• za
  08
  sep
  2018
  zo
  06
  jan
  2019

  Wat de Pot Schaft!

  Eten en drinken in De Kempen.
  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt.
  Eten we vandaag Pasta, eten we Chinees, eten we Japans of pakken we eten uit andere exotische culturen? Of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven?. Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  Voor het vlees werd het varken gemest tot het genoeg gewicht had om geslacht te worden. De melk kwam van de koeien en niet uit de supermarkt zoals de jongere generatie soms denkt.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het inwecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.
  De mensen in die tijd waren heel het jaar door dagelijks bezig om te bereiden met wat "De Pot Schaft”.

 • do
  20
  dec
  2018

  Opening Bibberblues Festival

  Richard van Bergen en Gait Klein Kromhof openen met een zeer muzikale avond het 30e Bibberblues festival in de sfeervolle “Schop” van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Onder het motto: “Spelen wat de song nodig heeft” brengen zij een optreden waarbij zij op zoek gaan naar het gevoel van de muziek. De pijn, eenzaamheid, maar ook de vreugde en het geluk in de blues komen langs.
  Gelouterde muzikanten Richard en Gait zijn twee muzikanten die hun “roots” zeker hebben verdiend. Hun muziek bracht hen o.a. naar Moulin Blues, BRBF en North-Sea Jazz Festival waar zij met verschillende bands hebben gestaan. Gait won 2x de Dutch Blues Award en Richard werd 5x genomineerd als gitarist. Richard zijn band Rootbag won in 2015 de Dutch Blues Award voor beste bluesband.

  Verwacht een avond vol muziek waarbij een veelvoud aan blues stijlen de revue zal passeren.
  Een must voor iedere muziekliefhebber. Het optreden begint om 20:00 uur en de entree is gratis.