• zo
  22
  jan
  2017

  Boerenkool Proeverij

  Smoothie, wraps, chips

  Er valt zoveel te vertellen over boerenkool en het is ook nog eens artistiek toe te passen en daarmee volledig te rechtvaardigen in een museum. Maar... boerenkool dient natuurlijk vooral gegeten te worden. Daarom zijn onze vrijwilligsters thuis aan de gang gegaan met het proberen van recepten. Op deze leuke middag kunt u komen proeven en wordt hun favoriete boerenkoolgerecht met u gedeeld.
  Dus op zondag 22 januari gaan we samen proeven! Chips, smoothies en quiche. U kunt het zo gek niet bedenken of het is van boerenkool te maken. We beginnen om 13:30 uur. De kosten zijn slechts € 6,00, incl. alle hapjes en rondleiding door de tentoonstelling over de Boerenkool.
  Met andere woorden: doe uzelf een plezier en wandel of fiets eens naar het Kempenmuseum. Doe inspiratie op en ga een supergezonde boerenkolenwinter tegemoet!

   

 • zo
  05
  feb
  2017
  zo
  02
  apr
  2017

  Alles heeft z'n Verhaal

  De Collectie Van Hedel in het Kempenmuseum

  Weet u waar de uitdrukking ‘De pijp uit gaan’ vandaan komt? Of ‘Hou je waffel!’? Kempenmuseum De Acht Zaligheden vertelt in de maanden februari en maart deze prachtige verhalen aan de hand van een bijzondere collectie van een unieke verzamelaar.
  Het uitgangspunt van De Collectie van Hedel is dat elk voorwerp zijn eigen bijzondere verhaal vertelt. Het ene verhaal is wat bekender dan het andere, maar juist deze verhalen brengen een voorwerp weer tot leven. Jarenlang enthousiast en gepassioneerd verzamelen, heeft geleid tot een ongelooflijke collectie voorwerpen, die ook nog eens geïllustreerd worden door prachtige Brabantse schilderkunst. Waar het object misschien niet meteen voor zichzelf spreekt, geeft een schilderij de juiste context.
  De rijke verzameling van Van Hedel is er om gezien te worden en daarom is De Collectie Van Hedel de laatste jaren over de Brabantse musea verdeeld, want ’Iedereen moet er van kunnen genieten’.
  Ook Kempenmuseum De Acht Zaligheden heeft een aanzienlijk deel van De Collectie van Hedel in haar collectie mogen opnemen. Nu is het de mecenas zelf die een tentoonstelling heeft ingericht met zijn meest favoriete voorwerpen of beter gezegd: met zijn mooiste verhalen.

 • za
  18
  feb
  2017
  zo
  05
  mrt
  2017

  Zoek de Steek

  De Raad van Elf is in het Kempenmuseum geweest. Ze zijn alleen iets verloren. Komen jullie ons helpen zoeken?
  De carnavalsvakantie staat alweer voor de deur. Van 18 februari t/m 5 maart is er daarom een speciale activiteit voor de jeugdige bezoekers. De Raad van Elf heeft namelijk vergaderd in het museum en zijn toen hun Caranavalssteek vergeten. Nu zijn de hoedjes nergens meer te vinden. Het museum is op zoek naar gespecialiseerde speurneuzen die alle elf de steken weten te vinden. Als je ze allemaal vindt wordt je uiteraard gekroond tot prins of prinses van de dag!
  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes en (groot)ouders mee naar het museum voor een knotsgekke speurtocht!

 • zo
  19
  mrt
  2017

  Verhalen uit de Kempen

  Op zondag 19 maart a.s. vertelt Hendrik van der Aalst in de koffieschop van het museum verhalen over dorpen en hun bewoners in vroeger tijden in de Nederlandse en Belgische Kempen.
  Over bedevaartsplaatsen. Heiligen waren immers de specialisten. Voor ieder kwaal was er wel een heilige. Over Monulphus en Gondulphus, over Elisabeth, Gerardus, Pancratius enz.
  Hendrik vertelt ook anekdotes over legendarische dorpsfiguren zoals Mie Moors, Pottekes Mieke en Franske en Trees in Arendonk. Ook de monumentjes op de dorpspleinen krijgen de aandacht, zoals de Contente Mens en de Hapertse Goaper en de betekenis ervan.
  Al deze verhalen vertelt hij, zoals u van hem gewend bent, in het prachtige dialect van de Kempen. Op die manier komen de verhalen pas echt tot hun recht.
  Wilt u genieten van een gezellige middag kom dan op zondag 19 maart naar het museum.
  U kunt dan ook nog de bijzondere tentoonstelling bezichtigen met als titel “Alles heeft zijn verhaal” uit de collectie van Van Hedel. Ook deze tentoonstelling neemt u mee terug naar het leven wonen en werken van de Kempische mens in vroeger tijden.
  Het verhaal van Hendrik van der Aalst begint om 14.00 uur.
  Entree incl. kopje koffie/thee € 4,00.

 • wo
  05
  apr
  2017
  zo
  30
  apr
  2017

  Kunstenaars geïnspireerd door De Stijl

  Diverse kunstenaars uit de Kempen tonen hun mooiste kunstwerken, allen geïnspireerd door De Stijl. De tentoonstelling bestaat uit de prachtigste beelden en schilderijen van deze creatievelingen.

 • zo
  09
  apr
  2017

  Kunstmarkt

  Kunst(enaars), Rietveld en asperges

  Op zondag 9 april wordt opnieuw de jaarlijkse kunstmarkt in Kempenmuseum De Acht Zaligheden georganiseerd. Een variatie aan kramen met schilderijen, sieraden, bloemen en meer neemt de museumtuin in beslag. Daarnaast kunt u verschillende kunstenaars live aan het werk zien! Zo wordt er geschilderd op zijde en brengen enkele beeldhouwers hun hamer en beitel met zich mee.
  De kunstmarkt staat dit jaar in het teken van '100 jaar De Stijl'. In en om het museum komt u overal de primaire kleuren en strakke lijnen, die deze kunstbeweging typeren, tegen. Er is een speciale tentoonstelling met werken van Kempische kunstenaars geïnspireerd op De Stijl. Beelden, schilderijen, gedichten en grafiek passeren de revue.
  Ook de vrijwilligers van het museum hebben zich laten inspireren. Er werd tuinmeubilair gemaakt om u in 'Stijl' te laten genieten van een heerlijk drankje of een stukje Mondriaancake. Ook soep, van de eerste asperges van het seizoen of aardperen uit eigen moestuin, staat op het menu.
  U bent van harte welkom op zondag 9 april van 11u tot 17u. Parkeren kunt u bij het gemeentehuis. Daar is ruim voldoende parkeerplaats en een korte wandeling brengt u bij het museum.
  Entree € 4,00 p.p., kinderen t/m 14 jaar gratis toegang

  Heeft u een unieke activiteit of iets leuke te verkopen of te demonstreren, wat bij deze markt past? Neem contact met ons op via evenementen@achtzaligheden.nl

 • zo
  23
  apr
  2017

  Proeven van Loes Smolders en Raapsteeltjes

  De bloesem tiert al welig in de museumtuin, de tulpen steken hun hoofd uit het zand en de eerste lentegroenten zijn gereed om te oogsten.
  Tussen al deze bedrijvigheid door groeit er ook kunst in de prachtige kruidentuin van ons museum.
  Met andere woorden, tijd om te genieten en te proeven! Zondag 23 april wordt de Beeldentuin geopend en is er een heuse Raapstelen Proeverij.
  In 2016 ontwierp Loes Smolders het staatsieportret van Koning Willem Alexander voor de Gemeente Bergeijk. Een bronzen profiel met daarin het Wilhelmus verwerkt. Brons is echter niet het enige materiaal waar Loes gebruik van maakt. Uiteenlopende materialen en kleuren, onbeteugelde lijnen en vlakken, frisse verschijningen die prachtig combineren met de ontluikende lentetuin... De figuren van Loes zijn ongedwongen en vrolijk.

  Fris, ongedwongen en vrolijk zijn ook de raapsteeltjes uit de moestuin . Je komt ze wel eens tegen in een salade en een enkeling maakt er occasioneel een stamppotje mee, maar bij het grote publiek is deze bijzondere lentegroente een beetje uit beeld geraakt en dus op niet al te veel plekken meer te koop. Wij vinden raapsteeltjes om van te smullen en dat is een goede reden om ze in het zonnetje te zetten! Maar welk deel kun je eigenlijk eten? En hoe verwerk je ze tot een heerlijke wrap, cake of soep? Ontdek het zelf tijdens de Raapstelen Proeverij!
  Kom proeven en laat je verwonderen, want Loes en de Raapsteeltjes staan garant voor een heerlijk middagje in de Museumtuin. Zeker als we er nog een beetje live muziek aan toevoegen en een prachtig ‘Rietveld’-terras met bijzondere thee en Belgisch bier.
  Al dit heerlijks start om 14.00 uur en we stoppen pas als alle raapsteeltjes hun bestemming hebben bereikt.
  Tot zondag 23 april!

   

   

 • zo
  30
  apr
  2017

  Lezing over " De Stijl "

  Zondag 30 april geeft Martin van der Velden in ons museum een lezing over '100 jaar De Stijl’.
  Van der Velden vertelt een prachtig verhaal over de opkomst en ontwikkeling van de meest vooraanstaande kunstenaars van deze beweging: Mondriaan, Rietveld, Van Doesburg en van der Leck.
  Dit mooie historische overzicht wordt aangevuld met enkele smakelijke details en anekdotes over de onderlinge scrupules. Een dergelijke groep kunstenaars zit gek genoeg nooit helemaal op één lijn …
  30 april is tevens de laatste kans om de tentoonstelling van een aantal regionale kunstenaars te bezoeken die zich hebben laten inspireren door ‘De Stijl’. Martin van der Velden heeft hier zelf ook aan bijgedragen met een ode aan Rietveld, De Ploeg en Victory Boogie Woogie. Anderen als Netti Henselmans, Jeannette Koster en Jos van der Aalst wisten ook prachtig de meest opvallende kenmerken van ‘De Stijl ‘ in hun beelden en schilderijen te verwerken.
  Reden genoeg om zondag 30 april nog eens naar ons museum te togen. We starten om 13.30 uur. Van der Velden heeft zijn messen (en zijn tong) geslepen en de kunstwerken worden nog eens opgeblonken voor een prachtig laatste weekeinde van deze tentoonstelling!
  U vindt het Kempenmuseum aan de Kapelweg 2 te Eersel. Entree € 4,00.

 • wo
  03
  mei
  2017

  Boerderijdag

  Op woensdagmiddag 3 mei staat alles in het teken van  " de Boerderij " en hieraan zijn tal van leuke activiteiten gekoppeld.
  Wat dacht je van, een Boerderij parcours waarbij je als boer of boerin wordt verkleed, je gaat zaklopen of stokpaard rijden, hoefijzers gooien en een kruiwagenrace.
  Daarnaast zijn er tal van activiteiten en spellen. Denk daarbij aan de koe melken, een bloempot knutselen en inzaaien met een zonnebloempit, een hanengevecht houden, boerderijgeluiden raden, een leuke boerderijvertelling en je mag een kippenei lekker opmaken en met een lekker drankje opeten.
  Er is ook een echte tractor aanwezig.
  Zonnepit zaaien; Je ontvangt uitleg hoe je, je gezaaide zonnepit het best kunt laten groeien. Je mag dan tot uiterlijk 19 juli een foto opsturen van jouw zonnebloem met vermelding van de lengte. De langste en mooiste ontvangt dan een prijs.
  Opsturen naar; info@achtzaligheden.nl
  Als je alles hebt gedaan, ontvang je een mooi boerderijdiploma.
  We starten om 13.30 uur tot 16.30 uur. Voor kinderen is de entree slechts € 2,50. Volwassenen € 4,00.

   

 • zo
  18
  jun
  2017

  Zalige Zondag

  Kettingzagen en bier proeven voor Vaderdag

  Zondag 18 juni organiseert ons museum voor het eerst de Zalige Zondag. De prachtige museumtuin staat hierbij centraal. Er wordt gedanst, muziek gemaakt, gepicknickt en nog veel meer. Uiteraard besteden we op deze Vaderdag extra aandacht aan de papa’s. En waar worden papa's blij van? Precies, van kettingzagen en bier!

  Om deze reden zullen de dans van Sidanza en de muziek van Quo Vadis regelmatig onderbroken worden door het kettingzaaggeweld van Arjan van Hout die prachtige houtsculpturen maakt. Daarnaast kunnen onder deskundige begeleiding van een biermeester enkele heerlijke Kempische bieren worden geproefd. Het lijkt er namelijk sterk op dat elk Kempisch dorp opnieuw een eigen bierbrouwer zal krijgen, zoals dat meer dan 100 jaar geleden ook al het geval was.

  Voor € 5,00 kunt u deelnemen aan een bierproeverij. Het zaaggeweld houdt de hele dag aan dus om dat mee te maken is iedereen tussen 11:00 en 17:00 van harte welkom. Uiteraard geldt dat ook voor de picknick, het kunstwerk, de kruidenaardigheden en het optreden van Ad van Aart & Zn. Maar check ook even de facebookpagina van het museum want wie kan raden wat voor staaltje techniek hier wordt getoond, mag het zondag 18 juni zelf, gratis en voor niks live uitproberen én proeven.

  Klik hier voor het complete programma. Entree € 5,00

 • wo
  19
  jul
  2017

  Stijldag

  Schilderen als Mondriaan, meubels ontwerpen als Rietveld en vooral heel veel plezier met rood, geel en blauw.

  Wij organiseren deze zomervakantie wederom drie speciale kindermiddagen (19 juli, 2 en 16 augustus). Het thema deze zomer is De Stijl.
  Rechte lijnen en primaire kleuren vormen de rode draad. Een eigen Mondriaan schilderen mag dan natuurlijk niet ontbreken en er zullen grimeuses aanwezig zijn om kindergezichten in Stijl te beschilderen. Ook door de meubels van Rietveld laten we ons inspireren. Hout, hamers en spijkers liggen klaar voor alle jonge meubelmakers in de dop om hun eigen ideeën leven in te blazen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagende spellen in primaire kleuren zoals een reuze Twisterspel waarvan je wel eens danig in de knoop zou kunnen raken en een verzameling rechte lijnen die nodig ontward moeten worden.

  Met andere woorden, er is deze zomervakantie weer van alles te beleven voor de kinderen. Woensdagmiddag 19 juli en 2 en 16 augustus zijn ze van harte welkom vanaf 13u30. Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes, iedereen moet mee, want het worden weer drie zalige middagen in de museumtuin!

  Uiteraard zijn de (groot)ouders ook van harte welkom. Voor hen is er een speciale tentoonstelling over ’t Spectrum. Topdesign met een aantal bijzondere voorwerpen van onder meer Gerrit Rietveld.

  Deze leuke middag begint om 13:30 uur en eindigt rond 16:30 uur. De entree is slechts € 2,50 (volwassenen € 4,00 ).

 • za
  22
  jul
  2017
  za
  30
  sep
  2017

  't Spectrum

  Ploegstoffen zijn alom bekend. Ook Weverij de Ploeg in Bergeijk geniet de nodige bekendheid. 

  Maar wist u dat hier ook de oorsprong ligt van een aantal wereldberoemde meubelen? Meubelen van Martin Visser, Constant Nieuwenhuijs en zelfs van Gerrit Rietveld? Museum De Acht Zaligheden vertelt samen met Spectrum Design en met een beetje hulp van Rietveld een bijzonder Kempisch verhaal.

  In het hele land wordt volop aandacht besteed aan het ontstaan van De Stijl 100 jaar geleden. Ook in de Brabantse Kempen wordt dit gevierd. Met name Weverij De Ploeg staat volop in de aandacht. Deze monumentale fabriek van Gerrit Rietveld werd afgelopen jaar prachtig gerestaureerd en is opnieuw te bezoeken.
  De Weverij kende echter ook mindere jaren. Zeker in de Tweede Wereldoorlog toen er amper grondstoffen waren om te kunnen weven. Daarom werd er een dochtermaatschappij opgericht die meubelen en allerhande gebruiksvoorwerpen ging produceren. Poppen met kleertjes van Ploegstoffen, lampenkappen, tasjes van geperst papier en nog veel meer. Alle registers werden open getrokken om de werknemers van Weverij De Ploeg aan het werk te kunnen houden en zo te voorkomen dat ze in Duitsland tewerk gesteld werden.
  Na de oorlog ging ’t Spectrum, zoals de meubelfabriek werd genoemd, op deze voet verder en groeide uit tot een serieuze meubelproducent. Zeker met de komst van Martin Visser en in zijn gevolg ontwerpers als Hein Stolle en Constant Nieuwenhuijs groeide ’t Spectrum groter en groter.
  Enkele iconische meubelen werden in deze topjaren ontwikkeld. In de jaren ’70 ging het echter bergafwaarts. Toch wist ’t Spectrum zware tijden te overleven en nu is Spectrum Design opnieuw een bedrijf met internationale allure.
  Vanaf 22 juli t/m 30 september wordt een speciale tentoonstelling aan ’t Spectrum gewijd in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Visser, Nieuwenhuijs, Bataille en Ibens zullen zeker niet ontbreken. Maar ook Gerrit Rietveld draagt zijn steentje bij! Vanaf het begin was hij bij ’t Spectrum betrokken, ontwierp later ook enkele meubels en zelfs nu nog heeft hij een vinger in de pap. Zeker de moeite waard om te komen ontdekken en om van te genieten!

   

 • wo
  02
  aug
  2017

  Stijldag

  Schilderen als Mondriaan, meubels ontwerpen als Rietveld en vooral heel veel plezier met rood, geel en blauw.

  Wij organiseren deze zomervakantie wederom drie speciale kindermiddagen (19 juli, 2 en 16 augustus). Het thema deze zomer is De Stijl.
  Rechte lijnen en primaire kleuren vormen de rode draad. Een eigen Mondriaan schilderen mag dan natuurlijk niet ontbreken en er zullen grimeuses aanwezig zijn om kindergezichten in Stijl te beschilderen. Ook door de meubels van Rietveld laten we ons inspireren. Hout, hamers en spijkers liggen klaar voor alle jonge meubelmakers in de dop om hun eigen ideeën leven in te blazen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagende spellen in primaire kleuren zoals een reuze Twisterspel waarvan je wel eens danig in de knoop zou kunnen raken en een verzameling rechte lijnen die nodig ontward moeten worden.

  Met andere woorden, er is deze zomervakantie weer van alles te beleven voor de kinderen. Woensdagmiddag 19 juli en 2 en 16 augustus zijn ze van harte welkom vanaf 13u30. Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes, iedereen moet mee, want het worden weer drie zalige middagen in de museumtuin!

  Uiteraard zijn de (groot)ouders ook van harte welkom. Voor hen is er een speciale tentoonstelling over ’t Spectrum. Topdesign met een aantal bijzondere voorwerpen van onder meer Gerrit Rietveld.

  Deze leuke middag begint om 13:30 uur en eindigt rond 16:30 uur. De entree is slechts € 2,50 (volwassenen € 4,00 ).

 • zo
  06
  aug
  2017

  Proef de zomer

  De moestuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden staat vol heerlijke, zomerse groenten. Er is van alles te snoepen en te smullen. Daarom wordt er op zondag 6 augustus een speciale vakantie-proefmiddag in het museum georganiseerd. U heeft dan tevens de mogelijkheid om de verrassende tentoonstelling  ’t Spectrum, Van Rietveld tot Wilcke te bekijken.

  We kennen natuurlijk allemaal komkommer, tomaten en rabarber. De mogelijkheden zijn legio, van chutney en taart tot crumble en jam. De vrijwilligers van het museum hebben uitgebreid geëxperimenteerd met deze heerlijke groenten en de resultaten waren onweerstaanbaar. Vandaar deze speciale proeverij.
  Op zondag 6 augustus is iedereen uitgenodigd voor deze vakantie proefmiddag vanaf 14:00 uur. Verschillende versnaperingen zullen klaar staan. Dit alles voor maar zes euro per persoon. Dus poets uw smaakpapillen op en bereid ze voor, want deze middag zullen ze nog lang heugen!

 • wo
  16
  aug
  2017

  Stijldag

  Schilderen als Mondriaan, meubels ontwerpen als Rietveld en vooral heel veel plezier met rood, geel en blauw.

  Wij organiseren deze zomervakantie wederom drie speciale kindermiddagen (19 juli, 2 en 16 augustus). Het thema deze zomer is De Stijl.
  Rechte lijnen en primaire kleuren vormen de rode draad. Een eigen Mondriaan schilderen mag dan natuurlijk niet ontbreken en er zullen grimeuses aanwezig zijn om kindergezichten in Stijl te beschilderen. Ook door de meubels van Rietveld laten we ons inspireren. Hout, hamers en spijkers liggen klaar voor alle jonge meubelmakers in de dop om hun eigen ideeën leven in te blazen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagende spellen in primaire kleuren zoals een reuze Twisterspel waarvan je wel eens danig in de knoop zou kunnen raken en een verzameling rechte lijnen die nodig ontward moeten worden.

  Met andere woorden, er is deze zomervakantie weer van alles te beleven voor de kinderen. Woensdagmiddag 19 juli en 2 en 16 augustus zijn ze van harte welkom vanaf 13u30. Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes, iedereen moet mee, want het worden weer drie zalige middagen in de museumtuin!

  Uiteraard zijn de (groot)ouders ook van harte welkom. Voor hen is er een speciale tentoonstelling over ’t Spectrum. Topdesign met een aantal bijzondere voorwerpen van onder meer Gerrit Rietveld.

  Deze leuke middag begint om 13:30 uur en eindigt rond 16:30 uur. De entree is slechts € 2,50 (volwassenen € 4,00 ).

 • za
  19
  aug
  2017
  di
  31
  okt
  2017

  Beeldentuin

  De geurige kruidentuin van ons museum is wederom verfraaid met prachtige beelden.
  De enthousiaste dames Lieke Bartels - Verberne, Lies de Werdt en Bea Goorman - van Nunen hebben hieraan meegewerkt.
  Kom er ook van genieten ! Dit kan nog t/m eind oktober.

 • zo
  03
  sep
  2017

  Backyard Classics

  De zomer is aan het eind, de dagen worden korter en de de vakantie is alweer bijna vergeten.
  Tijd voor nog een mooi afsluitend feest. Zondag 3 september wordt in onze gezellige museumtuin voor de 9de keer Backyard Classics georganiseerd.
  De muziek is herkenbaar en oorspronkelijk: classicrock, blues, soul, country. Alle optredende bands komen uit de regio, het bewijs dat je voor kwaliteit en originaliteit niet ver hoeft te zoeken.

  Het programma :

  - Toon Muziekgroep
  - Wanted Men
  - Mrs. P. Rules
  - gOn
  - King Gussie
  - Earplugs for sale

  Naast het muzikale vermaak is de boomgaard van ons museum een fijne plaats om op een zondagmiddag te verblijven.
  Er is voldoende te eten en te drinken. Niet alleen de tuin, ook het museum zelf is toegankelijk. De entree is € 5,00 en we beginnen om 15:30 uur.
  Onze speciale tentoonstelling 't Spectrum, van Rietveld tot Wilcke is dan zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

 • zo
  24
  sep
  2017

  Natuurmarkt

  Zondag 24 september staat de jaarlijkse Natuurmarkt van ons museum weer op het programma. Allerhande natuurproducten worden aangeprezen en uiteraard is er ook weer het nodige te proeven uit de museumtuin. Nog wat muzikale ondersteuning en een aantal laagvliegende roofvogels staan garant voor een heerlijk dagje in de mooiste boomgaard van Eersel.

  Vanaf 11.00 uur zal de geur van verse koffie en appelgebak – met appels uit eigen tuin – u tegemoet komen. Een prachtige start om daarna de vele marktkramen te ontdekken. Kaas, wijn, olijfolie en honing, maar ook prachtige creaties van kurk, wol, vilt en nog veel meer. In uw zondagse kleren kunt u ook nog even op de foto met een machtige uil of valk.  Deze roofvogels zullen hun kunsten tonen tijdens enkele spectaculaire demonstraties. Dat geldt overigens ook voor de leden van Krankjorum en Smiep. Gedurende de dag demonstreren zij verschillende malen hun muzikale talenten.

  Proeverij

  Uiteraard wordt er ook gedacht aan de innerlijke mens. De museumbakkers staan klaar om heerlijke broodjes te bakken, er is savooikoolsoep en pompoensoep uit eigen tuin en ook de pannenkoeken met appels en honing zijn sterk aan te bevelen. Nieuw dit jaar is de Uitzonderlijke Herfstproeverij waaraan u deel kunt nemen. Groenten uit de museumtuin vormen de basis voor enkele niet (meer) alledaagse gerechten. Zo kunt u proeven van verschillende groentepasta’s, ‘roze soep’ en moet u ook zelf aan de slag om uw culinaire sensatie te vervolledigen. Neem overigens gerust uw kinderen of kleinkinderen mee. Voor hen is er een speciaal Kabouterpad kriskras door de kruidentuin. De beste speurneuzen worden rijkelijk beloond.

  De Natuurmarkt start zondag 24 september om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Rond de klok van 12.30 en 14.15 zijn de roofvogelshows. De entree is slechts € 4,- en kinderen jonger dan 15 jaar zijn helemaal gratis. Hetzelfde geldt voor onze trouwe donateurs en museumkaarthouders.
  Fietsen mogen voor het museum geplaatst worden en zoekt u nog parkeerplekje? Achter het gemeentehuis is ruimte genoeg. Borden wijzen u de weg naar de prachtige en heerlijke tuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2 te Eersel. Mis het niet!

 • zo
  01
  okt
  2017

  Filmpremière; 't Spectrum, meer dan meubels

  Wat een ongelooflijke impact heeft meubelfabrikant ’t Spectrum de afgelopen decennia gehad in de Brabantse Kempen! De een werkte er zijn hele carrière, de ander kocht er een uniek prototype en een derde spaarde juist jarenlang voor die tijdloze en degelijke meubels. Ook Willeke Poeliejoe en Myrna van Oosterhout raakten geïnspireerd door deze verrassende geschiedenissen. Gewapend met hun camera en een heleboel goede moed gingen zij op zoek naar de verhalen en de mensen erachter. Zondag 1 oktober presenteren zij hun film voor het eerst. Een prachtig slot van de zeer succesvolle tentoonstelling Spectrum Design: van Rietveld tot Wilcke.
  In het voorjaar van 2017 deed Kempenmuseum De Acht Zaligheden een oproep: ‘Wij zijn op zoek naar meubels uit de beginperiode van ’t Spectrum voor een tentoonstelling over deze onderneming die voortkomt uit Weverij De Ploeg.’ De reacties waren overweldigend. Niet alleen talloze meubels werden ter bruikleen aangeboden bij het museum, ook ontelbare persoonlijke verhalen werden naar het museum gestuurd, gemaild of werden persoonlijk en tot in detail overgebracht. Hieruit bleek de enorme impact die ’t Spectrum de afgelopen zeventig jaar heeft gehad op de levens van vele verschillende Kempenaren.
  Willeke Poeliejoe is een van hen. Zij kwam naar het museum met een prachtig krukje uit de beginperiode van ’t Spectrum. De verhalen van haar oma over Martin Visser en haar werkzaamheden bij ’t Spectrum waren echter zeker zo mooi. Zo ontstond het idee voor een film. Samen met Myrna ging Willeke aan de slag. Ze snuisterden door oud beeldmateriaal en lokten diverse ‘getuigen’ naar het museum voor een interview.
  Het resultaat? Een grote verrassing! Zondag 1 oktober bent u vanaf 14.00 uur van harte welkom in Kempenmuseum De Acht Zaligheden om het resultaat te bewonderen. Tevens de allerlaatste kans in het allerlaatste weekend om de prachtige tentoonstelling over ’t Spectrum te bekijken! Spijtig genoeg vertrekken Rietveld, Visser, Nieuwenhuijs en zelfs Wilcke om ergens anders vast en zeker weer te stralen!

 • zo
  08
  okt
  2017
  di
  05
  dec
  2017

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Zondag 8 oktober opent er een nieuwe tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Deze keer over ‘baronnen’ met kastelen, Kempische valkeniers en stiekeme stropers. Oftewel een tentoonstelling over eeuwenlang jagen in de Kempen. 

  Van oudsher hoort de jacht bij ons. Jaagde de prehistorische mens puur om te overleven, in latere tijden eigenen vorsten en edelen zich het alleenrecht toe om te jagen. In de middeleeuwen moeten ze dat recht ook geven aan de rijke burgerij van de opkomende steden. De gewone man mocht dan wel niet meer jagen, strópen deed hij des te meer. Levensnoodzaak uit pure armoe.

  De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat aspecten zien van stroperij èn van de jacht. Allereerst het jagen met de valk. Bijna twee eeuwen geleden – ruwweg tussen 1650 en 1850 – waren in de Kempen valkeniers actief. In Valkenswaard vooral, maar Eersel had er ook. De uitgestrekte heidevelden leenden zich uitstekend voor het africhten van deze vogels. Door samenwerking met het Valkerijmuseum in Valkenswaard zijn er afbeeldingen en een aantal interessante voorwerpen te zien die met deze vorm van jagen te maken hebben.

  In het midden van de 19de eeuw ontdekken rijke bankiers en vooraanstaande burgers de Kempen als een ideaal jachtgebied. Ze pachten duizenden hectaren van de kleine boeren en laten er zelfs echte jachthuizen bouwen: in Duizel en in de buurt van Postel. Beide zijn helaas verdwenen, maar het museum is erin geslaagd heel wat wetenswaardigs naar voren te halen. Vooral van het omstreeks 1965 verdwenen “kasteeltje van Duizel” en zijn laatste eigenaar, baron Cartier de Marchienne is veel te zien in foto’s en documenten. Zeker oudere Eerselnaren zullen zich dit kasteeltje nog goed kunnen herinneren.

  De stroperij krijgt aandacht in klemmen en strikken van allerlei slag. Deze komen veelal uit eigen bezit van het museum. Zelfs processen-verbaal uit de oude tijd liggen er. Je kunt ze lezen en misschien ontdek je nog een voorouder? Met opgezette dieren is er ook voor kinderen iets te zien.

  De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden is op vanaf zondag 8 oktober tot en met 28 januari te bezichtigen.

  Ook zijn er allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

 • wo
  18
  okt
  2017

  Jagersdag

  Aankomende herfstvakantie bruist het Kempenmuseum weer van de activiteit. Zoals jullie ondertussen wel gewend zijn wordt er ook weer een speciale middag voor kinderen georganiseerd. Woensdag 18 oktober staat helemaal in het teken van jagen in de Kempen!

  Vroeger waren het de beroemde Kempische valkeniers en later de Belgische ‘baronnen’ die in de Kempen op allerlei wild jaagden. Nu zijn jullie aan de beurt. Kunnen jullie op een jachthoorn blazen? Weten jullie alle sporen van de dieren te raden? En kunnen jullie een wildzwijn vangen met een speer? Er is van alles te doen in het museum, maar pas op! Er loopt ook een boswachter rond die op vossenstaartjes jaagt. Blijf wel uit de klauwen van deze gemene groene meneer. Spannend!

  Trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten. De dapperen onder jullie kunnen woensdag 18 oktober ook nog een echt Jagersdiploma in de wacht slepen!

 • zo
  19
  nov
  2017
  zo
  31
  dec
  2017

  Wij zijn op zoek naar Kunst

  In menig Kempische huiskamer is wel enige vorm van kunst terug te vinden. En dan bedoelen we niet uw vakantiefoto's of de prachtige knutselwerken van uw (klein)kinderen. Nee, echte kunst. Kunst van professionele kunstenaars, kunst met een grote K. Een enkeling heeft deze wel eens gezien bij de buren toen hij of zij daar uitgenodigd werd voor de koffie. Meestal blijven deze beroemde kunstwerken echter aan het oog onttrokken. Daar wil Kempenmuseum De Acht Zaligheden graag verandering in brengen.

  Daarom stellen wij een wel zeer ondeugende vraag: Mogen wij alstublieft uw mooie kunstwerk, voor maar heel even, lenen en tonen in ons mooie museum? Zo kunnen we er allemaal even naar kijken en zuchten van verwondering en verbazing om vervolgens verrukt, vrolijk en geïnspireerd huiswaarts keren, wetende dat er zoveel mooie Kunst een thuis heeft in de Kempen.
  Vrijwilligers van het museum stonden, enthousiast als ze zijn, al in rijen voor de deur met hun kunstwerken onder de arm. Echte Kunst zat hier natuurlijk niet bij, die hangt veilig bij u thuis. En daarom hebben we uw hulp nodig! We zijn opzoek naar Kunst van gekende kunstenaars en kunstbezitters die dit willen delen met hun mede-Kempenaren. Hieruit maakt een jury een selectie voor de tentoonstelling in het museum tijdens de Nationale Museumweek in april 2018. Het thema van deze museumweek is ons Echte Goud.
  Wilt u uw ‘Goud’, uw kunst met een grote K, met ons allen delen, neem dan contact op met het museum. Telefonisch of per mail: 0497-515649 of kunst@kempenmuseum.nl. Uiteraard draagt het museum zorg voor de verzekering en bescherming van uw kunstwerk en persoonlijke gegevens.

  Hopelijk krijgen we veel reacties voor een adembenemende tentoonstelling!

 • zo
  17
  dec
  2017

  Christmas Happenings

  Kerst staat weer voor de deur. Kerstbomen moeten versierd worden, kerstdiners uitgedacht en kerstverhalen opgezocht. Kempenmuseum De Acht Zaligheden doet vast een voorzetje met Christmas Happenings op zondag 17 december.

  Met een waterballonnetje, olijfzeep en een beetje wol maakt u in een vloek en zucht een prachtige, unieke kerstbal. Tenminste … met enige oefening tijdens een heuse workshop, anders blijft u misschien steken in het vloeken en zuchten wat op zich weer minder geschikt is voor de kerstperiode.
  Ondertussen kunt u genieten van een kerstproeverij. Als u nog inspiratie nodig heeft voor het kerstdiner of simpelweg culinaire behoeftes voelt, bent u de 17e op de juiste plek in het museum. Zes verschillende proeverijen staan op u te wachten waaronder de eerder aangekondigde fruitcake. Tot slot wordt u ook nog voorzien van enkele kerstgedichten en –verhalen. Kunt u bij de kerstboom nog eens flink uitpakken met een literair Kempisch hoogtepunt…
  Laat u verleiden en inspireren, zondag 17 december vanaf 13u00. Workshoppen, proeven en luisteren voor slechts € 6 ,- en dat is inclusief materiaal en heerlijkheden!

 • zo
  24
  dec
  2017
  zo
  28
  jan
  2018

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Onze huidige tentoonstelling staat helemaal in het teken van Jagen in de Kempen!

  Vroeger waren het de beroemde Kempische valkeniers en later de Belgische ‘baronnen’ die in de Kempen op allerlei wild jaagden. Nu zijn jullie aan de beurt.
  Speciaal voor de kinderen is er in de kerstvakantie een leuke activiteit. Er zijn namelijk allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

[responsive-slider id=4935]