Vanwege het 40 jarig jubileum van Kempenmuseum De Acht Zaligheden, worden er enkele activiteiten georganiseerd. Diverse activiteiten zijn dit jaar succesvol geweest en op het einde van het feestjaar staan er nog 3 activiteiten voor de deur. Sint Maartensoptocht , schon portretten en de Kerstmarkt.

Op 11 november wordt Sint Maarten gevierd. In Nederland en Vlaanderen, als ook in diverse andere landen wordt dit gevierd met een lampionnenoptocht voor kinderen. Vroeger ook hier in onze Kempen en zelfs in enkele Kempische dorpen wordt deze lampionnenoptocht momenteel nog gehouden.
Voorop Sint Martinus op zijn paard met de bedelaar en tamboer. De legende vertelt het verhaal van de Romeinse soldaat Maarten, die op zijn paard naar Gallië trok en onderweg bij de stadspoorten van de Franse stad Amiëns aankwam en daar een bedelaar aantrof. Hij kreeg medelijden met de bedelaar, die ondanks de koude nauwelijks gekleed was en hij schonk hem de helft van zijn mantel door deze met zijn zwaard te halveren. Deze legende wordt vaak als voorbeeld genomen waar het gaat om delen met elkaar.
Zo willen we op zondagmiddag 10 november, daags voor de feestdag van Sint Maarten, een Sint Maartensoptocht organiseren. De kinderen zijn om 16.30 uur welkom op het museum om samen met de vrijwilligers een lampion te maken. Het is de bedoeling dat de kinderen een lege melk, vla of yoghurt pak meenemen. Mag ook een doosje zijn met deksel. Op het museum wordt het pak, of doosje, omgetoverd tot een lampion. Het museum zorgt voor een lampje, stok en materialen voor de lampion en onder het knutselen staat er voor de kinderen een glas ranja klaar.
Hierna trekken we in optocht met Sint Martinus op het paard, de bedelaar, tamboer en de kinderen met de lampions door het dorp naar de kerk. Daar zal het verhaal verteld worden van Sint Maarten en krijgen de kinderen een beker warme chocomel met koek.
Doe ook mee! de Kosten zijn slechts € 1 per kind.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.