• zo
  03
  jun
  2018
  zo
  02
  sep
  2018

  Wrijving

  Wol wordt Kunst, Mode en Design.

  Het Kempenmuseum komt deze zomer extra tot bloei met een spectaculaire tentoonstelling; Wrijving!
  In de 19e eeuw bevolkten vele kuddes schapen de Kempische heidevelden. Ondertussen zijn zowel de heide als de schapen grotendeels verdwenen.
  Toch duikt de wol van deze schapen de laatste tijd weer op in het landschap. En wel op een manier die de schaaphoeders van toen absoluut niet hadden kunnen bevroeden.
  Kunst, mode en design van schapenwol, meer bepaald van vilt. Mirjam Rullman en Carla van Iersel hebben vilten tot een kunst verheven!

 • zo
  02
  sep
  2018

  Backyard Classics

  Zondag 2 september van 14:30 tot 22:30
  Wat een geweldige zomer is het tot nu toe… Een zomer waarbij het ontzettend lekker vertoeven is bij een van de vele leuke muziekevenementen die onze regio rijk zijn. Echter moet het mooiste nog komen.
  Op zondag 2 september is het weer tijd voor Backyard Classics. Ook dit jaar wordt dit muzikale zomerfestijn in de tuin van ons Kempenmuseum georganiseerd.
  Met lekkere drankjes en lekker eten kunt u genieten van een dag vol muziek. Het oeuvre varieert tussen rock, blues, en soul en staat al jaren garant voor een gezellige muzikale afsluiting van de vakantie.
  Het museum is om 13:00 uur geopend en vanaf half 3 begint het evenement. De entree is 5 euro en komt ten goede aan zowel Stichting Bibberblues als ons museum.

                      

   

 • za
  08
  sep
  2018
  zo
  06
  jan
  2019

  Wat de Pot Schaft!

  Eten en drinken in De Kempen.
  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt.
  Eten we vandaag Pasta, eten we Chinees, eten we Japans of pakken we eten uit andere exotische culturen? Of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven?. Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  Voor het vlees werd het varken gemest tot het genoeg gewicht had om geslacht te worden. De melk kwam van de koeien en niet uit de supermarkt zoals de jongere generatie soms denkt.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het inwecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.
  De mensen in die tijd waren heel het jaar door dagelijks bezig om te bereiden met wat "De Pot Schaft”.

 • zo
  09
  sep
  2018

  Open Monumentendag

  Appel (Pannekoeken) Sap- dag in het Kempenmuseum.
  De appel- en perenbomen in de prachtige museumtuin zuchten niet alleen onder de hitte, maar ook onder het gewicht van de vele, vele vruchten die ze dragen. Sterker nog de eerste appels en peren vallen al van de bomen. Tijd voor actie, tijd voor appelsap! 9 september komt de Sap pers naar Eersel om de vele appels te verwerken tot smakelijk appelsap. Ook u bent van harte welkom met uw eigen oogst.
  Zondag 9 september is Kempenmuseum De Acht Zaligheden vanwege Open Monumentendag gratis toegankelijk. Dat niet alleen, er is ook nog eens van alles te beleven. Een nieuwe tentoonstelling: Wat de Pot Schaft over allerlei culinaire Kempische gebruiken en een bruisende tuin met muziek en activiteiten. Op de parkeerplaats aan de straatkant wordt de persmobiel geïnstalleerd.
  Hoe werkt het?
  De appels gaan op de lopende band de machine in, worden gewassen, geperst en vervolgens gepasteuriseerd. Het resultaat is een pak heerlijk appelsap van 5 liter dat u zeker een jaar kunt bewaren en na opening 6 tot 8 weken goed blijft. Dit hele proces kost maar 5 euro per pak.
  U kunt zich inschrijven voor deze persdag als u 75 kilo aan appels heeft (ongeveer drie wasmanden vol). Het is overigens ook erg lekker om de appels te combineren met (stoof)peren, kersen, druiven, noem maar op. Heeft u niet genoeg laat het ons weten, dan zoeken we graag mee naar een oplossing.
  Kortom, heeft u zo’n mooie appelboom in de tuin die bijna omvalt door zijn gewicht, mail ons en geniet de rest van het jaar van uw eigen heerlijke appelsap! receptie@kempenmuseum.nl
  Wij zorgen voor de planning zodat u niet lang hoeft te wachten, al zal dat zeker geen straf zijn… In de zinderende museumtuin, kunt u meteen even bijkomen van het drukke plukken!
  Deze dag bruist het museum van de activiteiten. U bent welkom vanaf 11:00 en om 17:00 sluiten we de deuren.