• za
  08
  sep
  2018
  zo
  06
  jan
  2019

  Wat de Pot Schaft!

  Eten en drinken in De Kempen.
  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt.
  Eten we vandaag Pasta, eten we Chinees, eten we Japans of pakken we eten uit andere exotische culturen? Of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven?. Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  Voor het vlees werd het varken gemest tot het genoeg gewicht had om geslacht te worden. De melk kwam van de koeien en niet uit de supermarkt zoals de jongere generatie soms denkt.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het inwecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.
  De mensen in die tijd waren heel het jaar door dagelijks bezig om te bereiden met wat "De Pot Schaft”.

 • zo
  11
  nov
  2018

  Kempische verhalen.....

  Wat weet u nog van pesjonkelen, van hupkesbrood, van Sint Maarten en van vetkaaikes.
  Dit en nog veel meer kunt u horen en beleven op de feestdag van Sint Maarten op 11 november als oud conservator Hendrik van der Aalst u meeneemt door de maand november zoals die omstreeks 1950 in een Kempisch gezin beleefd werd.
  De tentoonstelling ”Wat de Pot schaft” die in het museum te zien is,
  past helemaal bij het verhaal van Hendrik. In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam aan groente, fruit, vlees en drank en wat voor werk het was om het op tafel te krijgen. Daarbij kunt u tussen de verhalen door proeven wat vroeger de echte betekenis was van “Wat de Pot schaft”.
  Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om de verhalen te horen en lekkere hapjes te proeven, kunt u zowel om 13.30 – als om 15.00 uur aanschuiven voor deze gezellige middag.
  Tot ziens op 11 november. U dienst zich hiervoor van tevoren aan te melden, i.v.m. beperkte ruimte in onze gezellige Koffieschop!! Aanmelden via receptie@kempenmuseum.nl of telefonisch via 0497-515649.

 • zo
  09
  dec
  2018

  Kerstmis in en om het museum

  De dagen zijn al flink aan het korten, de nachten worden kouder. Kortom de donkere dagen voor Kerst zijn in aantocht. Daarom is Kempenmuseum De Acht Zaligheden alweer druk bezig met de voorbereidingen voor zondag 9 december. Op deze dag wordt er weer gezellig uitgepakt met allerlei activiteiten, geheel in het teken van Kerstmis.

  Met een waterballonnetje, olijfzeep en een beetje wol maakt u in een vloek en zucht een prachtige, unieke kerstbal. Tenminste … met enige oefening tijdens een heuse workshop.
  Heeft u nog inspiratie nodig voor het kerstdiner? Doe dan mee met de workshop worstenbrood maken of kom smikkelen van een heerlijk kerstproeverij…
  Dit zijn enkele activiteiten die onze vrijwilligers op touw hebben gezet voor 9 december. Om het geheel gezellig aan te kleden hebben we al diverse standhouders kunnen strikken.
  Echter, wij willen u ook een kans geven om uw leuke, creatieve kerstspullen aan iedereen te laten zien. Dus maakt u kerstkaarten, kerststukjes, kerstmutsen, kerstgedichten, kerstschilderijen, kerst…….????? Neem contact met ons op en we maken er samen een leuke dag van. Wees er wel snel bij, want er zijn nog maar enkele plaatsen vrij. Voor meer info en/of aanmeldingen kunt u een mail sturen naar evenementen@kempenmuseum.nl of op dinsdagmorgen even bellen met 0497-515649. Wij horen graag van u!