• zo
  13
  jan
  2019
  zo
  31
  mrt
  2019

  Hertogdom Brabant in Kaart en Prent

  Historische landkaarten en prenten tot 1800

  Brabantia Ducatus, het Hertogdom Brabant in Kaart en Prent. Het eerste exemplaar van dit fraaie boek werd in juni aangeboden aan de Commissaris van de Koning.
  Nauwelijks een half jaar later heeft Kempenmuseum De Acht Zaligheden er de primeur mee.
  Er zijn niet alleen unieke kaarten te bewonderen, maar ook boeken en mooie prenten van het oude hertogdom.
  Dit was indertijd een omvangrijk gebied. Het strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen van het huidige Nederland en België.
  Kaarten waren allereerst van belang voor de eigen omgeving, om ermee te reizen. Ze werden gebruikt om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te “bewijzen”, maar ook om er gewoon mee te pronken. Het waren kostbare werken.
  Brabant was in de loop der eeuwen een groot, toen bijna ‘leeg’ gebied geweest. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebied bijgewonnen of . . . verloren.
  Tekenaars en uitgevers pasten zich daarbij aan. Zulke veranderingen zijn in kaarten vaak nauwkeurig af te lezen.
  Voor deze bijzondere expositie werkt het museum samen met de Stichting Historische Cartografie. Het overzicht eindigt met het einde van het zgn. Ancien Regime in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd.
  Een werkelijk buitengewone kans om de soms zeer gedetailleerde kaarten en prenten te bewonderen!

 • do
  17
  jan
  2019
  zo
  31
  mrt
  2019

  Speurtocht over de Acht Zaligheden

  Onze nieuwe tentoonstelling " Hertogdom Brabant, in kaart en prent " kunt u bezichtigen t/m 31 maart. Speciaal voor de kinderen is er een speurtocht op touw gezet.
  Acht Zaligheden is de benaming van 8 dorpen in de Nederlandse Kempen die eindigen op -sel. In het museum zijn 8 historische kaarten van deze dorpen verstopt. Kun jij ze allemaal vinden? Deelname is gratis.

 • zo
  14
  apr
  2019

  Kunstmarkt

  Zondag 14 april 2019 Kunstmarkt van 11:00 - 17:00 uur.
  Voor onze jaarlijkse succesvolle Kunstmarkt hebben zich al vele standhouders aangemeld. Wil u ook een keer van de partij zijn?
  Laat ons even weten via een mail  of telefonisch 0497-515649 wat u te bieden heeft en wij nemen dan contact met u op.