Evenement details:

 • za
  31
  aug
  2019
  zo
  08
  dec
  2019

  Jaren die we niet vergeten.....

  Met deze titel is van 31 augustus tot en met 8 december in het Kempenmuseum een bijzondere tentoonstelling te zien. Het zou voor heel Nederland nog ruim een half jaar duren voor de oorlog eindigde, maar Brabant was vrij. Dat wordt gevierd!
  ‘Brabant Remembers’ is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurt dat op 19 september met een manifestatie op de Markt. Voorafgaand daaraan presenteert het Kempenmuseum al de expositie “Jaren die we niet vergeten . . . “.
  De invasie in Normandië op 6 juni 1944 was natuurlijk dé gebeurtenis die toen de gemoederen bezig hield: wanneer zullen ze hier zijn? Het nieuws van luchtlandingen bij Arnhem, maar massaal ook in Brabant (St-Oedenrode/Son) verspreidde zich razendsnel, net als de bevrijding van Valkenswaard en daags erna, ook die van Eindhoven. Toch was het helemaal niet vanzelfsprekend, dat het in Eersel al op 19 september zo ver was. Toeval bepaalt soms wat er gebeurt en dat was voor de bevrijding van Eersel ook zo. Hoe dan? Onder andere dat wordt duidelijk in de presentatie van het Kempenmuseum. Maar ook is er informatie over schaarste en distributie, over onderduik en verzet en vliegtuigcrashes. En natuurlijk ook over de gebroeders Hoeks. In letterlijk de allerlaatste weken voor de bevrijding gaven zij hun leven door moedig en standvastig te zijn en zo levens te redden.
  De tentoonstelling laat een ruime keus aan gebruiksvoorwerpen en militaire objecten zien, die deze jaren weergeven. Inderdaad: Jaren die we niet mógen vergeten!