Traditiegetrouw heeft het Kempenmuseum in Eersel in de kersttijd iets bijzonders. Ook dit jaar is dat zo.

Van 15 december tot Driekoningen (6 januari ) zijn er bijzondere zaken te zien uit de unieke collectie van Anneke van der Weijst-Maas. Ze exposeerde hier al eerder, was meer dan 35 jaar vrijwilliger in het museum en is nu bijna 93. Maar speuren naar mooie zaken die ze nog niet heeft, dat is er nog steeds.

Ook nu gaat het slechts om een greep uit haar bijzondere en uitgebreide verzameling, maar elke greep is de moeite waard: kerststallen uit de hele wereld. Letterlijk van A tot Z, van Alaska tot Zuid-Afrika. Elk stalletje weerspiegelt de cultuur van het land en vaak ook de toewijding van de makers. Zo’n kerstgroepje is aantrekkelijk, maar ook andere zaken komen volop aan bod. Ansichtkaarten, devotieprentjes en ook fraaie postzegels vertellen van het kerstgebeuren, een oeroud verhaal dat zich al eeuwen herhaalt en toch telkens weer nieuw is.

Postzegels en devotieprentjes hebben al heel lang Anneke’s belangstelling, kerstkaarten pas veel later, maar toch al sinds 1989. Zo’n dertig jaar geleden zag ze een paar heel mooie kaarten en de verzamellust sloeg toe! Ze koopt niks, heeft dat ook nooit gedaan. Haar collectie komt van sparen en cadeau krijgen van familie, vrienden en bekenden. Als je koopt, ben je geen verzamelaar meer. Daar is Anneke vast van overtuigd. Bovendien vind je als verzamelaar heel aparte en vaak heel kunstzinnige zaken die je in de handel niet zo gemakkelijk aantreft.

De link met Kerstmis is wel essentieel. Afbeeldingen en voorwerpen moeten dus wel te maken hebben met het kerstgebeuren: Maria en Josef, het kerstkind, herders, engelen en de drie koningen met hun geschenken. Een tentoonstelling die de sfeer weerspiegelt die velen zoeken in deze tijd van het jaar en waar ook in 2019 het Kempenmuseum op zinvolle en passende wijze inspeelt. Van harte welkom om er eens een kijkje te komen nemen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.