De nieuwe expositie in het Kempenmuseum bevat een aantal Schon Portretten. Foto’s van bekende Eerselnaren, die herinneringen oproepen aan een rijk dorpsleven.


Er wordt gesproken van een Schon portret als het gaat over een bijzonder persoon, over wie nog regelmatig gesproken wordt. Henk van de Klundert had al meteen vele beelden bij zijn idee om, in het kader van het veertigjarige jubileum van het Kempenmuseum, een expositie erover in te richten. ,,Ik heb geen oproep in de media gedaan voor foto’s van ongeveer vijftig tot zestig jaar geleden. Zoals in alle dorpen heb je ook hier grote families met vele verhalen. Ik heb heel wat bezoekjes afgelegd, heel wat familiealbums bekeken en zo kwamen de verhalen vanzelf. Iedereen werkte mee en had aanvullingen of namen van mensen bij wie ik ook maar eens moest gaan kijken. Compleet is het zeker niet, maar het is wel een mooi overzicht. Het geeft een mooi tijdsbeeld.”

De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal ‘schon portretten’ en foto’s die op thema bij elkaar gezet zijn, zoals feesten, boerenleven, onderwijs en gemeente. Van de Klundert kent bij alle figuren wel een anekdote of verhaal. Van Zwarte Willem van het Hint, die aan alle bedevaarten deelnam en het vaandel van de harmonie droeg. Schoenmaker Harrie Roijmans die vanuit zijn raam in de schoenmakerij alles bijhield. Er stond een stoel naast zijn werkbank, waarop altijd wel iemand zat om te buurten. Harrie had altijd wel een mop, verhaal of een wijsheid bij de hand. Portretten van Fried van Deusen, zijn zonen Jack en Piet de melkboeren, Jan Tenbult, postbode Driek van de Ven, schilder Toontje van Empel en adjudant Harrie Sas, die heel grote handen had en voor wie iedereen onnodig bang was. Van de Klundert: ,,Het is een mooi overzicht geworden, waar ook bezoekers uit de Kempen en jongeren van kunnen genieten.”

De tentoonstelling is te zien tot 6 januari.