• ma
  08
  jul
  2019
  do
  29
  aug
  2019

  Beeldentuin Ann

  Ann Dierckx maakt beelden in klei die in brons of marmerhars worden gegoten, waarbij ze het gietproces nauwgezet volgt. Bij haar werk staan emoties en gezichtsexpressies centraal, ze verbeeldt ze op een krachtige manier met veel aandacht voor detail. Een momentopname als het ware, van een bepaald gevoel of beleving in een mensenleven. Het maakt iets los bij de toeschouwer en er ontstaat een soort interactie en daar is het Ann precies om te doen. De werken krijgen zelden een specifieke titel mee omdat ze dat als een beperking ervaart. Het is verrassend hoe verschillend toeschouwers soms reageren, dat zegt niet enkel iets over de beelden maar ook over de kijker zelf. “Ieder kan en mag de beelden zelf interpreteren met zijn eigen bagage, ervaringen en gemoedstoestand van dat moment.

 • za
  31
  aug
  2019
  zo
  08
  dec
  2019

  Jaren die we niet vergeten.....

  Met deze titel is van 31 augustus tot en met 8 december in het Kempenmuseum een bijzondere tentoonstelling te zien. Het zou voor heel Nederland nog ruim een half jaar duren voor de oorlog eindigde, maar Brabant was vrij. Dat wordt gevierd!
  ‘Brabant Remembers’ is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurt dat op 19 september met een manifestatie op de Markt. Voorafgaand daaraan presenteert het Kempenmuseum al de expositie “Jaren die we niet vergeten . . . “.
  De invasie in Normandië op 6 juni 1944 was natuurlijk dé gebeurtenis die toen de gemoederen bezig hield: wanneer zullen ze hier zijn? Het nieuws van luchtlandingen bij Arnhem, maar massaal ook in Brabant (St-Oedenrode/Son) verspreidde zich razendsnel, net als de bevrijding van Valkenswaard en daags erna, ook die van Eindhoven. Toch was het helemaal niet vanzelfsprekend, dat het in Eersel al op 19 september zo ver was. Toeval bepaalt soms wat er gebeurt en dat was voor de bevrijding van Eersel ook zo. Hoe dan? Onder andere dat wordt duidelijk in de presentatie van het Kempenmuseum. Maar ook is er informatie over schaarste en distributie, over onderduik en verzet en vliegtuigcrashes. En natuurlijk ook over de gebroeders Hoeks. In letterlijk de allerlaatste weken voor de bevrijding gaven zij hun leven door moedig en standvastig te zijn en zo levens te redden.
  De tentoonstelling laat een ruime keus aan gebruiksvoorwerpen en militaire objecten zien, die deze jaren weergeven. Inderdaad: Jaren die we niet mógen vergeten!

 • zo
  01
  sep
  2019

  Backyard Classics

  Een uniek muzikaal festival in Eersel
  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Het weerhoudt Stichting Bibberblues Eersel er niet van om op zondag 1 september voor de 11de keer Backyard Classics te organiseren.
  Backyard Classics is een eendaags festival met een intiem karakter.  Net als alle andere jaren vindt het feest plaats in de boomgaard gedeelten van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Een locatie die zich al vaak bewezen heeft als een van de sfeervolste in Eersel.
  Het programma biedt een zeer uitgebreide muzikale mix van rock, pop, indy en blues en is verdeeld over een hoofdpodium en een binnenpodium voor intieme muzikale sessies.

  Programma Backyard Classics 2019
  15:00 - Zoden Aan De Dijk
  15:45 - Bertus Borgers
  16:30 - Chessmasters
  17:15 - Bertus Borgers
  18:00 - Bite the Bullit
  18:45 - Een gitaar van steigerhout
  19:30 - Ray Stepien Trio
  21:00 – Ziedagewegband

  Bertus Borgers
  Een opvallende naam in ons programma is natuurlijk Bertus Borgers. Hij zal samen met zijn broer Ruud optreden in de Schop van het museum.
  Bertus is als zanger/saxofonist vooral landelijk bekend geworden door zijn optredens met Herman Brood en de Golden Earring. Legendarisch zijn de live-concerten met zijn eigen bands de Mr. Albert Show en Sweet d’Buster.
  De laatste jaren maakt hij ook Nederlandstalige nummers die echt de moeite van het beluisteren waard zijn. Luister bijvoorbeeld maar eens naar: Blues in de Kempen (2018). Daarin zingt hij: ‘De blues blijft lang hangen in de Kempen’. Bertus kan het weten, hij is niet voor niets in Vessem geboren.

  Een fijne invulling van de zondag
  Naast het muzikale vermaak is de boomgaard en tuin van het museum een fijne plaats om met de familie of vrienden een zondagmiddag te verblijven. Het assortiment aan eten en drinken uitgebreid en natuurlijk zullen de speciaalbieren ook vertegenwoordigd zijn.
  Niet alleen de tuin, ook het museum zelf is toegankelijk tijdens het festival (tot 17:00 uur). Backyard Classics begint zondag 1 september om 15.00 uur en duurt tot ca 22.00 uur.

  Meer informatie over het programma en het festival is te vinden op www.bibberblues.nl of de facebook pagina van de stichting.

 • zo
  08
  sep
  2019

  Jubileummarkt

  I.v.m. het 40 jarig bestaan van het Kempenmuseum organiseren wijj op 8 september een Jubileummarkt van 11:00 - 17:00 uur. Op deze dag zou de Sappers ook weer naar Eersel komen. Echter omdat de oogst wat later is dit jaar hebben we nog maar weinig aanmeldingen. Vandaar is besloten om de Sappers niet te laten komen. U kunt met uw oogst op 28 september terecht bij het oogstfeest bij Natuurtuin t loo in Bergeijk.
  Op deze dag in Kempenmuseum De Acht Zaligheden van alles te beleven. Een nieuwe tentoonstelling: "Jaren die we niet vergeten..." waarbij we stilstaan bij 75 jaar vrijheid in Europa.
  In de zinderende museumtuin staan ruim 40 kramen met een grote diversiteit. De gehele dag wordt omlijst door gezellige muziek en natuurlijk wordt er ook weer gezorgd voor de inwendige mens met o.a. heerlijke pannenkoeken. Heeft u nog een leuke activiteit die op deze dag zou passen? Neem contact met ons op via evenementen@kempenmuseum.nl of 0497-515649. Deze dag is de entree slechts € 2,00.