WINNAAR BRONZEN MEDAILLE MUSEUMKWARTIERAWARDS.NL 2018

De afgelopen maanden kon er op de website van het Museumkwartier gestemd worden op het beste museum van Nederland. Meer dan 1000 musea waren in de race voor deze gewilde publieksprijs. Kempenmuseum De Acht Zaligheden sleepte de bronzen medaille in de wacht en liet daarmee enkele gerenommeerde musea zoals het Gemeentemuseum in Den Haag achter zich!
Groot feest dus op dinsdagochtend 16 januari in het museum. De prijs werd uitgereikt door Hubmedia onder het toeziend oog van het volledige college van B & W van Eersel. Naast de oorkonde won het museum ook een mooi bedrag om te besteden aan een mediacampagne.
De reacties op de website van Museumkwartier waren niet alleen zeer talrijk maar ook zeer lovend. Vooral de gastvrijheid, de prachtig onderhouden tuin en de vele activiteiten voor jong en oud werden geroemd. Een groot compliment voor de vele vrijwilligers die het museum draaiende houden en uiteraard ook een stevige motivatie om het mooie museum in stand te houden. Waarnemend burgemeester Joseph Vos wist dit prachtig onder woorden te brengen in zijn toespraak voor de aanwezige vrijwilligers.
Vanzelfsprekend was deze prijs niet mogelijk zonder de vele positieve reacties van het publiek. Alle medewerkers en vrijwilligers zijn daar dan ook zeer erkentelijk voor.
En omdat het feest is, trakteert het museum alle bezoekers in de maand februari op een kopje koffie met iets lekkers, kunt u meteen genieten van de creativiteit van enkele leerlingen van het Rythoviuscollege!

HISTORIE

Het pand, waarin het Kempenmuseum thans is gevestigd, dateert van ca. 1890. In 1910 werd de boerderij door blikseminslag verwoest. Op de fundamenten is een nieuwe Kempische langgevelboerderij gebouwd. Tot 1974 is hier het boerenbedrijf daadwerkelijk uitgeoefend. Op 9 april  1979 werd de Stichting Museum De Acht Zaligheden opgericht. Dit maakte het mogelijk om de collectie, verzameld door Piet Kwinten, onder te brengen in de boerderij aan de Kapelweg. Op 19 april 1980 vindt de verhuizing plaats. Uiteraard op traditioneel Kempische wijze. In verschillende fases is het pand uitgebreid en vernieuwd tot wat het nu is. In 2005 is er een verbinding gemaakt tussen de boerderij en de vroegere varkensstal, die tegenwoordig dienst doet als ontvangstruimte en koffieschop. In 2010 is op het terrein een nieuw gebouw gerealiseerd, met daaronder een depot, dat voldoet aan alle eisen van conservering die een museumcollectie nodig heeft. In 2013 – 2014 is de boerderij zelf gerestaureerd en vernieuwd. Dit biedt de mogelijkheid om de tentoonstellingsruimte van het museum verder uit te breiden, door ook de bovenverdieping toegankelijk te maken voor het publiek. Vanaf 21 juni 2014 is op de bovenverdieping, prima bereikbaar met trap en lift, in beeld en geluid een overzicht te zien en te beleven van de agrarische ontwikkeling van de Kempen van 1900 – 1960, met objecten voornamelijk uit de eigen, rijke collectie van het museum.
Voor een impressie van de verbouwing klik hier.

BETROKKENHEID

Ons museum wil midden in de Kempen staan. Niet alleen werken we daarom met vele vrijwilligers, ook bieden we bedrijven, clubs, verenigingen en individuen de mogelijkheid om een tentoonstelling te organiseren. Staat uw bedrijf of vereniging aan de vooravond van een jubileum? Of kent uw bedrijf of vereniging een boeiende bestaan- of ontwikkelingsgeschiedenis. Heeft u zelf een (historisch) onderzoek gepleegd? Heeft u zelf een interessante verzameling? Maakt u zelf werken die meer mensen zouden moeten zien?

Neemt u dan vooral contact op met ons museum. Wij gaan graag het gesprek aan wat er mogelijk is. Er zal bekeken worden of er voldoende relatie is met de Kempen en/of het museum en/of het onderwerp voldoende bij ons museum en haar bezoekers past. Een hier bedoelde tentoonstelling duurt tussen de vier en acht weken en wordt gehouden in de koeienstal. Natuurlijk staan medewerkers en vrijwilligers klaar om de tentoonstellingen in goede banen te leiden, maar eigen betrokkenheid en initiatief worden zeer gewaardeerd. De precieze invulling en uitvoering, of wie doet wat, vindt in goed overleg plaats.

Heeft u misschien nog mooie objecten die u graag aan ons museum zou willen aanbieden? Wij zouden het op prijs stellen als u eerst contact opneemt met onze conservator Sies Vonk. Hij is aanwezig op maandag, woensdag, donderdag en op vrijdag en bereikbaar op het telefoonnummer 0497-515649.

GEBOUWEN EN TUIN
  • In de monumentale boerderij: d’n Herd, de opkammer en de goei kammer
  • Buitenschuur
  • Speulhuis
  • Koffieschop
  • Winkeltje
  • Kantoor en balie
  • Kruidentuin
  • Moestuin
  • Bloemenhof
 • Boomgaard
TROUWLOCATIE

Ons Museum is een unieke trouwlocatie in Eersel. U heeft de mogelijkheid om o.a. te trouwen in “den Herd” of in “d’n Bogerd”. Ook bieden wij de mogelijkheid voor het maken van uw fotoreportage. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Dan kijken wij samen met u wat het museum voor u kan betekenen op deze mooie dag.

MUSEUMPENNING

Op 10 januari 2011 nam Kempenmuseum De Acht Zaligheden (gevestigd in Eersel) de Museumpenning Noord-Brabant in ontvangst. Ons Kempenmuseum ontving deze prijs van de provincie Noord Brabant, omdat ze met een beperkt aantal medewerkers een kwalitatief goed museum weet te beheren, een breed draagvlak heeft in de lokale gemeenschap en er daarnaast in slaagt een belangwekkend aantal bezoekers te genereren. Dit alles is mogelijk dankzij een groot netwerk trouwe vrijwilligers.