• zo
  24
  dec
  2017
  zo
  28
  jan
  2018

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Onze huidige tentoonstelling staat helemaal in het teken van Jagen in de Kempen!

  Vroeger waren het de beroemde Kempische valkeniers en later de Belgische ‘baronnen’ die in de Kempen op allerlei wild jaagden. Nu zijn jullie aan de beurt.
  Speciaal voor de kinderen is er in de kerstvakantie een leuke activiteit. Er zijn namelijk allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

 • za
  03
  feb
  2018
  di
  03
  apr
  2018

  ons Ruwe Goud

  Onder deze titel is vanaf 3 februari tot en met 3 april 2018 in het Kempenmuseum te Eersel beeldend werk te zien van onderbouw-leerlingen van het Rythovius College te Eersel.

  In de onderbouw van het Rythovius College volgen alle leerlingen mee rdere kunstvakken. Binnen deze kunstvakken ligt de nadruk op het ontwikkelen van een nieuwsgierige, kritische en open houding ten opzichte van de wereld om ons heen (een van de zogenaamde 21th Century Skills).
  Deze houding draagt bij aan de vorming van leerlingen tot volwassenen die in staat zijn de maatschappij waarin ze leven te begrijpen, daarin te leven en daaraan mede vorm te geven.
  De lessen van de beeldende vakken hebben natuurlijk ook het doel om vaardigheden te ontwikkelen die gericht zijn op het verbeelden,het vormgeven: waarnemen, het verwerven van vaardigheden als tekenen, schilderen en plastisch vormen, daarbij gebruikmakend van uiteenlopende materialen en technieken. Dit alles in een setting waarin: samen leren, samen werken en samen creëren centraal staan.
  Het werk dat in de tentoonstelling is te zien is een kleine greep uit het werk dat dit schooljaar tot nu toe in de lessen in de onderbouw is gemaakt.
  Leerlingen uit de onderbouw zijn ons Ruwe goud. En het is een kans voor het Rythovius College om juist haar leerlingen in de onderbouw uit te dagen, te prikkelen, te ondersteunen en te stimuleren zodanig dat er een goede basis voor de ontwikkeling in de rest van hun schoolloopbaan en verdere leven wordt gelegd.

   

   

 • za
  10
  feb
  2018
  zo
  04
  mrt
  2018

  Masquerade

  Optochten, verkleedpartijen, dansen en feesten. Binnenkort staat de Kempen weer op z’n kop tijdens het jaarlijkse Carnavalsfeest. Het Kempenmuseum haakt hierop in met een leuke activiteit speciaal voor de kinderen.
  Het is een traditie om tijdens het carnavalsfeest in de meest wonderbaarlijk kostuums ten tonelen te verschijnen. Maskers spelen hierbij van oudsher een belangrijke rol.
  Het Carnaval vindt zijn oorsprong in 1296, waarin alle sociale klassen met elkaar konden feesten. Het dragen van een masker bood de unieke mogelijkheid om je anoniem te kunnen bewegen, zodat afkomst, leeftijd, geslacht of religie niet belangrijk was in deze feestperiode. Het onderscheid tussen adel en het gewone volk verdween voor even.
  In de 17de eeuw was het dragen van een masker een statussymbool, maar had strikte regels. Het was bijvoorbeeld verboden om maskers buiten de Carnaval periode of ander specifieke feesten te dragen. Vanuit Italië sloeg het feest over naar de buurlanden Spanje en Frankrijk, waarna het zich langzaamaan over de rest van Europa verspreidde. Het Carnaval vindt ieder jaar plaats, vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten. Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking Carne Vale, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent.

  In het Kempenmuseum zijn 9 verschillende maskers ‘verstopt’. Elk masker draagt een letter. Probeer met deze letters de Carnavals activiteit te ontdekken. Na afloop krijg je een super leuke (knutsel) attentie. Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen moet het lukken om alle maskers te vinden! Van 10 februari t/m 4 maart.

   

   

   

 • zo
  25
  feb
  2018

  Rondje Eersel

  “Bè Fonse op den hoek bè kerk der lee ne platte kaai”.
  Zo begint het verhaal dat oud conservator Hendrik van der Aalst op zondag 25 februari op veler verzoek vertelt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, over Eersel in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. 

  Met verhalen en foto's van straten, gehuchten en legendarische mensen die er woonden, beleeft men het Eersel van toen in al zijn facetten.
  Voor de oudere generatie een feest van herkenning, voor de jongere generatie en voor de inwoners van Eersel die van elders hier zijn komen wonen, een mooi stukje geschiedenis van ons dorp.
  Om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om te komen kijken en luisteren, vertelt Hendrik zijn verhaal tweemaal, zowel om 13.30 uur en om 15.00 uur.
  Natuurlijk is er ook de gelegenheid om het museum en de tentoonstelling te bezoeken; kunt u meteen genieten van de creativiteit van enkele leerlingen van het Rythoviuscollege!

  U ben van harte welkom op 25 februari. Entrée slechts € 5,00 (incl. kopje koffie / thee ).

 • zo
  08
  apr
  2018
  ma
  21
  mei
  2018

  KUNST van bij de buren

  De lente staat weer voor de deur, de zon prikt door de wolken en de eerste bloemetjes steken hun hoofd boven de grond. Ook Kempenmuseum De Acht Zaligheden komt dit voorjaar en deze zomer extra tot bloei met een spectaculaire tentoonstelling. In april en mei sieren een hele reeks internationale topstukken de voor de gelegenheid extra grote expositieruimte.
  Karel Appel, Anton Heyboer, Willem Maris en Fabergé zijn enkele van de toonaangevende kunstenaars die vanaf april in het Kempenmuseum te bewonderen zijn. Deze kunstwerken worden aangevuld met middeleeuwse handschriften, 17e eeuwse Italiaanse meesters en enkele toppers van het Amerikaanse continent. Een ware reis door de kunstgeschiedenis met verrassende contrasten. Uniek ook aangezien deze werken allen uit Kempische privécollecties komen en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit de Kempische huiskamers naar het museum verhuizen. Een onverwachte rijkdom aan internationale topstukken die zeker op de agenda moet!

  Wilt u meer info over de kunstwerken en de kunstenaars? Klik hier voor meer info.

   

 • zo
  15
  apr
  2018

  KUNSTMARKT

  Gruwelijk om te zien, maar tegelijkertijd te mooi om te stoppen met kijken. Met andere woorden ‘gruwelijk mooi’. Zondag 15 april wordt opnieuw de Kunstmarkt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden georganiseerd. Grootser dan ooit, maar ook indrukwekkender dan ooit.

  Bezoekers van de Kunstmark in Kempenmuseum de Acht Zaligheden worden deze keer via een speciale ingang ontvangen tijdens de grote finale van de Nationale Museumweek. Een ontmoeting met de indrukwekkende beeldengroep van Karel Gomes is daarbij welhaast onontkoombaar. De kans dat u vervolgens gegrepen wordt door de bijzondere werken van andere bekende kunstenaars is misschien wel even groot, zo niet groter. En als u zich dan los weet te maken van deze unieke tentoonstelling, staan er meer dan 40 kraamhouders te trappelen om hun werk te tonen in de prachtige museumtuin. Alsof dat niet genoeg is zijn er diverse kunstenaars live aan het werk!

  Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de innerlijke mens met heerlijke hapjes en drankjes. Het speciale Belgische bier van het museum vindt al gretig aftrek in de omgeving en voor de niet alcoholische drankjes is nu ook een extra inspanning gedaan, evenals voor heerlijk waterijs. Als extra slok op de borrel zal KrankJorum voor muzikaal vertier zorgen. Ze bestaan dit jaar alweer 25 jaar en hebben beloofd dit spetterend te vieren tijdens de Kunstmarkt.

  Om 11u00 gaan de poorten open, de entree bedraagt slecht € 2,- en als het weer dan ook nog een beetje meezit wordt het een heerlijke dag die u niet mag missen.

  Uw fiets kunt u parkeren voor het museum en uw automobiel achter het gemeentehuis.

 • wo
  02
  mei
  2018

  Kunst voor en door kinderen

  Op woensdagmiddag 2 mei vinden er in het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel activiteiten plaats voor kinderen van de basisschool, waarbij Kunst centraal staat.
  Wat kan er die middag zoal worden gedaan?
  Je kunt die middag fijnschilderen met fijne penseeltjes en vergrootglazen op plankjes en maakt zo afbeeldingen van schilderijen op prentbriefkaartformaat. Of je maakt zandschilderijen, die je daarna gaat fotograferen en op de site van het Museum zet. Of als je liever gaat kleien kan dat ook. Het onderwerp hierbij kun je zelf kiezen.
  Er is een heuse kruiwagenrace waarbij je “gestolen” kunstvoorwerpen gaat transporteren. Verder zijn er rondleidingen door de huidige tentoonstelling Kunst van bij de Buren. Vertel wat jij het mooiste kunstvoorwerp vindt. En als je bent geïnspireerd door die mooie tentoonstelling ga je zelf iets prachtigs maken.
  Tijdens deze middag worden ook nog verhalen verteld over Kunst en natuurlijk is er ook wat lekkers om te eten en te drinken. Zoals flensjes, die je zelf mag versieren met natuur producten.
  Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum op woensdagmiddag 2 mei tussen 13.30 uur en 16:30 uur en kom genieten van de Kunst maar ook om vooral zelf Kunstig bezig te zijn.
  Entrée voor kinderen is slechts € 2,00.

 • zo
  03
  jun
  2018
  zo
  02
  sep
  2018

  Wrijving

  Wol wordt Kunst, Mode en Design.

  Het Kempenmuseum komt deze zomer extra tot bloei met een spectaculaire tentoonstelling; Wrijving!
  In de 19e eeuw bevolkten vele kuddes schapen de Kempische heidevelden. Ondertussen zijn zowel de heide als de schapen grotendeels verdwenen.
  Toch duikt de wol van deze schapen de laatste tijd weer op in het landschap. En wel op een manier die de schaaphoeders van toen absoluut niet hadden kunnen bevroeden.
  Kunst, mode en design van schapenwol, meer bepaald van vilt. Mirjam Rullman en Carla van Iersel hebben vilten tot een kunst verheven!

 • zo
  17
  jun
  2018

  Zalige Zondag

  Dans, muziek en meer…..

  Zalige Zondag in Kempenmuseum De Acht Zaligheden.
  Ook dit jaar viert het museum de opening van het tuinseizoen met een Zalige Zondag.
  Laat u verrassen met dans, muziek en meer op zondag 17 juni vanaf 12.00 tot 17:00 uur.

  De tuin ligt er prachtig bij en is het aanzien meer dan waard. Prachtiger wordt deze nog als Sidanza uit Steensel haar choreografieën, speciaal ingestudeerd voor het museum, in de tuin uitvoert. Zij openen al dansend het tuinseizoen.
  Het dansen wisselen we af met muziek van Ibiza Breeze. Ruud op gitaar en Bianca met zang brengen vooral Spaans en Zuid-Amerikaans repertoire. Van Flamenco tot Rumba, van Bolero tot Bossa Nova en zo af en toe een mooi popsong of jazzstandard. Dit wordt zomers en zalig genieten.
  In de kruidentuin staan de Beeldhouwwerken van Ton de Kort. In het museum de steenmannetjes van de tentoonstelling Wrijving! De dames van Wrijving, Mirjam Rullman en Carla van Iersel hebben vilten tot een kunst verheven. Zij zullen in de tuin het verven van wol met natuurlijke kleurstoffen demonstreren en vertellen over het procedé.
  Onze eigen huisspinster Joke laat zien wat je nog meer met wol kunt doen!
  Natuurlijk is er op Vaderdag speciaal aan de vaders gedacht. Bij Paul van bierbrouwerij Amai uit Lommel kunnen ze proeven en de smaken onderscheiden van diverse soorten bier. En dit onder het genot van eveneens smakelijke verhalen over alles wat met bier te maken heeft.
  De medewerkers van het museum zorgen er voor dat ook de inwendige mens niets te kort komt. Van heerlijke huisgemaakte appeltaart tot verse hapjes en overheerlijk biologisch fruitsap. Allemaal zalig om te proeven.

  Dus wilt u ook dans, muziek en meer…? Kom dan op zondag 17 juni naar het Kempenmuseum De Acht Zaligheden.

 • wo
  25
  jul
  2018

  Vilt = Vet !!

  Stenen vilten, schaapjes tellen, kruiwagenraces………. en nog veel meer!

  Tijdens de zomervakantie bruist Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer van de activiteit!
  Zoals jullie ondertussen gewend zijn worden er weer speciale middagen voor kinderen georganiseerd. Woensdag 25 juli en 8 augustus staan dan ook helemaal het teken van wol, vilt en schapen. Want Vilt = Vet!

  Woensdag 11 juli hebben reeds 50 kinderen deelgenomen aan deze leuke activiteit.
  Wil jij schaapsherder ook wel eens in actie zien?
  Ook gaan we met zakken wol en kruiwagens aan de slag. Misschien kom je onderweg nog wel een klein schaapje tegen.
  Wat je allemaal van schapenwol kunt maken is te zien tijdens de rondleiding door de vette tentoonstelling. Maar prik je niet aan het spinnenwiel, want dan …….
  Natuurlijk kun je ook zelf van alles maken zoals stenen vilten, herdersstokken versieren, haken en vlechten.
  Na zoveel inspanning heb je vast wel trek in popcorn met chocolademelk en ga je voldaan weer naar huis met een kei gaaf diploma op zak.

  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het mooie museum en je vakantie kan niet meer stuk. We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts. Kinderen betalen slechts € 2,00 p.p. Voor begeleiders gelden de normale toegangsprijzen.

   

 • wo
  08
  aug
  2018

  Vilt = Vet!

  1:30 pmMuseumtuin

  Stenen vilten, schaapjes tellen, kruiwagenraces………. en nog veel meer!

  Tijdens de zomervakantie bruist Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer van de activiteit!
  Zoals jullie inmiddels gewend zijn, worden er weer speciale middagen voor kinderen georganiseerd. Woensdag 8 augustus staat dan ook helemaal het teken van wol, vilt en schapen. Want Vilt = Vet!
  Wil jij de hond van de schaapsherder ook wel eens in actie zien?
  Ook gaan we met zakken wol en kruiwagens aan de slag. Misschien kom je onderweg nog wel een klein schaapje tegen.
  Wat je allemaal van schapenwol kunt maken is te zien tijdens de rondleiding door de vette tentoonstelling. Maar prik je niet aan het spinnenwiel, want dan …….
  Natuurlijk kun je ook zelf van alles maken zoals stenen vilten, herdersstokken versieren, haken en vlechten.
  Na zoveel inspanning heb je vast wel trek in popcorn met chocolademelk en ga je voldaan weer naar huis met een kei gaaf diploma op zak.
  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het mooie museum en je vakantie kan niet meer stuk.

  We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts.

  Kinderen betalen slechts € 2,00 p.p. Voor begeleiders geldt de normale entréeprijs, Museumjaarkaart is geldig.

  #dagjeweg #kinderactiviteit #eersel #ravotten #knutselen

 • zo
  02
  sep
  2018

  Backyard Classics

  10de editie van Backyard Classics

  Zondag 2 september organiseert stichting Bibberblues Eersel voor de 10de keer Backyard Classics. Het eendaagse muzikale festival dat in de tuin van ons Kempenmuseum gehouden zal worden.  Al bijna een decennium staat het festival bekend om zijn intimiteit, toegankelijke muziek en gezellige ambiance. De muziek is herkenbaar en oorspronkelijk: classicrock, blues, soul, country. Het festival heeft sinds het grote succes van vorig jaar ook een binnenpodium waar in een kleinere setting meer intieme optredens plaatsvinden. Het festival is er een voor jong en oud en kan de laatste jaren genieten van lekker weer om te genieten van een hapje en een drankje. Mocht het toch regenen, dan is het voor de organisatie mogelijk het grootste gedeelte te overdekken zonder in te korten aan de sfeer van het festival.
  Naast het muzikale vermaak is de boomgaard van het museum een fijne plaats om op een zondagmiddag te verblijven. Er is voldoende te eten en te drinken. De organisatie heeft het assortiment aan eten en drinken uitgebreid en natuurlijk zullen de speciaalbieren ook vertegenwoordigd zijn.
  Niet alleen de tuin, ook ons museum zelf is toegankelijk.  Backyard Classics begint zondag 3 september om 14.30 uur en duurt tot ca 22.00 uur. Klik Hier voor het leuke programma!

                                

   

 • za
  08
  sep
  2018
  zo
  06
  jan
  2019

  Wat de Pot Schaft!

  Eten en drinken in De Kempen.
  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt.
  Eten we vandaag Pasta, eten we Chinees, eten we Japans of pakken we eten uit andere exotische culturen? Of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven?. Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  Voor het vlees werd het varken gemest tot het genoeg gewicht had om geslacht te worden. De melk kwam van de koeien en niet uit de supermarkt zoals de jongere generatie soms denkt.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het inwecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.
  De mensen in die tijd waren heel het jaar door dagelijks bezig om te bereiden met wat "De Pot Schaft”.

 • zo
  09
  sep
  2018

  Open Monumentendag

  Zondag 9 september is Kempenmuseum De Acht Zaligheden vanwege Open Monumentendag gratis toegankelijk. Dat niet alleen, er is ook nog eens van alles te beleven.

  Appels persen, penalty schieten, muziek en een puzzel van 32.000 stukjes!
  De appel- en perenbomen in de prachtige museumtuin zijn kaal geplukt door de vrijwilligers. Dus tijd voor appelsap! 9 September komt de Sap-pers naar Eersel om de vele appels te verwerken tot smakelijk appelsap. Ook jij bent van harte welkom met je eigen oogst. Je kunt je hiervoor nog opgeven t/m donderdag 6 september via receptie@kempenmuseum.nl

  Wat gaan we nog meer doen? Heel veel…. Onder leiding van een gids kun je de nieuwe tentoonstelling: Wat de Pot Schaft, over allerlei culinaire Kempische gebruiken, bezichtigen. Hendrik vertelt meerdere keren over ….. Pannenkoeken! In de bruisende tuin, met muziek, is een minimarkt waarbij onze vrijwilligers diverse demonstraties verzorgen zoals, broodjes bakken (uit de houtgestookte oven) hout draaien, spinnen en kantklossen. Lukt het jouw om de getrainde keeper passeren? De jeugd kan los gaan met penalty schieten en er is een leuke speurtocht “Zaden op reis”. Onze vrijwilligers staan gereed om de heerlijkste pannenkoeken te bakken. Om 13:00 en 15:00 is er een workshop Pilates. Je kunt je hiervoor inschrijven via info@pilatespremiumplace.nl

  Heb je het verhaal over Jacob Brussee ook gelezen in het ED? Hij is 15 maanden bezig geweest met de 32.000 stukjes tellende puzzel van de skyline van Manhattan. Afmeting: vijfenhalf bij twee meter. Jacob is ,samen met zijn puzzel, ook present op deze dag. Deze moet je gezien hebben!
  Dus de gehele dag is er volop bedrijvigheid. Kom ook en Geniet!
  De poorten staan open van  11:00 tot 17:00 uur.

 • di
  09
  okt
  2018

  Gratis Proeverij voor Museumkaarthouders (=Volgeboekt)

  Wat de Pot Schaft
  Eten en drinken in de Kempen

  De mens van tegenwoordig heeft de keus om te eten wat hij lekker vindt; Pasta, Chinees, Japans of eten we misschien toch de lekkere Stamppot bereid met het recept dat al generaties lang in de familie wordt doorgegeven? Alles is mogelijk tegenwoordig.
  In de tijd van onze ouders en grootouders was die keus heel wat minder. En was het inderdaad eten wat de pot schaft.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en soms ook te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam. Men leefde met de seizoenen. Met wat "Den Hof" aan verse groenten opleverde. Er was de boomgaard waar de appels, peren, pruimen, perziken en bessen geoogst werden. Heel belangrijk was de aardappeloogst die immers de dagelijkse hoofdmaaltijd was voor de dikwijls grote gezinnen.
  De tentoonstelling laat ook zien hoe groenten, fruit en vlees geconserveerd werd door middel van de inmaak, het wecken, dat begin twintigste eeuw in gebruik kwam. Er werd zelf brood gebakken in de met houtgestookte oven. Tijdens de feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar werden er allerlei lekkere dingen bereid en werd de tafel feestelijk gedekt.

  Speciaal voor museumkaarthouders is er een gratis proeverij, die helemaal aansluit op de tentoonstelling “ Wat de Pot schaft”.
  U kunt zich helaas hiervoor niet meer aanmelden. Alle middagen zijn volgeboekt.

   

 • wo
  17
  okt
  2018

  Kinderdmiddag " Wat de Pot schaft! "

  Proeven met je neus, kruidenthee maken, koksmuts knutselen………. en nog veel meer!

  Tijdens de herfstvakantie staat er wederom een super leuke kindermiddag gepland in
  Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Woensdag 17 oktober staat helemaal in het teken van “ Wat de Pot schaft! ”.

  Durf jij je hand in de voeldoos te steken? Kun jij proeven met je neus? Kom je ook frikandellen mee bakken, in de vuurton, en natuurlijk opeten!!
  Dit zijn enkele activiteiten die de vrijwilligers van het Kempenmuseum op touw hebben gezet om er weer een gezellige boel van te maken. Deze middag staat helemaal in het teken van smikkelen en smullen en sluit prima aan op de lopende tentoonstelling “ Wat de Pot schaft! “, over eten en drinken in de Kempen. Maar er zijn ook hapjes uit verre landen zoals Koerdistan, Eritrea, Syrië en Ghana.
  Maak zelf je kruidenthee en bak je eigen appeltjes, nadat je actief bezig bent geweest op het kruiwagen parcours wat we hebben uitgezet.
  Heb je alles gedaan, dan krijg je een mooi diploma.
  De Plus Markt uit Eersel sponsort alle heerlijke en speciale hapjes van die middag.

  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het mooie museum en de herfstvakantie kan niet meer stuk. We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts. Kinderen betalen slechts € 2,00 p.p. Voor begeleiders hanteren wij deze middag de gereduceerde prijs van € 2,00. Museumkaart is geldig.

 • zo
  11
  nov
  2018

  Kempische verhalen.....

  Wat weet u nog van pesjonkelen, hupkesbrood, vetkaaikes en Sint Maarten?
  Dit en nog veel meer kunt u horen en beleven op de feestdag van Sint Maarten op zondag 11 november als oud-conservator, Hendrik van der Aalst, u meeneemt door de maand november zoals die omstreeks 1950 in een Kempisch gezin beleefd werd.
  De tentoonstelling ”Wat de Pot schaft” die in het museum te zien is, past helemaal bij het verhaal van Hendrik.
  In deze tentoonstelling is te zien, te ruiken en te proeven wat er vroeger zoal op tafel kwam aan groente, fruit, vlees en drank en wat voor werk het was om het op tafel te krijgen. Daarbij kunt u tussen de verhalen door proeven wat vroeger de echte betekenis was van “Wat de Pot schaft”.
  Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om de verhalen te horen en lekkere hapjes te proeven, kunt u zowel om 13.30 – als om 15.00 uur aanschuiven voor deze gezellige middag.
  Gelieve u van tevoren hiervoor aan te melden, i.v.m. beperkte ruimte in onze gezellige Koffieschop! Deze middag gelden de normale entreeprijzen, maar dan heeft u wel als extraatje een heerlijke proeverij en een prachtige vertelling. Tot ziens op 11 november!
  Aanmelden via receptie@kempenmuseum.nl of telefonisch via 0497-515649.

 • zo
  18
  nov
  2018

  Opname KempenTV

  Wilt u de opname van het Kempisch Uurtje van Kempen TV ook een keer bijwonen?
  Kom dan op zondag 18 november naar Eersel.
  De opname is gratis bij te wonen in de koffieschop van Kempenmuseum de Acht Zaligheden en begint om 10.00 uur. U moet dan wel zeker om 9.45 uur aanwezig zijn.
  Tijdens de opname is er een optreden van de bekende Eerselse zangeres Simone van den Eertwegh, er wordt een mooi Kempisch verhaal verteld en de kok zorgt voor een lekker soepje.
  Na de opname is er, tegen de normale entree prijs, volop de gelegenheid om het museum en de mooie tuin te bezichtigen. In het museum is de interessante tentoonstelling te zien met de titel
  “Wat de Pot schaft” over eten en drinken in de Kempen in vroegere tijden.
  In verband met het aantal plaatsen dat beschikbaar is moet u zich wel even aanmelden.
  Dat kan per email: receptie@kempenmuseum.nl. of telefonisch: 0497- 515649.
  Tot 18 november !

 • di
  20
  nov
  2018

  De gehele dag gesloten

  Wegens omstandigheden is het Kempenmuseum op dinsdag 20 november de gehele dag gesloten.

 • zo
  09
  dec
  2018

  Kerst in en om het museum

  Vanaf het moment dat u door de poort loopt, voelt u de gezellige kerstsfeer in Kempenmuseum De Acht Zaligheden.
  De vrijwilligers hebben wederom hun beste beentje voorgezet om er iets moois van te maken.

  Naast het neerzetten van een sfeervolle ambiance, is er een gevarieerd aanbod aan stands in de Museumtuin. Zo wandelt u langs diverse gezellige kramen, van hoge kwaliteit en ieder met een eigen, uniek aanbod; kerstkransen, handgemaakte kerstdecoraties, handgeschilderd porselein, ambachtelijke pennen …..nog veel meer!
  Tijdens het struinen verbrandt u de nodige energie die natuurlijk weer opgeladen dient te worden. Dit kan bij de eetkraam, die tal van lekkers biedt. Terwijl u nipt aan een welverdiend glaasje glühwein kunt u smikkelen van de kerstproeverij. Voor de kids worden heerlijke oliebollen gebakken en samen kunt u genieten van een optreden van het Kempisch Kamerkoor. Onder leiding van Cees Wouters verzorgen zij, meerdere malen deze middag, een prachtig, sfeervol kerstoptreden. Natuurlijk mag de Kerstman himself niet ontbreken. Ga met hem op de foto…leuk voor een kerstkaart!
  In het Speulhuis kan er de gehele dag geknutseld worden; kerstballen of theelichthouders vilten, kerstballen pimpen en er kunnen kerststukjes worden gemaakt. Leuk voor jong en oud!
  Altijd al willen weten hoe het lekkerste worstenbroodje van Brabant wordt gemaakt? Kom dan luisteren naar de lezing van de vakman van de First Class Bakery.
  Zoals u ziet, volop activiteiten om in die o zo heerlijke kerstsfeer te komen. Wij zien u graag op 9 december!

  De poorten gaan open om 11:00 uur en we sluiten om 17:00 uur.
  De entree is slechts € 2,00.

 • do
  20
  dec
  2018

  Opening Bibberblues Festival

  Richard van Bergen en Gait Klein Kromhof openen met een zeer muzikale avond het 30e Bibberblues festival in de sfeervolle “Schop” van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Onder het motto: “Spelen wat de song nodig heeft” brengen zij een optreden waarbij zij op zoek gaan naar het gevoel van de muziek. De pijn, eenzaamheid, maar ook de vreugde en het geluk in de blues komen langs.
  Gelouterde muzikanten Richard en Gait zijn twee muzikanten die hun “roots” zeker hebben verdiend. Hun muziek bracht hen o.a. naar Moulin Blues, BRBF en North-Sea Jazz Festival waar zij met verschillende bands hebben gestaan. Gait won 2x de Dutch Blues Award en Richard werd 5x genomineerd als gitarist. Richard zijn band Rootbag won in 2015 de Dutch Blues Award voor beste bluesband.

  Verwacht een avond vol muziek waarbij een veelvoud aan blues stijlen de revue zal passeren.
  Een must voor iedere muziekliefhebber. Het optreden begint om 20:00 uur en de entree is gratis.

[responsive-slider id=4935]