Agenda

 • do
  25
  mei
  2017
  vr
  30
  jun
  2017

  Helpt u mee zoeken ?

  Spectrum Design en Rietveld in Museum De Acht Zaligheden

  Tassen van geperst papier, poppen met kleertjes van Ploegstoffen, terracotta beeldjes en kindermeubeltjes van Van Gelderen. Waar zijn ze gebleven? Kempenmuseum De Acht Zaligheden is op zoek! Op zoek naar de eerste producten van het 'Bergeijkse' 't Spectrum.

  In de maanden augustus en september presenteert Kempenmuseum De Acht Zaligheden in samenwerking met Spectrum Design een bijzondere tentoonstelling over het ontstaan en de ontwikkeling van 't Spectrum. Deze meubelproducent werd in de tweede wereldoorlog als dochtermaatschappij van weverij De Ploeg in Bergeijk opgericht vanwege gebrek aan grondstoffen voor de weverij. Zo kon het personeel aan het werk blijven en werden ze niet naar Duitsland tewerkgesteld. Tegenwoordig is Spectrum Design een bedrijf met internationale allure. Opnieuw een bijzonder Kempisch verhaal dat het vertellen waard is dus!

  't Spectrum produceerde in de beginjaren allerhande voorwerpen met een minimum aan grondstoffen. Bijvoorbeeld tasjes, poppen, eenvoudige meubels en gebruiksvoorwerpen als boekenplanken, kapstokken en lectuurbakken. Veel van de meubels werden ontworpen door Willem van Gelderen.
  Museum De Acht Zaligheden is voor deze tentoonstelling op zoek naar voorwerpen uit de beginperiode van 't Spectrum. Bij deze dan ook een warme oproep: heeft u nog voorwerpen van 't Spectrum in uw bezit of weet u waar ze te vinden zijn? Meld het ons! En nu we toch aan het vragen zijn: heeft u die puntgave slaapbank van Martin Visser nog in de zitkamer, die fauteuils van Hein Stolle of dé salontafeltjes van Constant Nieuwenhuijs? Wellicht mogen ze schitteren in deze tentoonstelling?

  Kortom, heeft u nog voorwerpen uit de jaren '40 van 't Spectrum of beschikt u over een 'icoon' uit de jaren '50 of '60? Graag komen wij met u in contact, geheel vertrouwelijk uiteraard. U mag bellen of mailen: 0497 51 56 49 of conservator@achtzaligheden.nl.

  En hoe zit het dan met Gerrit Rietveld en Spectrum Design? Dat blijft nog even een verrassing!

  meer
 • zo
  07
  mei
  2017
  zo
  09
  jul
  2017

  Patsj Boem

  Rammelen, klangelen, jengelen en bengelen, het museum barst de komende tijd van muziek en geluid. Beeldend kunstenaar Ad van Aart presenteert zijn wel heel bijzondere muzikale installaties. Van 7 mei t/m 9 juli mag u er zelf mee aan de slag!

  In 2015 wilde Ad van Aart weer eens van zich laten horen, en wel in de letterlijke zin van het woord. Hij creëerde een reeks gesofisticeerde tafelbellen, gemaakt van allerhande materialen uit kerken, boten en poetskasten. Al snel had hij de smaak te pakken en werden zijn ontwerpen groter en groter. Kelken werden orgelpijpen en belletjes werden hamers. Alledaagse voorwerpen werden omgetoverd tot bijzondere muziekobjecten. Ze toeteren, blazen en bellen en zijn allemaal prachtig en tot in detail afgewerkt.

  Laat u verrassen in deze surrealistische muziekwinkel van bijzondere objecten, die u mag aanraken en bespelen. 10 minuten muziek maken met deze eigenaardige vondsten en gegarandeerd dat u vrolijk en opgewonden het museum verlaat! Wellicht ontdekt u hier ook uw eigen muzikale kwaliteiten en ontstaan er nieuwe initiatieven die de wereld versteld doen staan…

  meer
 • ma
  01
  mei
  2017
  ma
  31
  jul
  2017

  Beeldentuin Loes Smolders

  De lente is begonnen! De tuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden komt langzaam weer tot leven: bloemen, planten, kruiden en bloesem beginnen prachtig te kleuren. Maar er is meer. In een museumtuin hoort ook kunst! Loes Smolders geeft de aftrap voor weer een heerlijk seizoen Beelden in de Tuin.
  Loes werkt met allerhande materialen en kleuren. Haar figuren worden gekenmerkt door onbeteugelde lijnen en vlakken die een ongedwongen en vrolijk gevoel oproepen. Frisse verschijningen die prachtig combineren met de ontluikende lentetuin.
  U kunt zelf komen ervaren hoe de werken van Loes Smolders en de museumtuin met elkaar communiceren.

  meer