• za
  06
  apr
  2019
  ma
  22
  apr
  2019

  Rembrandts in het Kempenmuseum

  Heeft u ook gehoord dat de oproep van het Rijksmuseum, om mee te doen aan de expositie ‘Lang Leve Rembrandt’, ca. 9.000 inzendingen heeft opgeleverd? Ook Kempenmuseum De Acht Zaligheden heeft een oproep gedaan om de Kempische Rembrandts alvast in de schijnwerpers te zetten met een speciale tentoonstelling tijdens de Nationale Museumweek.

  U heeft het vast al meegekregen 2019 staat helemaal in het teken van Rembrandt. Televisieprogramma’s en speciale tentoonstellingen, maar ook de mogelijkheid om uw eigen werk in het Rijksmuseum te laten schitteren. Ons nationale museum nodigt alle kunstenaars, van amateurs tot professionals, uit om zich in te schrijven voor deze tentoonstelling. De prachtige kunstwerken van Rembrandt zijn hiervoor de inspiratiebron. Het kan vervolgens van alles zijn: een moderne versie van een van zijn werken of een ‘echo’ van Rembrandts kunst zoals zijn kleurengebruik, gevoel voor dramatiek en lichtwerking.

  De Kempische aanmeldingen waren overweldigend. Door een deskundige jury is een keuze gemaakt van ruim 40 inzendingen, als voorproefje voor de grote tentoonstelling in het Rijksmuseum.
  De kunstwerken zijn van 6 t/m 22 april te bewonderen in het Kempenmuseum.

   

 • zo
  07
  apr
  2019
  zo
  25
  aug
  2019

  Van gesponnen draad...

  Het Kempenmuseum bestaat 40 jaar en viert dit met speciale activiteiten door het jaar heen èn met een bijzondere tentoonstelling: “Van gesponnen draad tot eigentijds gewaad”.

  In voorbije jaren heeft het Kempenmuseum door zijn vele interessante exposities ruime bekendheid gekregen. Hier, maar ook landelijk. Leidraad is steeds: laten zien, dat er een doorlopende lijn is van verleden naar heden. Die lijn koesteren we en is zichtbaar in veel exposities. Ze blijkt nu in de naam van de nieuwe tentoonstelling “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad”. Na het drukbezochte “Hertogdom Brabant in Kaart en Prent” zal ook deze komende tentoonstelling zeker weer veel aandacht krijgen. In het héle jubileumjaar 2019 zullen er trouwens tal van bijzondere activiteiten zijn.
  “Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad” laat zien hoe de arme huisnijverheid van het weven zich ontwikkeld heeft. Begonnen met praktische, huishoudelijke toepassingen ontstonden in koude, lange winteravonden ook fraaie handwerken. Het onderwijs van zo’n 100 jaar geleden speelde erop in met het aanleren van vaardigheden om meisjes linnengoed en eigen garderobe te laten naaien. Als ze gingen trouwen konden ze zo een goedgevulde linnenkast inbrengen.
  De nieuwste technische ontwikkelingen sturen niet alleen moderne naaimachines en 3D-printers aan, maar inspireren ook moderne ‘designers’. Agnes van Dijk is zo’n ontwerper. Van haar zijn een aantal heel bijzondere creaties aanwezig. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur die met wondermooie vormen altijd weer indrukwekkend is.
  Agnes woont en werkt in Eindhoven. Na opleiding in personeels- en maatschappelijk werk volgde ze rond haar veertigste – naast werk en gezin – de Kunstacademie. In 2007 ging ze zich volledig aan de kunst wijden, ontwikkelde zich en startte met ModeKunstFashionArt, een eigen onderneming voor het ontwerpen van kunstzinnige creaties. Met haar creatieve vermogen, fantasie en technische vaardigheden “vertaalt” ze ideeën, die ogenschijnlijk onmogelijk lijken voor o.m. diverse grote producties. Ze werkte mee aan de Dutch Design Week en was enkele jaar hoofd Kostuumontwerp van Lichtstad Revue Theater.
  Een bijzondere expositie in een bijzonder jaar: een overzicht van mooie objecten uit de eigen collectie van het 40-jarige Kempenmuseum, samen met bijzondere hedendaagse creaties.

 • za
  11
  mei
  2019

  Kunst en Curiosa

  Altijd al willen weten wat het verhaal achter het schilderij van oma, wat al jaren op zolder ligt, is? Of de juwelencollectie van een oudtante: verkopen of bewaren? De antwoorden op deze vragen kunt u binnenkort krijgen bij de taxateurs op 11 mei van 13.00 tot 17.00 uur in Eersel.
  Initiatiefnemer Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen, heeft KBO Eersel in de hand genomen, om het evenement mee te organiseren. Een leuke locatie hiervoor is het Kempenmuseum geworden.
  Tijdens het Kunst & Curiosa evenement taxeren taxateurs Paul Dumay, eigenaar van kunsthandel Art Dumay, Paul Willems en Karel Greven uw meegenomen kunst- en antiek objecten, waaronder schilderijen en tekeningen, maar ook in boeken, juwelen, porselein en ander kleingoed.
  Maar hoe verloopt zo’n dag nou eigenlijk?
  - De voorbereiding begint bij u thuis, want wat neemt u mee? U mag 3 objecten meenemen om te laten taxeren.
  - Bij binnenkomst krijgt u een nummer, wat wordt afgeroepen door de taxateur wanneer u aan de beurt bent.
  - Dan is het zover, u mag aanschuiven. De taxateurs letten op allerlei details en zij kunnen u meer vertellen over de herkomst, geschiedenis en de waarde van het werk.

  Zijn er ook kosten aan verbonden? Jazeker, slechts € 1,00 per persoon.
  Bovendien is het een jubileumjaar voor het Kempenmuseum, daarom heeft het ook een feestelijk tintje. Komt u met kinderen? Dan zijn er genoeg leuke dingen buiten te doen voor hen.
  Alleen als u ook nog binnen in het museum wilt, dan wordt er wel meer entree geheven.
  Op zaterdag 11 mei beginnen we om 13.00 uur tot 17.00. U kunt zich aanmelden via www.artdumay.art