• zo
  07
  apr
  2019
  zo
  25
  aug
  2019

  Van gesponnen draad...

  Het Kempenmuseum bestaat 40 jaar en viert dit met speciale activiteiten door het jaar heen èn met een bijzondere tentoonstelling: “Van gesponnen draad tot eigentijds gewaad”.

  In voorbije jaren heeft het Kempenmuseum door zijn vele interessante exposities ruime bekendheid gekregen. Hier, maar ook landelijk. Leidraad is steeds: laten zien, dat er een doorlopende lijn is van verleden naar heden. Die lijn koesteren we en is zichtbaar in veel exposities. Ze blijkt nu in de naam van de nieuwe tentoonstelling “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad”. Na het drukbezochte “Hertogdom Brabant in Kaart en Prent” zal ook deze komende tentoonstelling zeker weer veel aandacht krijgen. In het héle jubileumjaar 2019 zullen er trouwens tal van bijzondere activiteiten zijn.
  “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad” laat zien hoe de arme huisnijverheid van het weven zich ontwikkeld heeft. Begonnen met praktische, huishoudelijke toepassingen ontstonden in koude, lange winteravonden ook fraaie handwerken. Het onderwijs van zo’n 100 jaar geleden speelde erop in met het aanleren van vaardigheden om meisjes linnengoed en eigen garderobe te laten naaien. Als ze gingen trouwen konden ze zo een goedgevulde linnenkast inbrengen.
  De nieuwste technische ontwikkelingen sturen niet alleen moderne naaimachines en 3D-printers aan, maar inspireren ook moderne ‘designers’. Agnes van Dijk is zo’n ontwerper. Van haar zijn een aantal heel bijzondere creaties aanwezig. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur die met wondermooie vormen altijd weer indrukwekkend is.
  Agnes woont en werkt in Eindhoven. Na opleiding in personeels- en maatschappelijk werk volgde ze rond haar veertigste – naast werk en gezin – de Kunstacademie. In 2007 ging ze zich volledig aan de kunst wijden, ontwikkelde zich en startte met ModeKunstFashionArt, een eigen onderneming voor het ontwerpen van kunstzinnige creaties. Met haar creatieve vermogen, fantasie en technische vaardigheden “vertaalt” ze ideeën, die ogenschijnlijk onmogelijk lijken voor o.m. diverse grote producties. Ze werkte mee aan de Dutch Design Week en was enkele jaar hoofd Kostuumontwerp van Lichtstad Revue Theater.
  Een bijzondere expositie in een bijzonder jaar: een overzicht van mooie objecten uit de eigen collectie van het 40-jarige Kempenmuseum, samen met bijzondere hedendaagse creaties.

 • zo
  02
  jun
  2019

  Zalige Zondag

  Dans, muziek, Kunst in uitvoering en meer…..

  Ook in dit jubileumjaar jaar viert Kempenmuseum De Acht Zaligheden de opening van het tuinseizoen met een Zalige Zondag.
  Laat u verrassen met dans, muziek en meer op zondag 2 juni vanaf 11.00 tot 17:00 uur.

  De tuin ligt er prachtig bij en is het aanzien meer dan waard. Prachtiger wordt deze nog als Sidanza uit Steensel haar choreografieën, speciaal ingestudeerd voor het museum, in de tuin uitvoert. Zij openen al dansend het tuinseizoen.
  Het dansen wisselen we af met muziek van de Hostisingers. In de kruidentuin kunt u genieten van de prachtige, keramische beeldhouwwerken van Carin Schoe. Diverse kunstenaars geven demonstraties in de boomgaard.
  Een bezoek aan de tentoonstelling “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad” alleen al, is uw ritje naar het Kempenmuseum meer dan waard. Zeker nu de Mode ontwerpster Agnes van Dijk u rondleidt langs haar indrukwekkende creaties van o.a. savooienkool en mandarijnschillen.
  De medewerkers van het museum zorgen er voor dat ook de inwendige mens niets te kort komt. Er is heerlijke Raapstelen- en Spinaziesoep. Ook de Lenteproeverij is niet te versmaden.
  Tussen 14:30 en 15:00 uur wordt de rust even verstoord, door ronkende motoren. Leden van “D’n ouwe bromfiets” tonen hun vehicle op het museumterrein.

  Dus wilt u ook dans, muziek en meer…? Het wordt weer Zalig genieten.
  Kinderen t/m 12 jaar en houders van de Museumkaart hebben gratis toegang. Voor de overige bezoekers is de entrée slechts € 2,00.

 • zo
  02
  jun
  2019

  Kunst in Uitvoering

  Kom ook je kunst maken in de inspirerende, idyllische museumboomgaard!

  Uitbreken uit je atelier en genieten van het en plein air werken in de
  inspirerende museumtuin van het Kempenmuseum? En dat tesamen met een
  aantal collegakunstenaars!

  Dan is hier de ultieme gelegenheid!
  Op zondag 2 juni en zondag 15 september organiseert het Kempenmuseum De
  Achtzaligheden de 'Kunst In Uitvoering'-dagen.
  Diverse kunstuitingen komen in aanmerking.
  Daarbij natuurlijk vanzelfsprekend schilderen en tekenen.
  Maar vergeet ook andere mogelijke kunstvormen niet zoals beeldhouwen,
  textiele werkvormen, glaskunst, muziek maken etc.

  Je kunt vanaf 10.00 uur je benodigdheden al plaatsen via de
  achterpoorten van de museumtuin.
  Vanaf 11.00 uur gaan de deuren van het museum open en zijn
  museumbezoekers in de gelegenheid om ook bij uw werk langs te komen.
  Voor kunstvormen waarbij een tafel noodzakelijk is stelt het
  Kempenmuseum die beschikbaar.

  Deelname is zonder verdere verplichtingen en gratis.
  Wel graag even een mailtje retour bij interesse om mee te doen, zodat
  wij van het museum een indruk krijgen van het aantal deelnemers.
  Voor aanmelding en vragen kun je terecht op het mailadres:
  kunstinuitvoering@kempenmuseum.nl

 • za
  31
  aug
  2019
  zo
  08
  dec
  2019

  Jaren die we niet vergeten.....

  Kempenmuseum De Acht Zaligheden neemt actief deel in Brabant Remembers, de provinciale herdenking van onze bevrijding in 1944-45, met de tentoonstelling Jaren om niet te vergeten. . .
  Foto’s, voorwerpen en informatie schetsen een beeld van het leven toen. Een fietsroute tussen het Kempenmuseum en museum Bewogen Jaren in Hooge Mierde voert langs monumentjes en andere plaatsen met herinneringen aan deze donkere periode in onze geschiedenis. Inderdaad: Jaren om niet te vergeten. . .