • za
  26
  mei
  2018
  vr
  31
  aug
  2018

  Wrijving

  Wol wordt Kunst, Mode en Design.

  Carla van Iersel en Mirjam Rullman maken van schapenwol de meest uiteenlopende creaties.
  Sterker nog ze vervilten deze wol tot designachtige gebruiksvoorwerpen, zeldzame mode en zelfs unieke lijkwades.
  Kom hun werk ook bezichtigen in deze prachtige tentoonstelling ( binnen en buiten ).