Agenda

 • zo
  24
  sep
  2017

  Zalig Food Festival

  Zondag 24 september 2017 organiseert Kempenmuseum De Acht Zaligheden opnieuw haar jaarlijkse #Natuurmarkt. Dit jaar niet meer de Natuurmarkt maar het Zalig Food Festival. In 2016 hebben we een eerste stap gemaakt in de richting van een Food festival.

  De ‘vergeten’ groeten uit de museummoestuin stonden hierbij centraal. Ook waren er al enkele deelnemers die hun producten ‘live’ verkochten om te proeven. Dat willen we dit jaar verder uitbreiden met meer bijzondere regionale producten. Een generale repetitie voor 2018 als Noord Brabant de “Europese Regio van Gastronomie” is.

  Hopelijk wilt u samen met ons dit jaar het Zalig Food Festival al op de kaart zetten. Een heerlijke zondag in de mooiste museumtuin van de Kempen. Waar Food hand in hand gaat met kunst, cultuur en natuur. Het museum voegt er nog wat muzikaal vermaak aan toe en zorgt voor de koffie en thee en waar nodig voor een marktkraam. Heeft u ook iets aan te bieden wat bij dit festival zou passen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info. U kunt even bellen (0497-515649) of een mailtje sturen  evenementen@achtzaligheden.nl
  meer
 • za
  19
  aug
  2017
  di
  31
  okt
  2017

  Beeldentuin

  De geurige kruidentuin van ons museum is wederom verfraaid met prachtige beelden. De enthousiaste dames Lieke Bartels - Verberne, Lies de Werdt en Bea Goorman - van Nunen hebben hieraan meegewerkt. Kom er ook van genieten !

  meer
 • za
  22
  jul
  2017
  za
  30
  sep
  2017

  't Spectrum

  Ploegstoffen zijn alom bekend. Ook Weverij de Ploeg in Bergeijk geniet de nodige bekendheid. 

  Maar wist u dat hier ook de oorsprong ligt van een aantal wereldberoemde meubelen? Meubelen van Martin Visser, Constant Nieuwenhuijs en zelfs van Gerrit Rietveld? Museum De Acht Zaligheden vertelt samen met Spectrum Design en met een beetje hulp van Rietveld een bijzonder Kempisch verhaal.

  In het hele land wordt volop aandacht besteed aan het ontstaan van De Stijl 100 jaar geleden. Ook in de Brabantse Kempen wordt dit gevierd. Met name Weverij De Ploeg staat volop in de aandacht. Deze monumentale fabriek van Gerrit Rietveld werd afgelopen jaar prachtig gerestaureerd en is opnieuw te bezoeken.
  De Weverij kende echter ook mindere jaren. Zeker in de Tweede Wereldoorlog toen er amper grondstoffen waren om te kunnen weven. Daarom werd er een dochtermaatschappij opgericht die meubelen en allerhande gebruiksvoorwerpen ging produceren. Poppen met kleertjes van Ploegstoffen, lampenkappen, tasjes van geperst papier en nog veel meer. Alle registers werden open getrokken om de werknemers van Weverij De Ploeg aan het werk te kunnen houden en zo te voorkomen dat ze in Duitsland tewerk gesteld werden.
  Na de oorlog ging ’t Spectrum, zoals de meubelfabriek werd genoemd, op deze voet verder en groeide uit tot een serieuze meubelproducent. Zeker met de komst van Martin Visser en in zijn gevolg ontwerpers als Hein Stolle en Constant Nieuwenhuijs groeide ’t Spectrum groter en groter.
  Enkele iconische meubelen werden in deze topjaren ontwikkeld. In de jaren ’70 ging het echter bergafwaarts. Toch wist ’t Spectrum zware tijden te overleven en nu is Spectrum Design opnieuw een bedrijf met internationale allure.
  Vanaf 22 juli t/m 30 september wordt een speciale tentoonstelling aan ’t Spectrum gewijd in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Visser, Nieuwenhuijs, Bataille en Ibens zullen zeker niet ontbreken. Maar ook Gerrit Rietveld draagt zijn steentje bij! Vanaf het begin was hij bij ’t Spectrum betrokken, ontwierp later ook enkele meubels en zelfs nu nog heeft hij een vinger in de pap. Zeker de moeite waard om te komen ontdekken en om van te genieten!

   

  meer