Agenda

 • zo
  17
  dec
  2017

  Kerstmiddag met proeverij

  Gezellige Kerstmiddag met heerlijke proeverij.
  Op zondag 17 december is iedereen uitgenodigd voor een gezellige middag geheel in Kerstsfeer. O.a.
  Kerstverhalen, Kerstballen en een heerlijke KerstProeverij. Zes verschillende versnaperingen zullen klaar staan. Wat dacht u van broodpudding, uientaart en wortel/gembersoep?
  Als dat niet de ideale ingrediënten zijn voor een heerlijke Kerstmiddag? Dus poets uw smaakpapillen en bereid ze voor, want deze middag zullen ze nog lang heugen! We beginnen om 13:00 uur tot 17:00 uur.

  meer
 • zo
  19
  nov
  2017
  zo
  31
  dec
  2017

  Wij zijn op zoek naar Kunst

  KUNST van bij de buren

  In menig Kempische huiskamer is wel enige vorm van kunst terug te vinden. En dan bedoelen we niet uw vakantiefoto's of de prachtige knutselwerken van uw (klein)kinderen. Nee, echte kunst. Kunst van professionele kunstenaars, kunst met een grote K. Een enkeling heeft deze wel eens gezien bij de buren toen hij of zij daar uitgenodigd werd voor de koffie. Meestal blijven deze beroemde kunstwerken echter aan het oog onttrokken. Daar wil Kempenmuseum De Acht Zaligheden graag verandering in brengen.
  Daarom stellen wij een wel zeer ondeugende vraag: Mogen wij alstublieft uw mooie kunstwerk, voor maar heel even, lenen en tonen in ons mooie museum? Zo kunnen we er allemaal even naar kijken en zuchten van verwondering en verbazing om vervolgens verrukt, vrolijk en geïnspireerd huiswaarts keren, wetende dat er zoveel mooie Kunst een thuis heeft in de Kempen.
  Vrijwilligers van het museum stonden, enthousiast als ze zijn, al in rijen voor de deur met hun kunstwerken onder de arm. Echte Kunst zat hier natuurlijk niet bij, die hangt veilig bij u thuis. En daarom hebben we uw hulp nodig! We zijn opzoek naar Kunst van gekende kunstenaars en kunstbezitters die dit willen delen met hun mede-Kempenaren. Hieruit maakt een jury een selectie voor de tentoonstelling in het museum tijdens de Nationale Museumweek in april 2018. Het thema van deze museumweek is ons Echte Goud.
  Wilt u uw ‘Goud’, uw kunst met een grote K, met ons allen delen, neem dan contact op met het museum. Telefonisch of per mail: 0497-515649 of kunst@kempenmuseum.nl. Uiteraard draagt het museum zorg voor de verzekering en bescherming van uw kunstwerk en persoonlijke gegevens.

  Hopelijk krijgen we veel reacties voor een adembenemende tentoonstelling!

  meer
 • zo
  08
  okt
  2017
  zo
  28
  jan
  2018

  Jagen in de Kempen en Vossenjacht

  Zondag 8 oktober opent er een nieuwe tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Deze keer over ‘baronnen’ met kastelen, Kempische valkeniers en stiekeme stropers. Oftewel een tentoonstelling over eeuwenlang jagen in de Kempen. 

  Van oudsher hoort de jacht bij ons. Jaagde de prehistorische mens puur om te overleven, in latere tijden eigenen vorsten en edelen zich het alleenrecht toe om te jagen. In de middeleeuwen moeten ze dat recht ook geven aan de rijke burgerij van de opkomende steden. De gewone man mocht dan wel niet meer jagen, strópen deed hij des te meer. Levensnoodzaak uit pure armoe.

  De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat aspecten zien van stroperij èn van de jacht. Allereerst het jagen met de valk. Bijna twee eeuwen geleden – ruwweg tussen 1650 en 1850 – waren in de Kempen valkeniers actief. In Valkenswaard vooral, maar Eersel had er ook. De uitgestrekte heidevelden leenden zich uitstekend voor het africhten van deze vogels. Door samenwerking met het Valkerijmuseum in Valkenswaard zijn er afbeeldingen en een aantal interessante voorwerpen te zien die met deze vorm van jagen te maken hebben.

  In het midden van de 19de eeuw ontdekken rijke bankiers en vooraanstaande burgers de Kempen als een ideaal jachtgebied. Ze pachten duizenden hectaren van de kleine boeren en laten er zelfs echte jachthuizen bouwen: in Duizel en in de buurt van Postel. Beide zijn helaas verdwenen, maar het museum is erin geslaagd heel wat wetenswaardigs naar voren te halen. Vooral van het omstreeks 1965 verdwenen “kasteeltje van Duizel” en zijn laatste eigenaar, baron Cartier de Marchienne is veel te zien in foto’s en documenten. Zeker oudere Eerselnaren zullen zich dit kasteeltje nog goed kunnen herinneren.

  De stroperij krijgt aandacht in klemmen en strikken van allerlei slag. Deze komen veelal uit eigen bezit van het museum. Zelfs processen-verbaal uit de oude tijd liggen er. Je kunt ze lezen en misschien ontdek je nog een voorouder? Met opgezette dieren is er ook voor kinderen iets te zien.

  De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden is op vanaf zondag 8 oktober tot en met 28 januari te bezichtigen.

  Ook zijn er allerlei vossenstaarten gesignaleerd in het museum. We hebben jullie hulp heel hard nodig om ze op te sporen. Anders beginnen ze misschien aan onze mooie kunstwerken te knabbelen.
  Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen vangen we al die pluizige vossenstaarten.

  meer