• zo
  07
  apr
  2019
  zo
  25
  aug
  2019

  Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad

  Het Kempenmuseum bestaat 40 jaar en viert dit met speciale activiteiten door het jaar heen èn met een bijzondere tentoonstelling: “Van gesponnen draad tot eigentijds gewaad”.

  In voorbije jaren heeft het Kempenmuseum door zijn vele interessante exposities ruime bekendheid gekregen. Hier, maar ook landelijk. Leidraad is steeds: laten zien, dat er een doorlopende lijn is van verleden naar heden. Die lijn koesteren we en is zichtbaar in veel exposities. Ze blijkt nu in de naam van de nieuwe tentoonstelling “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad”. Na het drukbezochte “Hertogdom Brabant in Kaart en Prent” zal ook deze komende tentoonstelling zeker weer veel aandacht krijgen. In het héle jubileumjaar 2019 zullen er trouwens tal van bijzondere activiteiten zijn.
  “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad” laat zien hoe de arme huisnijverheid van het weven zich ontwikkeld heeft. Begonnen met praktische, huishoudelijke toepassingen ontstonden in koude, lange winteravonden ook fraaie handwerken. Het onderwijs van zo’n 100 jaar geleden speelde erop in met het aanleren van vaardigheden om meisjes linnengoed en eigen garderobe te laten naaien. Als ze gingen trouwen konden ze zo een goedgevulde linnenkast inbrengen.
  De nieuwste technische ontwikkelingen sturen niet alleen moderne naaimachines en 3D-printers aan, maar inspireren ook moderne ‘designers’. Agnes van Dijk is zo’n ontwerper. Van haar zijn een aantal heel bijzondere creaties aanwezig. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur die met wondermooie vormen altijd weer indrukwekkend is.
  Agnes woont en werkt in Eindhoven. Na opleiding in personeels- en maatschappelijk werk volgde ze rond haar veertigste – naast werk en gezin – de Kunstacademie. In 2007 ging ze zich volledig aan de kunst wijden, ontwikkelde zich en startte met ModeKunstFashionArt, een eigen onderneming voor het ontwerpen van kunstzinnige creaties. Met haar creatieve vermogen, fantasie en technische vaardigheden “vertaalt” ze ideeën, die ogenschijnlijk onmogelijk lijken voor o.m. diverse grote producties. Ze werkte mee aan de Dutch Design Week en was enkele jaar hoofd Kostuumontwerp van Lichtstad Revue Theater.
  Een bijzondere expositie in een bijzonder jaar: een overzicht van mooie objecten uit de eigen collectie van het 40-jarige Kempenmuseum, samen met bijzondere hedendaagse creaties.

  Klik hier voor een impressie.

 • ma
  08
  jul
  2019
  do
  29
  aug
  2019

  Beeldentuin Ann

  Ann Dierckx maakt beelden in klei die in brons of marmerhars worden gegoten, waarbij ze het gietproces nauwgezet volgt. Bij haar werk staan emoties en gezichtsexpressies centraal, ze verbeeldt ze op een krachtige manier met veel aandacht voor detail. Een momentopname als het ware, van een bepaald gevoel of beleving in een mensenleven. Het maakt iets los bij de toeschouwer en er ontstaat een soort interactie en daar is het Ann precies om te doen. De werken krijgen zelden een specifieke titel mee omdat ze dat als een beperking ervaart. Het is verrassend hoe verschillend toeschouwers soms reageren, dat zegt niet enkel iets over de beelden maar ook over de kijker zelf. “Ieder kan en mag de beelden zelf interpreteren met zijn eigen bagage, ervaringen en gemoedstoestand van dat moment.

 • wo
  24
  jul
  2019

  Kinderdagen "Spelen en Doen"

  Schatgraven, zingende knoop …… en nog veel meer

  Tijdens de zomervakantie bruist Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer van de activiteiten!
  Zoals jullie inmiddels gewend zijn, worden er weer speciale middagen voor kinderen georganiseerd.
  Woensdag 10 juli was de aftrap en met 55 deelnemende kinderen een groot succes! Heb je deze gezellige dag gemist? Op woensdag 24 juli en woensdag 7 augustus kun je ook nog komen "Spelen en Doen “.
  Kun jij hinkelen met brits? Misschien ben jij wel de snelste bij het kloslopen ? Kun jij knopen laten zingen? Kom het ook proberen en natuurlijk gaan we ook knutselen, dit keer met hout en stenen.
  Na zoveel inspanning heb je vast wel trek in …. Poeliepek!! Aan het eind van de middag ga je zeker voldaan weer naar huis met een kei gaaf diploma op zak.
  Dus neem je vrienden, broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, ooms, tantes en (groot)ouders mee naar het gezellige museum en je vakantie kan niet meer stuk. We starten om 13:30 uur en gaan rond 16:30 weer huiswaarts. Voor zowel kinderen als begeleiders is de entrée slechts € 2,00 p.p. Museumjaarkaart is geldig.

 • zo
  28
  jul
  2019

  Smullen uit de Museum(moes)tuin

  Vanaf 13:30 uur staan onze vrijwilligsters weer klaar met overheerlijke hapjes. Zij hebben hun creatieve geest losgelaten in de museum moestuin met een overweldigend resultaat. Voor slechts € 2,00 kunt u komen smullen.

 • za
  31
  aug
  2019
  zo
  08
  dec
  2019

  Jaren die we niet vergeten.....

  Met deze titel is van 31 augustus tot en met 8 december in het Kempenmuseum een bijzondere tentoonstelling te zien. Het zou voor heel Nederland nog ruim een half jaar duren voor de oorlog eindigde, maar Brabant was vrij. Dat wordt gevierd!
  ‘Brabant Remembers’ is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurt dat op 19 september met een manifestatie op de Markt. Voorafgaand daaraan presenteert het Kempenmuseum al de expositie “Jaren die we niet vergeten . . . “.
  De invasie in Normandië op 6 juni 1944 was natuurlijk dé gebeurtenis die toen de gemoederen bezig hield: wanneer zullen ze hier zijn? Het nieuws van luchtlandingen bij Arnhem, maar massaal ook in Brabant (St-Oedenrode/Son) verspreidde zich razendsnel, net als de bevrijding van Valkenswaard en daags erna, ook die van Eindhoven. Toch was het helemaal niet vanzelfsprekend, dat het in Eersel al op 19 september zo ver was. Toeval bepaalt soms wat er gebeurt en dat was voor de bevrijding van Eersel ook zo. Hoe dan? Onder andere dat wordt duidelijk in de presentatie van het Kempenmuseum. Maar ook is er informatie over schaarste en distributie, over onderduik en verzet en vliegtuigcrashes. En natuurlijk ook over de gebroeders Hoeks. In letterlijk de allerlaatste weken voor de bevrijding gaven zij hun leven door moedig en standvastig te zijn en zo levens te redden.
  De tentoonstelling laat een ruime keus aan gebruiksvoorwerpen en militaire objecten zien, die deze jaren weergeven. Inderdaad: Jaren die we niet mógen vergeten!